ABD Senatosu, Uygurlara yapılan zulümlerden dolayı Çin’e karşı daha sert tedbirler alınmasını ve ağır insan hakkı ihlallerinde rolü olan Komünist Parti yöneticilerine yaptırım uygulanmasını öngören Uygur İnsan Hakları Tasarısı’nı oybirliğiyle kabul etti.
Cumhuriyet Senatörü Marco Rubio tarafından başlatılan iki partili yasa tasarısı, Uygurların ve diğer Müslüman grupların baskısından sorumlu olanlara karşı yaptırım çağrısında bulunuyor. Özellikle Çin’in güçlü Politbüro üyelerini onlara karşı “ağır insan hakları ihlallerinden” sorumlu olarak seçiyor.
ABD-Pekin Arasındaki İlişkiler Kötüleşiyor
Cumhuriyet liderliğindeki Senato, tasarı oy birliği olmaksızın oybirliğiyle kabul edildi. Pasaj, önlemi, Demokrat önderliğindeki Temsilciler Meclisi’ne gönderir.
Senato hareketi, Washington’un Çin’in oradaki ilk salgın hakkında şeffaflıktan yoksun olduğu küresel COVID-19 salgını üzerinde Trump yönetimi ve Pekin arasındaki ilişkilerin giderek kötüleştiğini gösteriyor.
Çin salgını kötüye kullandığını reddediyor ve Uygurları destekleyen yasaları kötü niyetli saldırılar ve iç işlerine ikili işbirliğini etkileyecek ciddi bir müdahale olarak geçirme hareketlerini kınadı.
Birleşmiş Milletler, son yıllarda Çin’in Sincan bölgesindeki kamplarda bir milyondan fazla Müslüman Uygur’un gözaltına alındığını tahmin ediyor. Çin Uygurların kötü muamelesini reddetti ve kampların mesleki eğitim verdiğini söyledi.
Kasım ayında, ABD Meclisi ezici bir şekilde Sincan baskısından sorumlu üst düzey Çinli yetkililere karşı yaptırım çağrısında bulunan ve özellikle bir Politbüro üyesi olarak Çin’in liderlerinin üst kademelerinde bulunan bölgenin Komünist Partisi sekreteri Chen Quanguo’yu onayladı.
Zorla Çalıştırmadan Ödün Verilmemesi için Adımlar Atılıyor
Senato tasarısı, Chen’in yanı sıra Sincan’ın eski parti sekreter yardımcısı Zhu Hailun’un istismarlardan doğrudan sorumlu olduğunu belirtiyor.
Çin, eğer misilleme yapılmışsa, misilleme geçmişinde “orantılı” olarak uyarmıştır.
Washington’daki büyükelçiliği Senato hareketi hakkında yorum talebine derhal yanıt vermedi.
Senato tasarısı, ABD şirketlerini veya Sincan bölgesinde faaliyet gösteren kişileri, tedarik zincirlerinin orada “zorla çalıştırmadan ödün verilmemesi” için adımlar atmaya çağırıyor.
Rubio, Mart ayında Sincan’daki zorla çalıştırmadan yapılan malların ABD’ye ulaşmasını önlemeye yönelik ayrı bir yasa tasarısının sponsorluğunu üstlendi.