AKP ve MHP’nin barolar başta olmak üzere meslek kuruluşlarının yapısı ve seçim sistemini değiştirmeye yönelik yasa tasarısının bu hafta meclis gündemine getirilmesi beklenirken geçtiğimiz cuma günü bulundukları kentlerden Ankara’ya yürüyüş başlatan barolar bugün Ankara’ya ulaştı.
Baroların “Savunma yürüyor” sloganıyla başlattığı yürüyüş, Ankara’nın girişinde polis barikatıyla durduruldu. 300 metre ileride bekleyen meslektaşlarına doğru yürümek isteyen baro başkanları polis barikatı önünde bekleyişini sürdürüyor.
Yürüyüş kapsamında daha sonra Türkiye Barolar Birliği’ne olağanüstü toplantı taleplerini iletecek olan baro başkanları, en son Meclis’te ziyaretlerde bulunacak.
GAZİANTEP BAROSU BAŞKANI DARP EDİLDİ
Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, barikat kuran çevik kuvvet polisleri tarafından darp edildi. BirGün’e açıklamalarda bulunan Şarklı, “Emniyet yetkilileri kesinlikle yürüyemezsiniz dedi. ‘Pandemi sürecine uygun yürüyeceğiz’ ama dedik onu da kabul etmediler ve ‘müdahale ederiz’ dediler. Ordu Barosu Başkanımız çevik kuvvet polislerinin arasında kaldı. Onu yanına gittiğimde bir çevik kuvvet polisi elinde kalkanla burnuma vurdu ve kalkan sert bir şekilde burun kemiğime geldi. Daha sonra da arka taraflarda duran bir polis memuru beni parmağını ve kafasını sallayarak tehdit etti. ‘Beni nasıl tehdit edersiniz? Bir baro başkanının tehdit edildiği nerede görülmüş dedim ’ ve ardından da bana yumruk atmaya çalıştı ancak yumruk yüzüme isabet etmedi” diye konuştu.
İNŞAAT İŞÇİLERİ TAHRİK EDİLDİ
Bir emniyet amirinin kendilerine “provokasyon yapıyorsunuz” dediğini de vurgulayan Şarklı, “Bu şekilde uzlaşmadan uzak emniyet yetkileri görmedim. Yan tarafımızdaki inşaat işçileri tahrik edilerek üzerimize sürülmeye çalışıldı. Bu utanç verici tabloyu utanması gerekenler yarattı ve onlar utansın. Saatlerce güneşin altında bekledik ve tek talebimiz önce Anıtkabir’e gitmek ardından da Meclis’e gitmekti” dedi.
ARBEDE ÇIKTI
Baro başkanları, Türkiye’nin Başkentine girme hakları olduğunu söylerken, polis ‘Valilik izni yok’ yanıtını verdi. Polis barikatını aşmak isteyen baro başkanları ile polis arasında da arbede yaşandı.
TARİHE GEÇECEK KARA BİR GÜNÜ YAŞIYORUZ
Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, polis barikatı önünde yaptığı açıklamada, ”Ankara’ya gelen baro başkanları ile Anıtkabir’i ziyaret etmek istiyoruz ama 2020 yılında buna izin verilmiyor. Bunun hiçbir gerekçesi yok. Sadece Ankara Valiliği müsaade etmiyor deniliyor. Hiçbir şeye izin verilmiyor. Şuan bize tamamen kapılar kapatıldı. Baro başkanları ile birazdan görüşmemizi yapacağız. Ankara Valiliği’ne yazılı olarak bilgi verdik ve bize yazılı olarak ‘ret cevabı gelmedi.’ Altını çizerek söylüyorum yazılı bir ret cevabı gelemez, çünkü Anayasa’ya aykırı olur. Yürüyerek şuradan şehre girmemiz bile engelleniyor ve bu artık bir hukuk devletinden bahsedemeyeceğimizin de her halde en açık örneğidir. Tarihe geçecek çok kara bir günü yaşıyoruz” diye konuştu.
‘2020 TÜRKİYE’SİNDE BARO BAŞKANLARI ŞEHRE SOKULMADI’
Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun “Bu sembolik yürüyüşü gelinen noktada, ülkemizin başkentine sokulmayarak en insani bütün kurallara uyulacak şekilde geldiğimiz halde durdurulduk. Derler ki tek parti döneminde bu ülkenin vatandaşları başkente sokulmazdı. Ben bu doğru mu olduğunu bilmiyorum ama bugün 2020 Türkiye’sinde sadece hukuk devleti diyen milletim diyen baro başkalarının bu şehre sokulmadığını çıplak gözlerimle gördüm” dedi.
AVUKATLAR DARP EDİLİRKEN, FEYZİOĞLU ANITKABİRDE!
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, 60’a yakın baro başkanının ve çok sayıda avukatın Ankara’ya girmesi polis tarafından engellenirken, Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun Erzurum, Kahramanmaraş Baro Başkanlarıyla Anıtkabir’i ziyaret etti
.
OTURMA EYLEMİ BAŞLADI
Polisin yürümelerine engel olmasını protesto eden avukatlar, oturma eylemine başladı.
Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun burada yaptığı konuşmada, “Cuma günü kendi illerimizden avukatlık yasası üzerinden yapılan ve 80 milyonun hukukuna etki edecek değişiklikleri daha görünür kılmak için yola çıktık. Bu sabah ulaştığımız Ankara’nın girişinde bizi tam da yola çıkış sebebimizi yaşatan, Anayasal hakkımızı engelleyen bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi. Bu durumun yaptıkları yürüyüşün ne kadar gerekli olduğunu gösterdiğini belirten Uzun, temsil ettikleri insanlarla birlikte bu tür hukuksuzluklarla mücadele etmek durumunda olduklarını söyledi. Uzun, “Bu yolun açılması Türkiye’nin hukuk devleti olduğunun göstergesi olacaktır. Budur mücadelemiz, bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi
ANITKABİR’E GİDEN BARO BAŞKANLARI DA GELDİ
Öte yandan TBB Başkanı Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir’e giden 15 baro başkanı da eyleme katıldı.
Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, sabah TBB Başkanı Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir’e giden 15 baro başkanının da yapılanları protesto etmek ve birlikte mücadele etmek için eyleme katıldıklarını söyledi.
Balkan, 15 baro başkanının kendilerinin yanına geldiğini aktardı.
İSTANBUL BAROSU’NDAN ÇAĞRI
Öte yandan İstanbul Barosu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada dayanışma çağrısında bulunarak, “Ankara’ya yürüyen Baro Başkanlarına yapılan hukuksuz müdahale kabul edilemez! Tüm meslektaşlarımızı bugün saat 18.30’da İstanbul Barosu Binası önünde dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.