İşte bir seneyi devriyesi depremin .
Sanki depremin sebebi gibi bakılıyor ya ŞUBAT ayına Oysa olan hiç bir ay veya günle ilgili değil .
İlmi yönden düşünülmüyor .
Bilinen gerçeklere göre yaşamımızı düzenlemek fikrini yaygınlaştırmak gelmiyor kişilerin aklına . Bu depremin nedenlerini , niçinlerini araştırmak ve yaşamımızı ona göre düzenlemek varken .
Bizim gibi deprem ülkesi olan çok ülkeler var dünya üzerinde . O ülkelerin aldığı tedbirleri biz neden uygulama gereği duymuyoruz acaba !!!
![](https://www.korfezgazete.com/wp-content/uploads/2024/06/adviyehanim.jpg)
Depremin üzerinden iki koca yıl geçti . Ne gibi tedbirler alındı ? Bu olacakların haberini veren veya bu olacaklardan haberdar eden ne gibi tedbir alındı .
Halen ilim adamlarının uyarılarını dinleyerek kulak arkasına atıyoruz . Ülke olarak nasıl tedbirler alınmış bilmiyoruz . Bu depremden sonra : nasıl binalarda konaklamamız gerekir ? Ben bir depremzede olarak uyarılmadım . Oysa bu konularda halk uyarılmalı . Zira yıkılan evler için tekrardan yapılması nasıl olmalı ? Ne gibi tedbir alınacak bilinmeli . Hatta bu konuda bazı deprem bölgesinde yaşayan devletlerden fikir alınmalı dermişim ve diyorum . Örneğin Japonya nasıl binalarda bu gerçeği yaşıyor . Çok katlı binalarda yaşadıkları halde yıkılmayan sadece sallanan binalar diye biliyorum . Bunlar benim araştırmalarım .
Oysa iki yılı tamamladık bizler halen evlerimizi yaptıramadık . Halen konteynerlerde yaşayan insanlarımız var . Ben hep şöyle düşünüyordum . Bu konuda deneyimli devletlerle işbirliği yapılarak konutlar yapılsın ve sahiplerine teslim edilsin .
Ve bu deprem bölgelerinde evler bahçe içinde tek katlı olsun . O evlerden çıkmak ve kurtulmak çok daha kolay bence . Veya çok katlı olsa fakat yıkılmayan sallanan binalar olsa dermişim . İşte sadece diyebiliyor ve düşünebiliyorum veya hepimiz sadece düşünüyoruz . Uygulama çok mu zor bilmiyorum .
Bu afetin her an olduğu ülkeler nasıl tedbirler alıyorlar ???
Ben hep bunları merak etmişimdir . Nüfus oranımıza göre daha pratik ve kaç kurtulu kolay binalar düşünsek derim .
Evet kolay meseleler değil bunlar . Fakat bir “ beyin işi “ diye düşünüyorum yine de . Oysa bunları yapacak ve düşünecek beyin kapasitesi olanlar var ülkemde .