Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye ile komşu Yunanistan arasındaki ilişkilerde başlayan yumuşama sürüyor. İki NATO müttefiki arasındaki Doğu Akdeniz geriliminin yerini depremlerden sonra dostluk mesajları alırken, son olarak Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile birlikte Hatay’ı ziyaret etti.
‘GERGİNLİKLERİ AZALTAN BİR KATALİZÖR’
İki bakan, Hatay’daki incelemelerinin ardından AFAD Koordinasyon Merkezi’nde ortak açıklama yaptı. Panagiotopoulos, “Başka bir açıdan da baktığımızda bu trajedilerin ve afetlerin aslında gerginliklerin azaltılması anlamında da bir katalizör rolü oynama niteliğinde olduğunu görüyoruz” dedi. Akar da, “Ege ve Akdeniz’in artık gerçekten dostluk denizi olması bizim samimi dileğimiz” diye konuştu.
Panagiotopoulos, Yunanistan’ın Maraş merkezli depremlerin ilk dakikalarından itibaren Türkiye’nin uluslararası yardımla ilgili talebi çerçevesinde Avrupa Yardım Mekanizması’nın harekete geçmesiyle ilgili üzerine düşeni yaptığını belirtti.
‘DAYANIŞMA RUHU İLE AKAR’IN ÖNERİSİNİ KABUL ETTİM’
Türkiye’de depremden etkilenen insanlara destek olabilmek ve onlarla dayanışma içerisinde olduklarını göstermek için ellerinden geleni yaptıklarının altını çizen Panagiotopoulos, bu ‘dayanışma ruhu’ çerçevesinde Akar’ın ziyaret önerisini kabul ettiğini ve Hatay’a bu ziyareti gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Panagiotopoulos, ziyaretinde sadece Hatay’daki depremin boyutlarını değil bu depremlerin neden olduğu yaraların sarılmasıyla ilgili harcanan çabaların boyutlarını da yakından görme fırsatı bulduğunu ifade etti.
‘MİÇOTAKİS BÜTÜN DESTEĞİ SAĞLAMAYA HAZIR’
Panagiotopoulos, “Ben Yunanistan Başbakanı Sayın Kiryakos Miçotakis’in sözünü tekrar hatırlatmak istiyorum. Kendisi Türkiye’ye bu zor günlerin aşılmasında Yunanistan olarak ellerinden gelen bütün desteği sağlamaya hazır olduklarını ifade ettiler” diye konuştu.
‘DİĞER SORUNLARIN NE KADAR KÜÇÜK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI’
Panagiotopoulos, ziyaret vesilesiyle sembolik bir mesaj da vermek istediğini kaydederek şöyle konuştu:
“Benzer trajediler, bize doğal afetler esasında ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların, problemlerin ne kadar da küçük boyutlarda olduğunu gösteriyor. Başka bir açıdan da baktığımızda bu trajedilerin ve afetlerin aslında gerginliklerin azaltılması anlamında da bir katalizör rolü oynama niteliğinde olduğunu görüyoruz.”
AKAR: İLK ARAYAN ÜLKELERDEN BİRİ YUNANİSTAN’DI
Depremlerden sonra Yunanistan’ın ilk arayan, ilk yardım teklifinde bulunan ülkelerden olduğunu dile getiren Akar, bu çerçevede Yunanistan’ın gerek arama kurtarma gerek insani yardım konusunda deprem bölgesindeki çalışmalara önemli katkılar sağladığını ifade etti
‘EGE VE AKDENİZ’İN DOSTLUK DENİZİ OLMASI, SAMİMİ DİLEĞİMİZ’
Akar, Panagiotopoulos ile ortak basın toplantısında konuştu:
“Ege’nin iki yakasındaki komşu ülke olarak bizim sorunlarımız da dostluğumuz da çok boyutlu. Bizim arzumuz, dileğimiz, temennimiz, beklentimiz yeni bir felaketi beklemeden deprem felaketinin akabinde yaşanan bu yaklaşımın ve olumlu yapıcı havanın devam etmesi ve diyalog kapılarının açık olması. Böylece kalıcı bir işbirliği ortamının oluşturulmasıyla Ege ve Akdeniz’in artık gerçekten dostluk denizi olması bizim samimi dileğimiz.”
Akar, “Dostum, mevkidaşım, Sayın Bakan’a gösterdiği destek ve dayanışmadan dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle 28 Şubat’ta meydana gelen elim tren kazasında hayatını kaybedenlere de taziyelerimi sunuyorum, yaralılara da acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.
‘SORUNLARIMIZI ÇÖZMEK DURUMUNDAYIZ’
Yunanistan’la ilişkilerin “her zaman iyi olması için karşılıklı gayretlerin sürdürüldüğünü” savunan Akar, şöyle devam etti:
“Tabii ki bazı sorunlarımız var, bu sorunlarımızı da çözmek durumundayız. Bu sorunları Türkiye ve Yunanistan olarak, iki medeni ülke olarak; iyi komşuluk ilişkileri, uluslararası hukuk çerçevesinde, müttefiklik ruhuna uygun olarak, barışçıl yol ve yöntemlerle, karşılıklı saygı ve diyalog içinde çözebileceğimizi ümit ediyor, bunun taraflar için de yararlı olacağına bütün kalbimle inanıyorum.”