Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), Hatay’ın simgesi olan Asi Nehri’nin ve döküldüğü Akdeniz’in temizliği için yapılan büyük projenin yakın zamanda hayata geçeceğini belirtti.
Samandağ’ın atık sularının kanalizasyon şebekesinden çekildiğini ve direkt Asi Nehri’ne ve oradan da Akdeniz’e arıtılmadan döküldüğünü hatırlatan Genel Müdürlük, yapılan Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi ile bundan böyle atık suların arıtılarak doğaya bırakılacağını böylelikle kötü kokuların yanı sıra deniz kirliliğinin de ortadan kaldırılacağını bildirdi.
Yapılan yeni atıksu arıtma tesisinin 65 bin kişi kapasiteli olduğunu ve çalışma maliyetinin 10 milyon 334 bin 575 TL olduğunu açıklayan HATSU, arıtılıp doğaya bırakılan suların Asi Nehri ve Akdeniz’in daha temiz olmasını sağlamasıyla beraber, doğal yaşamın bozulmasını, doğada yaşayan canlıların sağlığını olumsuz etkileyecek etkenlerden korunacağını belirtti.
Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi’nin arıttığı atık sularda bulunabilecek olası bakterilerin de çevreye yayılmasını ve sebebiyet vereceği hastalıkların da önüne geçileceğini belirten HATSU, Samandağ’da olduğu gibi diğer ilçelerde de atıksu arıtma tesisi çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Yapılan çalışmayla ilgili açıklamalarda bulunana Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir başkanlığında başlatılan ve 15 aydır Büyükşehir’in çabalarıyla devam eden, yapımında son aşamaya gelinen Samandağ Atık Su Arıtma Tesisi’nin yakın zamanda faaliyete geçeceğinin müjdesini verdi.
Yapılan atıksu arıtma tesisi sayesinde Asi Nehri’nin ve Akdeniz’in görsel kirlilikten kurtulacağını ve çevreye yayılan kötü kokuların önüne geçileceğinin altını çizen Başkan Savaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Samandağ’lı hemşehrilerimiz daha temiz ve huzurlu bir çevreyle tanışacak. Bundan sonraki yıllar içerisinde Samandağ’ı çevresi Asi Nehri ile Akdeniz hem görsel olarak daha güzel olacak hem de kokudan arınmış olacak.”
Samandağ sahilinde yapılan temizleme çalışmalarına da değinen Başkan Savaş, yaklaşık 190 km’lik sahile sahip olduklarını ve bu sahillerin temizliği için 2 tane tekne, 2 tane traktörle römork ve 55 tane personelin cansiperane halde Samandağ’dan Erzin’e kadar temizlik faaliyetleri yürüttüğünü kaydetti.
Samandağ Sahil şeridinde, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekiplerin yaptığı çalışmalara da değinen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş; “Önceki yıllarda görmüş olduğumuz o çevre kirliliği, sahilin kirliliği, deniz içerisindeki poşetler ve çöpler artık insanlarımız tarafından görülmemekte, daha hijyenik şartlarda görsel olarak da daha güzel görünen kumsalda hem oturup hem dinlenip hem de denize girebilmekteler.Bu çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek ve Samandağ’dan Erzin’e kadar sahillerimiz eskisine göre daha temiz daha hijyenik olacaktır.” Dedi.