Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelARILARDA PARAZİT BÜYÜK TEHLİKE

ARILARDA PARAZİT BÜYÜK TEHLİKE

Hatay Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ekici, Arıcıların bu yılki üretiminin yarı yarıya düştüğünü, arı kolonilerinin de varrova paraziti yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Hataylı arıcılar olarak yılda 800-1000 ton yıllık bal üretim kapasitelerinin ve 1200’e yakın üyenin 600’ünün Türkiye’nin dört bir yanında kovanları ile dolaştığını söyleyen Hatay Arıcılar Birliği(HAYBİR) Başkanı Mehmet Ekici bu yıl rekoltenin yarı yarıya düştüğüne dikkat çekti.

BAL YERİNE BALIMSI ŞEYLER YEDİRİLİYOR

Ekici, rekoltenin düşmesine rağmen azalan bal miktarına rağmen fiyatlarının ise iki yıl önceki rakamlarda olmasının düşündürücü olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu yıl hava güzeldi, arılarımız güçlüydü, maalesef hava durumu nedeniyle bal rekoltesi çok az oldu. Balın az olması fiyatların yükselmesi demek. Fiyatlarda yükselmiyor. Bunun da sebebi bal piyasasında kurulan tekelden oluşmaktadır. Hem bal yok hem de fiyatı iki üç sene önceki fiyat. Sanırım bal yerine balımsı şeyler yediriliyor. Mesela ticari glikoz, nişasta bazlı şekerler yediriliyor. Bunlar fiyatları etkiliyor.”

Arıların parazit durumu bu yıl had safhadadır. Varrova denilen parazit arılarda vardır bununla mücadeleyi zamanında yapılması gerekir, geç kalındığı zaman arılar ölecektir diyerek şunları söyledi:

“Bu yıl Varrova paraziti had safhada üredi. Bu arıcının %80 sorunudur. Bu sorunun halledilmemesidir. Bu arının üzerinde küçük bir canlıdır arının üzerinden temizlenmezse çok az bir arı bahara canlı çıkabilecektir. Tüm arıcıları uyarıyorum mutlaka bu parazit ile sıkı bir mücadeleye girişsinler. Henüz geç kalınmış değil. İhmal ederlerse üreticilerimiz büyük zararlara uğrayacaklar. Arıcılarımız mutlaka Tarım Bakanlığının ruhsatlı ilaçları ile mücadele etsinler. Kulaktan dolma mücadele yöntemlerinden kaçınsınlar.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER