Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberOrman yangınlarına karşı ortak görüşü! “Doğayı ve yaşamı savunuyoruz”

Orman yangınlarına karşı ortak görüşü! “Doğayı ve yaşamı savunuyoruz”

KESK, TMMOB, TTB ile DİSK Hatay il temsilcileri ortak mesajında son günlerde ilimizde yaşanan orman yangınları olayına parmak basılarak “Doğayı ve yaşamı savunuyoruz” denildi.
Dün Belen Sarımazı’da yaşanan orman yangını öncesinde kamuoyuna yapılan ortak açıklamada şöyle denildi:


Dünya nüfusunun katlanarak artması sonucu, ormanlar üzerindeki baskı, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar büyük bir düzeye ulaşmıştır. Bu baskı, ormanlar üzerinde en yoğun olarak; açmacılık, kesimler ve de orman yangınları şeklinde gerçekleşmektedir.
Günümüzde gelişen teknoloji ve bu teknolojinin orman yangınlarına karşı yoğun olarak kullanılmasına rağmen orman yangınları hala büyük bir tehlike olarak durmaktadır.
Özellikle son yıllarda afet düzeyindeki orman yangınlarına daha sık rastlanılır olması, bu durumun bir tesadüften çok, yangınları yaratan faktörlerin büyümesi olarak değerlendirilebilir.
Geçtiğimiz günlerde Samandağ bölgesinde “bilinmeyen sebeplerle” başlayan sonrasında rüzgârın şiddeti ve yüksek sıcaklıkla birlikte Defne ve Antakya ilçelerine sıçrayan, günlerce devam eden yangın sonucu hektarlarca orman arazisi zarar gördü, bir çok canlı hayatını kaybetti.
Bir yandan Covid-19 pandemisi ile mücadele ederken diğer yandan ekolojik yıkımın sonucu olarak karşımıza çıkan orman yangınları yaşamlarımızı olumsuz etkiliyor. Bir orman ekosistemi oluşabilmesi yüzyılları alabilmektedir. Bir orman, ağaçları, kuşları, binlerce mikroorganizma canlısıyla birlikte bir yaşam alanıdır. Ekosistemde her canlının bir yeri olduğu gerçeğinden çıkışla yok olan her bir ağaç/orman eksilen nefesimiz, oksijenimiz ve doğayı paylaştığımız diğer canlıların yok oluşu demektir.
Türkiye’de son süreçte doğanın nasıl da sermayenin çıkarları doğrultusunda talan edildiğini açıkça görüyoruz. Sayıları hızla artan HES’lerin yarattığı sorunlar, katledilen zeytinlikler, inşaat şirketlerinin cepleri dolsun diye yok edilen ormanlar, doldurulan denizler, 3. havalimanı, köprü, maden,otoyol diyerek talan edilen doğa, kesilen ormanlar sonucu meydana gelen seller, heyelanlar gibi artık sıkça duyduğumuz “doğal” yıkımların parçaları.”
DİSK, TMMOB,TTB ve KESK ortak açıklamasında; yanan bölgelerin, yeniden canlıların yaşam alanı olarak doğaya kazandırılıp kazandırılmayacağı, yoksa rant alanına mı dönüştürüleceği sorularına cevap istendi ve şöyle denildi:
“Yangının çıkış sebebi ve söndürülmesinin neden bu kadar uzun sürdüğü ve bu yangınların tekrarlanmaması için neler yapılacağı ile ilgili yetkililer tarafından bir açıklama yapılacak mı?
Yanan ormanlık alan uzmanlar tarafından incelenmeli, zarar gören olan endemik türler belirlenmeli ve bölgenin ekolojik yapısına uygun olarak ağaçlandırılmalıdır. Bizler, bu konuda elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ve bu konunun takipçisi olacağımızı; orman yangınları, plansız kentleşme ve buna benzer yöntemlerle rant alanlarının açılmasına ve her ne sebeple olursa olsun canlıların yaşam alanlarının tahrip edilmesine karşı her türlü mücadeleyi vereceğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER