Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelGökyüzü, yeryüzüne indi!

Gökyüzü, yeryüzüne indi!

 

 

 

Arsuz Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Astronomi Öğretmen Seminerleri(AÖS) serisinin Bölgesel Buluşmalarından biri olan AÖS-8 Arsuz Çalıştayı sertifika töreni ile son buldu.  Akdeniz Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen, İstanbul Kültür Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve TÜBİTAK  Ulusal Gözlem Evi tarafından desteklenen ve 3 gün süren çalıştay kapsamında Arsuz’da ilk kez gerçekleştirilen ve oldukça yoğun ilgi gören gökyüzü gözlem şenliği ile ünlü akademisyenler ve gökbilimciler, 7’den 77’ye her yaştan vatandaşa gökyüzü, astronomi, güneş, yıldız ve gezegenler hakkında bilgiler verdi. Teleskoplar ve gözlem aletleriyle milyonlarca kilometre uzaktaki yıldız, güneş ve gezegenlerin gözlemlendiği şenlikte, teleskoplar önünde uzun kuyruklar oluştu.  Ayaklı teleskopa boyu yetmeyen minikler ise gökbilimciler tarafından taşınarak yada tabure yardımıyla yıldızları ve güneşi gördü.

 

Güneşin ömrü 10 milyar yıl

Öğlen güneşin, akşam da yıldızların izlendiği Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde kurulan dev projeksiyon ile halka buluşan Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman 7’den 77’ye Astronomi konulu seminerde herkesi kendine hayran bıraktı. Lazer ışığıyla yıldızları tek tek anlatan Derman, gökyüzünden çekilen fotoğrafları da halkla paylaştı.

Lazer ışığı ve projeksiyon desteğiyle takım yıldızlarını isimlerini aldıkları şekillerle anlatan Prof. Dr. Ethem Derman,  “Büyük ayı cezveye benzer. Işık kirliliğinin yoğun olduğu İstanbul’da bile bu yıldızı  gözle görmek mümkün.  Büyük  ayıdan hareketle kutup yıldızını izleyelim. Mitolojiye baktığınız zaman her takım yıldızının bir öyküsü vardır. Gökyüzünde, 88 takım yıldızı var. Bunların içinde 13 tanesi özeldir. Bunlara da burç diyoruz. Burç, güneşin bir yıl boyunca üzerinde dolaştığı takım yıldızıdır. Güneş, hiç bir takım yıldızında 30 gün kalmaz. Kiminde 45 gün, kiminde 28 gün, kiminde ise 25 gün kalır. Gökyüzünde gördüğümüz tüm yıldızlar ve güneş Samanyolu Galaksisi’nin üyeleridir. Satürn’ün 60’tan fazla uydusu vardır ve atmosferi olan tek uydudur. Yıldızlar da doğarlar, yaşarlar ve ölürler. Güneşin ömrü 10 milyar yıldır. 4 buçuk milyar  yıl yaşadı, 5 buçuk milyar yıl daha yaşayacak.  Evren ise 13.8 milyar yıl önce oluşmuş. Evren oluştuğunda sadece Hidrojen ve Helyum elementleri vardı. Daha sonra yıldızların çekirdeğindeki nükleer tepkimelerle diğer elementler de oluştu. Dünyamız ise 4,5 milyar yıl önce oluştu. Bir insanın toplam ağırlığının yüzde 90’ı da yıldız tozlarından oluşmuştur” dedi. Prof. Dr. Derman, halka uzlaşmacı olmayı, arkadaş olmayı, insanı sevmeyi tavsiye ettikten sonra, vatandaşların astronomi ve evren ile ilgili merak ettikleri soruları yanıtladı.

 

Astronominin aksaçlılarına plaket

AÖS-8 Arsuz Çalıştayı’nın son gününde ise gerçekleşen sertifika töreninde oldukça renkli görüntüler oluştu. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Memduh Sami Taner’in ‘Astronominin aksaçlıları’ diyerek sahneye davet ettiği Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi kurucularından Ege Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynel Tunca, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Aslan’a çalıştaya katılımlarından dolayı teşekkür belgelerini Arsuz Belediye Başkanvekili Hasan Eker ile Belediye Başkan Yardımcıları Sedat Deveci ve Ali Yavuz takdim etti.  Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Memduh Sami Taner de astronominin duayen hocaların ardından, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha adına başkanvekili Hasan Eker’e, başkan yardımcıları Sedat Deveci ve Ali Yavuz’a katkıları ve verdikleri destekten dolayı teşekkür belgesi takdim etti.

 

Beklentinin üzerinde katılım

AÖS-8 Arsuz Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan ve duayen akademisyenleri Arsuz’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Arsuz Belediye Başkanvekili Hasan Eker, böyle bir çalıştay için Arsuz’u seçen ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Astronomi Öğretmen Semineri’nin başarıyla tamamlandığına inandığını söyleyen Arsuz Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yavuz da, beklentinin üzerindeki katılımdan memnuniyet duyduklarını belirterek, çalıştaya büyük katkı sunan Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman’a çiçek takdim etti. AÖS-8 Arsuz Çalıştayı’na katılan tüm öğretmenlere katılım belgelerinin verilmesini ardından, çalıştay toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER