Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiDiyanet'in "Üvey Torunla Evlilik Helal" Açıklaması Şoke Etti

Diyanet’in “Üvey Torunla Evlilik Helal” Açıklaması Şoke Etti

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından hazırlanan İslam Ansiklopedisi’nde üvey torunla evliliğin helal olduğunu gösteren ifadeler yer alınca tartışmaların pimi çekildi. Diyanet, bir kadının boşandığı erkekten olan kızının, yeni evlendiği kişinin babasına haram olmadığını açıkladı.

Diyanet’in “Üvey Torunla Evlilik Helal” Açıklaması Şoke Etti

Babanın 9 Yaşından Büyük Kızına Şehvet Duyması Haramlık Oluşturmaz Skandalı

Diyanet, “Babanın dokuz yaşından büyük kızına şehvet duyması haramlık oluşturmaz” skandalı açıklamasıyla biliniyordu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Türkiye Diyanet Vakfı’nca hazırlanan İslam Ansiklopedisi’nde de skandal ifadeler yer aldı.

Kimlerle Evlenilmesi Haram? Kimlerle Evlenilmesi Helal?

Sayıştay’ın denetimi dışı bırakılan Türkiye Diyanet Vakfı’nca 2009 yılında basılan İslam Ansiklopedisi, güncellenerek dijital ortama aktarıldı. Ansiklopedinin 37’nci cildinde yer verilen, ‘Sıhriyet’ maddesi, hazırlanan internet sitesinde de kendine yer buldu. Evlilik nedeniyle oluşacak akrabalık bağının, ‘İslam Hukuku’ açısından yorumlandığı yazıda kişiye kimlerin, ‘haram’ kimler, ‘helal’ olacağı konusu işlendi.

Evlenilmesi Ebediyen Haram Olan Kadınlar

İslam aile hukukunda evliliğin belli dereceye kadar ‘evlenme engeli’ teşkil edeceğini belirten yazıda, ‘evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar’ şu şekilde sıralandı:

Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri.

Oğul ve erkek torunların eşleri.

Kayınvalide ile eşin, baba ve anne tarafından nineleri.

Eşin başka kocadan olan kızlarıyla kız torunları.

Eşin Başka Kocadan Olan Kızları ve Torunlarıyla Evlenmesi Yasak Mı?

Yazıda, eşin başka kocadan olan kızları ve kız torunları ile evlenmesinin yasak olduğunu belirten maddeye ayrı bir parantez açıldı. Bu grupla evlenmenin haram kapsamına girmesi için nikâhın yeterli olmayacağını savunan yazıda, “Kadının evlenmesi söz konusu olduğunda yukarıda sayılanlarla aynı derecedeki erkek akrabalar düşünülmelidir. Kişinin evlendikten sonra cinsel ilişkide bulunmadan boşadığı kadının kızıyla evlenmesinin haram olmadığı konusunda ittifak vardır” ifadeleri kullanıldı.

Süt Emme Nedeniyle Haramlar

Yazının en çarpıcı bölümü ise ‘üvey’ çocuklarla ilgili olan bölümü oldu. Kadının, boşandığı erkekten olan kızının, yeni evlendiği kişinin babasına haram olmadığı ifade edildi.

Evlenilmesi haram olanların, ‘süt emme’ nedeniyle haram olduğu belirtilerek, “Buna göre, kişiye eşinin süt yönünden usul ve fürûu ebediyen haram olduğu gibi, iki süt kız kardeşten biriyle evli kalındığı sürece diğeriyle evlenmek de geçici olarak haramdır” değerlendirmesi yapıldı.

etiketler: diyanetdiyanet haber,

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER