Apostil tercüme, bir ülkede resmileşen kamuya açık belgelerin geçerliliğini korumak için ülkemizin il ve kaymakamlıkları tarafından yapılan ücretsiz bir belge tasdikidir. Noterden alınan ve başka bir ülkede resmiyet kazanan bir belgenin hukuki geçerliliğini sağlayan belgedir. Bu anlaşmaya göre, ihracat belgelerinin yurtdışında tanınmasının sağlanmasının şartı, belgelerin bu anlaşmaya göre apostilli olması. Kısacası Türkiye’de aldığınız diplomanızın Almanya’daki üniversiteler tarafından tanınmasını istiyorsanız, Lahey akreditasyonuna sahip olmalısınız.
Ülkemizde Lahey Şerhi’ni düzenleyen kuruma, her ilin valisine, ilçe başkanına, bazı adli belgeler için ağır ceza mahkemesi başkanına, adli tahkim kuruluna veya adli mercilere başvuru yapılabilmektedir. Ciddi bir ceza sahası olmayan bölge. Son düzenlemelere göre Arap bölgesindeki çoğu ülkenin eyalet tarafından yetkilendirilen vali tarafından Lahey sertifikasyon sürecine tabi tutulduğu ve valinin Arapça belgelerin Lahey tasdikini yapma yetkisine sahip olduğu açıklandı. Lahey Tasdik sürecinin amacı, öncelikle, Lahey Tasdikini destekleyen ülkeler arasındaki resmi belgelerin doğrulanma sürecinin konsolosluklar olmaksızın hızlı bir şekilde yürürlüğe girmesini, hızlı hareket etmesini ve kamu sürecini hızlandırmasını sağlamaktır. Glovega Tercüme işlemleri oldukça önemlidir.
Lahey sertifikasyon süreci için Müfettişlik veya Müfettişlik Ofisinden randevu almanıza gerek yoktur. Lahey Sertifikasyon tamamen ücretsiz bir süreç olmasına rağmen bazı kurum ve kuruluşlar (Yurtdışı Danışmanlık Büroları, Yurtdışı Eğitim Büroları, Tercüme Büroları vb.) sizin adınıza Lahey Sertifikasyon sürecini sizin adınıza tamamlayabilir, bu durumda kişisel veya apostil istiyorsa yazılı materyal ibraz etmesi gerekir. Hazır bulunmanız (dilekçe vb.) Sizin adınıza hareket etmek istediğiniz bazı kişi, kurum veya kuruluşlar, ücretsiz olarak gerçekleştirilen Lahey Tasdik işlemi için sizden hizmet bedeli talep edebilir.
Apostil Hizmetleri
Apostil hizmeti işlemleri her ülkede farklı kurum veya kuruluşlar tarafından yapılabilir, bu 5 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesidir. Lahey sertifikası. (Convention de la Haye du 5 Octobre 1961) Sözleşmeye katılan ülkelerin resmi kurumları tarafından ele alınmaktadır. Apostil, kısa süreliğine noter tasdikli bir belgeye eklenen, kim tarafından, hangi tarihte ve hangi kurum tarafından belirtilen kısa metin dosyasıdır, bunu göz önünde bulundurarak apostil işlemlerinizi sabah erkenden tamamlamanızı öneririz.
Yurtdışında kullanılacak belgelerin orijinal ve mevcut olduğunun onaylanması için onaylanan sisteme Lahey Tasdik denir. Apostil Kuralları, yalnızca Lahey Konferansı’nın üye devletleri veya sözleşme tarafları arasında geçerlidir. İşlemin gerçekleştiği yerdeki yabancı resmi birimin imza ve kaşesi, işlemin gerçekleştiği yerdeki Türk Konsolosluğu tarafından onaylanmalıdır.
Lahey tasdiki olmaması ve buna rağmen işlem yapılması halinde, işlem noter için hukuki ve cezai sorumluluk doğuran (geçerli ancak uygulanamaz) bir belgeye dayandırılacaktır. Yabancı resmi belgenin ait olduğu ülkenin diplomatik veya konsolosluk görevlisi tarafından düzenlenip düzenlenmediğinin kontrol edilmesi gerekir. Bu görevliler tarafından notere ibraz edilen bir belge düzenlenmesi halinde, burada Lahey Sözleşmesini imzalayan ülke için Lahey tasdiki aranmayacaktır.