Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2015-2017 yılları arasında 25 ilde uyguladığı Itri-Tıbbi Bitkiler ve Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi projesi kapsamında Arsuz ilçesinde Mine FAKI ve Tarık FAKI isimli üreticilere 24 Bin adet adaçayı fidesi dağıtıldı.
İlçe Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen fide dağıtım törenine Arsuz Kaymakamı Musa SARI, Bitkisel Üretim Şube Müdürü, Arsuz İlçe Müdürü ve proje sorumlusu teknik personeller katıldı.
Üreticiler ile sohbet havasında konuşma yapan İlçe Kaymakamı Musa SARI; “Ülke olarak tıbbi bitkilerimizi ham olarak ihraç ediyoruz. Katma değer sağlayamıyoruz. Dünyada bu bitkilerin ekonomik değeri çok büyük. Amacımız üretmek, analiz etmek, sanayiye kazandırıp mamul olarak ihraç etmektir. Sadece Hatay’da değil, bütün Türkiye için tıbbi ve ıtri bitkiler alanında yeni bir sektör doğuyor. Ekonomik açıdan, katma değer açısından da önemli olduğunu söyledi.”
Tarım İl Müdürü tarafından yapılan açıklama şu şekilde; ‘2017 yılı içerisinde ilk üretim materyalimiz Arsuz ilçemizde 3 dönümlük alan için 2 çiftçimize 24.000 adet Hassa ilçemizde 1 dönümlük alan için 1 çiftçimize 8.000 adet Adaçayı (Salvia fruticosa) viyol de tüplü fidelerimiz Bakanlığımız projesi kapsamında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından temin edilerek dağıtımı yapılmıştır.
İl Müdürlüğümüz tarafından bu projenin yaygınlaştırılması kapsamında ilimizde 2016 yılı içerisinde Dörtyol, Kırıkhan Hassa, Altınözü ilçelerimizde adaçayı, lavanta ve safran çeşitlerinde 11 da alanda demonstrasyon bahçeleri kuruldu. (Lavanta Altınözü ve Hassa ilçelerinde 6 da; Safran Altınözü, Kırıkhan ve Yayladağı ilçelerinde 4 da; Adaçayi ise Hassa ilçesinde 1 da alandır.)