Mustafa Kemal Üniversitesi Türk Tıp Öğrencileri Topluluğu İnsan Hakları ve Barış Çalışma Kolu olarak
“Elimi Tut Engelimi Unut” adlı program düzenlendi.
DENEYİMLEYEREK FARK ETMEK
Program’a Ziraat Fakültesi Yemekhanesi önünde bir parkur kurularak insanların günlük hayatta engellilere ne kadar zorluklar çıkardıklarını deneyimleyerek fark etmeleriydi. Kimin gözlerini kapatılarak sarı şeritlerden geçmeleri, tekerlekli sandalyeyle aynı şekilde engelleri geçerek parkuru tamamlamaları, parkurun sonuna geldiklerinde ise iniş yerine park edilen araba ile karşılaşmaları ve bunun engelliler için ne kadar zor olduğunu görmeleriydi.
TÜM İNSANLARIN ORTAK SORUNU
Öğleden sonra Atatürk Konferans Salonunda devam eden programda açılış konuşması yapan Türk Tıp Öğrencileri Başkanı Sadık Vural Kaya, “Engelli olmak hiç kimsenin kendi tercihiyle seçtiği bir durum değildir. Engelli kardeşlerimizin yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Bugün böyle bir sağlık problemi olmayan kişinin, yarın çeşitli nedenlerle özürlü olmama garantisi yoktur.” ifadelerine yer verdi.
İNSAN OLMANIN ONUR VE NİMETİNİ PAYLAŞMASI GEREKİR
Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencilerinden ortopedik rahatsızlığı bulunan Çağla Ural ise, “Bir insanın engelli olması, onun bir takım haklardan mahrum bırakılmasını gerektirmez. Engelli veya sağlıklı herkesin, insan olmanın onur ve nimetini paylaşması gerekir.” diye konuştu.
DAHA İYİ ANLAMAK
Tıp Öğrencileri Topluluğu İnsan Hakları ve Barış Çalışma Kolu’nun hazırlamış olduğu işaret diliyle şarkı söyledikleri video klip, katılımcıların siyah bezle gözlerini kapatmasıyla sesli betimleme şeklinde filimin ilk 10 dakikası izletilerek görme engellileri daha iyi anlamaları amaçlandı.
Son olarak Özel Umut Damlaları Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin dans ve şiir gösterisi ile katılımcılar doyasıya eğlendi.