Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiAv. Ünler'den Maden Faciası Açıklaması

Av. Ünler’den Maden Faciası Açıklaması

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi avukat Kadriye Ünler, Amasra’da 43 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin duruşmasına verilen arada basın açıklaması yaptı. Facianın meydana geldiği madende yangının hala devam ettiğini, bu arada madene su basılmasının gündeme geldiğini belirten Ünler, “Hangi amaçla olursa olsun bu aşamada madene su basılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Zira bu durum, delillerin yok olmasına sebep olacaktır. Yetkililer, bir an önce kömür çıkartılmasını gerekçe göstererek işçileri çalışmaya zorlamaktadır. Deliller muhafaza edilmeden, maden işçilerinin can güvenliği sağlanmadan buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 43 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan grizu patlamasına ilişkin davanın ilk duruşması bugün başladı. Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya bir saat ara verildi. Ara sırasında açıklama yapan İYİ Parti GİK üyesi ve davanın avukatı Kadriye Ünler, duruşmanın bazı fiziki aksaklıklarla birlikte yapılmaya çalışıldığını belirtti. Ünler, şunları söyledi:

“MADENDE YANGIN HALA DEVAM EDİYOR, İŞÇİLER İSE ÇALIŞMAYA ZORLANIYOR: Bizler İYİ Partili Kadın avukatlar olarak savcılık soruşturma aşamasında Amasra’ya gelerek maden faciası dosyasına vekalet sunduk ve vefat eden bir kısım maden şehidimizin yakınlarının vekili olarak buradayız. Öncelikle vefat eden 43 maden şehidimizin ailelerine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı, yararlılara da Allah’tan acil şifalar diliyorum. Maden faciası ile ilgili mevcut durum hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bilindiği üzere facianın meydana geldiği madende yangın hâlen devam ediyor. Bu sebeple maalesef henüz keşif yapılamadı. Edindiğimiz bilgiye göre yangının devam etmesi sebebiyle madene su basılması gündeme gelmiştir. Hangi amaçla olursa olsun bu aşamada madene su basılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Zira bu durum, delillerin yok olmasına sebep olacaktır. Yetkililer, çeşitli bahanelerle özellikle de bir an önce kömür çıkartılmasını gerekçe göstererek işçileri çalışmaya zorlamaktadır. Deliller muhafaza edilmeden, maden işçilerinin can güvenliği sağlanmadan buna asla izin vermeyeceğiz.

DENETMENLER VE MÜFETTİŞLER HAKKINDA HENÜZ SORUŞTURMA AÇILMADI: Yine malumunuz olduğu üzere henüz ne denetmenler ne de müfettişler hakkında bir soruşturma açılmamış ve ifadeleri alınmamıştır. Yani maden faciasının sorumlusu olduğu bilinen bazı yetkililer hakkında isnat edilen suçlar yönünden henüz soruşturma dahi açılmamıştır. Bizler İYİ Partili kadın avukatlar olarak bu olayın da takipçisi olacağımızı kamuoyuna açık bir şekilde bildirmek isteriz. Maden şehitlerimizin ve yaralılarımızın aileleri; bilhassa eşleri, anneleri ve çocukları mağdur durumdadırlar. Onları, adaletin tecelli ettiğini görmeden asla yalnız bırakmayacağız. Hepimiz gencecik yaşında 43 canımızı toprağa vermenin derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Bizler bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Kadınların, eşlerin, annelerin ve çocukların haklarının yok sayılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. 43 maden şehidimizin ölümünde kusuru, ihmali olan her kimse yargılanarak cezalandırılması için var gücümüzle mücadele edeceğiz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER