Pazar, Ekim 6, 2024
No menu items!
Ana SayfaEğitimPedagofik formasyon uygulaması kaldırıldı, lisansüstü düzeyde programların açılması hedeflendi

Pedagofik formasyon uygulaması kaldırıldı, lisansüstü düzeyde programların açılması hedeflendi

Pedagofik formasyon uygulamasının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kaldırılması sonrası pek çok öğretmen adayı, yeni dönemde sürecin nasıl işleyeceğine dair bilgi edinmek amacıyla araştırmalarına başladı. Resmi bir yazı aracılığıyla bilgi yayımlayan Milli Eğitim Bakanlığı, sonraki dönemlerde Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile açılan açılacak olan ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisansı gibi programlar ile pedagojik formasyon alınabileceğini ifade etti.

Pedagofik formasyon uygulaması kaldırıldı, lisansüstü düzeyde programların açılması hedeflendi

Formasyon kalktı mı sorusu, 29 Haziran’da Yükseköğretim Kurumlarına iletilmeye başlanan resmi yazı sonrasında gündemde yer almaya başladı. Bir süredir gündemde yer alan pedagojik formasyon düzenleme süreci ile sonraki dönemde lisansüstü eğitim ile formasyon sertifikasına sahip olunabilecek. İşte, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan pedagojik formasyon resmi yazısı hakkında detaylı bilgiler.

PEDAGOJİK FORMASYON KALKTI MI?

Pedagojik formasyon kaldırıldı mı sorusuna uzun zamandır cevap arayan vatandaşlar için MEB’den önemli bir yazı geldi. Yayımlanan resmi yazıda, formasyon için 2023 eğitim vizyon belgesinde yer alan sürecin kaldırılarak lisansüstü düzeyde devam edeceği bildirildi. İşte, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü üzerinden gönderdiği pedagojik formasyon ile ilgili resmi yazı

Pedagojik formasyonun kaldırılması ile ilgili yazılı 29 Haziran 2020 tarihli Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile alan Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK aracılığıyla üniversiteleri bilgilendirdi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzalı yazıda şu ifadeler yer aldı;

“Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel, örgün ve yaygın eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslerin belirlenmesine ilişkin iş ve işlemler ilgi karar ve eki çizelge doğrultusunda yürütülmektedir.

Bakanlığımız 2023 eğitim vizyon belgesinde, sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılarak yerine lisansüstü düzeyde programların açılması hedefine yer verilmiştir. Bu bağlamda ilgi Karar eki Çizelge’de yer alan Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile açılan açılacak olan ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisansı ya da pedagojik formasyon programı / pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarı ile tamamlayanlar ifadesi, ilgi karar doğrultusunda değiştirilmiş olup yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitimi, ilgi karardaki geçerliliğini yitirmiştir. ”

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?

Formasyon, eğitim fakültesinden mezun olmayan kişilerin öğretmenlik yapabilmek için alması gereken bir programdır. Öğretmenlik yapmak isteyen kişiler okudukları bölüm sonrasında bu Pedagojik Formasyon eğitimi alarak yapabilirler.

Bu programda öğrencilere; Eğitim Bilimine Giriş, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Sınıf Yönetimi, Eğitim Psikolojisi, Özel Öğretim Yöntemleri, Öğretmenlik Uygulaması, Öğretmenlik Meslek Etiği, Eğitim Tarihi, Eğitimde Program Geliştirme, Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Felsefesi, Rehberlik, Bilgisayar Destekli Öğretim, Özel Eğitim, Karakter ve Değerler Eğitimi, Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi, Eğitimde Eylem Araştırması, Eğitimde Teknoloji Kullanımı, Türk Eğitim Tarihi, Bireyselleştirilmiş Öğretim, Yaşam Boyu Öğrenme, Gelişim Psikolojisi dersleri verilir.

 

etiketler:  Pedagojik formasyonMilli Eğitim Bakanlığı 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER