Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberAFAD Koordinasyon Toplantısı Vali Doğan Başkanlığında Yapıldı

AFAD Koordinasyon Toplantısı Vali Doğan Başkanlığında Yapıldı

 

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yapılan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında gerçekleştirildi.

İl Afet Acil Durum Yönetim Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Alpaslan Kılınç, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Vali Yardımcısı Yusuf İzci, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Oğuz Emre Çiçek, İl Afet Acil Durum Müdürü Ömer Akbaş, Ulaştırma 5. Bölge Müdür Yardımcısı Mine Ulukent, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Sandıkçı, İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat, İl Defterdarı Hasan Gümüş, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Ali Uzun, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Nizamettin Ülker, İl Göç İdaresi Müdürü M. Cengiz Bilen, SYDV Müdürü Hatice Kahraman, Toroslar EDAŞ İl Müdürü Aydın Şahin, İl Telekom Müdürü Erhan Balık, Türk Kızılayı Hatay Şube Başkanı Kudret Özbakış katıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde yapılan toplantı, Vali Doğan’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Valimiz Doğan konuşmasında; “Ülkemizde afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için, 10 Temmuz 2019 tarihinde İçişleri Bakanlığımız tarafından, ‘2019 Afetlere Hazırlık Yılı’ olarak ilan edilmiştir.

“Afetlere Hazır Ol” çağrısının yapılacağı bu programla, 12 ayda, 12 temayı kapsayan, çok sayıda faaliyet ve etkinliğin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Afetlere Hazırlık Yılı, toplumda önlem alma kültürünü önceleyen zihinsel dönüşümü gerçekleştirmek için atılmış önemli bir adımdır.

Afet Risklerini Anlamak, Afet ve Acil Durum Çantası, Toplanma Alanları, Afet Sigortası, Bina Güvenliği, Gönüllü Ol, Yangın, Afet Anı (Tatbikat), Afete Hazır Türkiye gibi temaları içeren ‘Afetlere Hazırlık Yılı’ sadece AFAD’ın değil, her bir bireyin, üniversitenin, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının yapması gereken çalışmaları içermektedir. Bu planlama kapsamında ilimizde de AFAD İl Müdürlüğümüz tarafından:
İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde yerel medya yöneticileri ve haber ajansı temsilcilerine ‘Hatay İlinin Afetselliği, Afetlere Hazırlık Yılı’ tanıtımı yapılmıştır. Afet tehlikeleri, hazırlık, önleme ve zarar azaltma çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir.

‘Afet Risklerini Anlamak’ temalı film yerel televizyonda Ağustos ayı içerisinde birçok kez yayınlanmıştır.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığınca ‘Afet Risklerini Anlamak’ temalı afişin billboardlarda asılması sağlanmıştır.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı (İtfaiye ve Zabıta), İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl AFAD Müdürlüğü ile ortaklaşa Antakya Vali Ürgen Parkında stand açılarak ‘Afet Risklerini Anlama’ kapsamında bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır.

Afet ve Acil Durum Çantasının önemi, nasıl hazırlanacağı, içinde olması gereken malzemeler, nerede muhafaza edileceği ve ne zaman kullanılacağı hakkında bilgilendirilme yapılmıştır.

Hatay AFAD eğitmenlerince İl Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen 4 okulda 4. Sınıf öğrencileri ile birlikte Afet Ve Acil Durum Çantası hazırlanmış ve 1.135 öğrenciye ulaşılmıştır.

Ekim ayının teması “Afet ve Acil Toplanma Alanları” olarak belirlenmiş olup; vatandaşlarımızın, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlar hakkında bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.

Aralarında ilimizin de bulunduğu 26 ilin ve ulusal düzey hizmet gruplarının katılımıyla 09 Ekim’de başlayıp bugün sona erecek olan Kahramanmaraş Merkezli Ulusal Düzey Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Tatbikatı gerçekleştirilmektedir.

Gerçekleştirdiğimiz bu toplantıda, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu olarak alacağımız kararlarla ilimizde herhangi bir afet durumunda kurum ve kuruluşların yapması gerekenler ve görev dağılımı ile ilgili gerekli planlamaları yapacak ve AFAD İl Müdürlüğümüzün rehberliğinde tüm paydaşlarımızla uyum içerisinde çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Sonrasında AFAD İl Müdürü Ömer Akbaş; AFAD, Hatay AFAD, 2019 Afetlere Hazırlık Yılı, TAMP-Hatay (Hatay Afet Müdahale Planı) ve Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) ile ilgili bilgileri içeren bir dizi sunum yaptı. Toplantı planlama süreci, aşamaları, hizmet gruplarının sorumlulukları, ana çözüm ortağı ile destek çözüm ortağı kuruluşların görevleri, afet/acil durum sonrasında yürütülecek işlemler ve yapılacak eğitim çalışmaları konusunda hazırlanan sunum ile devam etti.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER