Pazartesi, Kasım 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiTİP Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay milletvekili Barış Atay’dan 30 Milyon Harcandığı...

TİP Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay milletvekili Barış Atay’dan 30 Milyon Harcandığı İddia Edilen Konserler İçin Soru Önergesi

TİP Genel Başkan Yardımcısı ve TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Cumhurbaşkanlığının 30 milyon lira harcayarak yaptırdığı iddia edilen konser kayıtlarını meclis gündemine taşıyarak soru önergesi verdi.

TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay’dan 30 Milyon Harcandığı İddia Edilen Konserler İçin Soru Önergesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede; “Bu tabloya karşın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, tüm tiyatrolara dağıtmak amacıyla 2020 yılının tamamı için bir teşvik bütçesi açıklanmıştır. “Pandemi artırımı” ile birlikte belirlenen bu teşvik bütçesi 15 milyon Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Dünyadaki diğer ülkelerin sanat alanına ve sanatçılara ayırdığı bütçe ile karşılaştırıldığında Türkiye’de ayrılan payın çok daha küçük bir miktar olduğu görülecektir.” diyerek diğer ülkelerin açıkladığı destek paketlerine değindi.

“İstanbul Kuruçeşme’de yapılan konser kayıtlarına harcanan 30 milyon TL, tüm tiyatrolara verilen bir yıllık desteğin iki katıdır” diyen Barış Atay’ın soru önergesinin tamamı şu şekilde:

Bilindiği üzere, tüm dünyada ve ülkemizde, Covid-19 salgını nedeniyle üretim ve ticari faaliyetler büyük ölçüde aksamış, yurttaşlarımızın sosyal, sanatsal ve ekonomik yaşamları zarar görmüştür. Birçok sektörde görülen kriz sanat alanını da etkisi altına almış ve tiyatro sanatı da olumsuz etkilenen alanlardan biri olmuştur. Ülkemizdeki tiyatro salonları geçtiğimiz 3 ay boyunca kapalı kalmış, tiyatro oyunları sergilenememiş, birçok sanat emekçisi işsiz kalmıştır.

Bu tabloya karşın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, tüm tiyatrolara dağıtmak amacıyla 2020 yılının tamamı için bir teşvik bütçesi açıklanmıştır. “Pandemi artırımı” ile birlikte belirlenen bu teşvik bütçesi 15 milyon Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Dünyadaki diğer ülkelerin sanat alanına ve sanatçılara ayırdığı bütçe ile karşılaştırıldığında Türkiye’de ayrılan payın çok daha küçük bir miktar olduğu görülecektir. Örneğin, toplam nüfusu Türkiye’nin 16’da biri olan Yeni Zelanda’da sanat alanına 29 milyon Yeni Zelanda Doları, Fransa’da 25 milyon Euro, Şili’de 18 milyon dolar destek açıklanmıştır.

Öte yandan, Türkiye’de kaynaklar bu kadar kısıtlanmışken, ne yazık ki israf örnekleriyle de karşılaşmaktayız. Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen seyircisiz konserlere 30 milyon TL ayrıldığı iddiası kamuoyuna yansımıştır. “Biz bize yeteriz” sloganıyla halkımızdan bağış toplanan bu günlerde, İstanbul Kuruçeşme’de yapılan konser kayıtlarına harcanan 30 milyon TL, tüm tiyatrolara verilen bir yıllık desteğin iki katıdır. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan ve israf olarak değerlendirilen bu harcama, sanat emekçileri tarafından da tepkiyle karşılanmaktadır.

Bu çerçevede;

  • Cumhurbaşkanlığı tarafından seyircisiz konserlere 30 milyon TL harcandığı iddiası doğru mudur? Bu organizasyon çerçevesinde harcanan toplam para ne kadardır?
  • Seyircisiz konserde yer alan sanatçılar ve organizasyonu yapan şirketler hangi usulle belirlenmiştir?
  • Kaç sanatçıya hangi organizasyon şirketi üzerinden ne kadar ödeme yapılmıştır?
  • 2020 yılında tiyatrolara ayrılan bütçenin artırılması yönünde bir değerlendirme/çalışma yapılmakta mıdır?
  • Pandemi sürecinde sanat/tiyatro alanında çalışan emekçileri koruyucu tedbirler alınacak mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır?
  • Cumhurbaşkanlığı tarafından sınırlı sayıda sanatçıya 30 milyon TL bütçe ayrılması yerine, bu destek tüm tiyatrolara verilmiş olsaydı, kültür-sanat alanına daha büyük katkı sağlar mıydı?
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER