Türkiye Mimar Ve Mühendis odaları Birliği (TMMOB) İskenderun Koordinasyon Kurulu (İKK) bir açıklama yaparak Hatay da yaşanan orman Yangınları ile ilgili değerlendirme ve önerilerde bulundu
Hatay’ın İskenderun ilçesinde 09.10.2020 tarihinde Hatay’ın Belen bölgesinde başlayanyangın maalesef tüm Hatay halkımızı üzmüştür. Kısa sürede birçok alana yayılan ve birçok yerleşim alanının zarar gördüğü bu yangında tahminen resmi olmayan rakamlara göre tahmini en az 350 hektarbir ormanlık alanın yanmasına neden olduğu ifade edilmektedir.
Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre son 2 yılda 4 bin 700 yangında 17 bin 824 hektar orman alanının kül olduğu ve hafızalarımızda kötü anı olarak kalacak olan ve maddi manevi birçok etki bırakan bu olayda, medyaya yansıyan açıklamalara göre;Hatay’da son çıkan yangında Belen,Sarımazı bölgesinde ve diğer alanlarda 7 daire, 11 müstakil ev, 14 iş yeri, 8 fabrika, 3 depo, 35 arı kovanı ve 70 vatandaşın etkilendiği ifade edilmektedir.
İskenderun İKK olarak bölgemizdeki bu tür bir olayın bir daha yaşanmaması ve yaşanma ihtimaline karşı hazırlıklı olmak adına önerilerimiz özet olarak şu şekildedir;
- Tüm dünyada yaşanan ve Türkiye’mizde de etkilerini artık hissetmeye başladığımız bir “iklim değişikliği” gerçeğimiz var ve günden güne etkilerini hissediyoruz. İklim değişikliğinin etkilerini azalmak için en etkili kozlarımızdan birinin ormanlık alanlarımızın korumak ve genişletmek olduğunun farkındayız. Yangın nedeni net olarak belli olmasa da orman yangınlarının üzücü etkileriyle karşılaşıyoruz.İklim değişikliği eylem planları, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarının azaltılması, bu çalışmalar için gereken finansal kaynakların ve teknolojilerin geliştirilmesi ve iklim değişikliğinin kaçınılmaz etkilerine uyum sağlamak için alınması gereken önlemleri, bir kentin ekosistem, sosyal yapı ve ekonomisini iklim değişikliğine dirençli hale getirmek ve iklim değişikliğine yol açan sera gazlarını azaltmaktır.
2019 yılı içerisinde Hatay bölgesi için Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından “İklim Değişikliği Eylem Planı” hazırlanmıştı. Hazırlanmış olan Eylem planları hızlıca hayata geçirilmeli ve etkin bir şekilde uygulanmalıdır.
İklim değişikliği Eylem Planının hayata geçirilmesi ile bölgemizde flaora ve fauna çeşitliliği ve sayısı, su ve içme suyu kaynakları, içme suyu kaynakları, ormanlık alanlar, hava kirliliği, afetlere hazırlıklar gibi bir çok koruma önlemleri hayata geçirilecektir.
Bölgemizdeki ilgili kamu kurumları, belediyelerimiz, odalar, sivil toplum örgütleri ve diğer paydaşlarla bir araya gelerek kalıcı ve etkin bir çözümler oluşturulmalıdır.
- Orman Genel Müdürlüğü uçak ve helikopterler filosunu oluşturmalı, belirli periyotlarda tatbikatlar yaparak yangın müdahale ekiplerinin hazırlıklı olmalarını sağlamalıdır.
- Ormanlık alanlarımızda olası bir yangında, zararı en aza indirmek için mevcut söndürme sistemlerini geliştirilmeli ve sayıları arttırmalıdır.
- Olası bir yangın durumunda zararı en aza indirilmesi için; yangın koridorları oluşturulmalı, gözetleme kuleleri kurulmalı ve sayıları arttırılmalıdır.
- Orman Genel Müdürlüğü tarafından ormanlık alana yakın yerleşim birimleri etrafına yangın söndürme sistemleri kurulmalıdır.
- Orman içi ve yakın alanlara, mevcutta var olan katı atık depolama (çöp) alanlarının sahip oldukları yangın donanımları gözden geçirilmelietkin kapasite ve donamıma çıkarılması sağlanmalıdır. Ayrıca çöp depolama alanlarında hava şartlarıyla etrafa katı atıkların yayılması engelleyecek önlemler alınmalı aksi halde olası bir yangında bu gibi durumlar tetikleyici unsur olabilmektedir.
- Orman içi ve yakın alanlara, mevcutta var olan yada inşa edilen fabrikalar, küçük işletmeler, turistik tesisler, taş ocakları, mermer, maden ocakları, gibi sahip oldukları yangın donanımları gözden geçirilmeli, gerekli ise etkin kapasite ve donamıma çıkarılması sağlanmalıdır.
- Özellikle yaz aylarında yangın riski yüksek olan bölgelerde denetimlerin sıklığı arttırılmalıdır.
- Ormanlık alana yakın ikamet eden hane halkına, Orman yangınları hakkında bilgilendirme yapılarak; ihbar hattı, korunma yöntemleri, güvenli bir şekilde uzaklaşma konularında farkındalık oluşturulmalıdır.