Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelAYHAN KARA VAKFI MERKEZ BİNASININ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ.

AYHAN KARA VAKFI MERKEZ BİNASININ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ.

 

İlimizin hayırsever işadamlarından Merhum Mehmet Selim Kara’nın oğlu Ayhan Kara, eğitim, spor, sağlık, kültür ve sanat başta olmak üzere hayatın birçok alanında hizmet veren  ve kendi adını taşıyan vakıf merkezinin açılışı Samandağ ilçesi Mağaracık Mahallesinde gerçekleşti.

 

12 Temmuz 2016 Salı günü saat 18.30’da İlimiz Samandağ İlçesi Mağaracık Mahallesinde gerçekleştirilen açılış törenine Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca’nın yanı sıra Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Antakya Belediye Başkan Vekili Mustafa Tül ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz için saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı’yla başlayan tören, mahallenin genç yeteneklerinin, Vali Topaca’nın teşriflerinden duydukları coşkuyu ve heyecanı bir şarkıyla ifade etmeleriyle devam etti.

 

Vakfın kurucularından olan Ayhan Kara ise 2013’te başladıkları serüveni bugün burada iki dağı birleştirmek suretiyle noktaladıklarını söyledi ve kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirdi. Kara, konuşmasında: “Büyük bir özveri ve çabayla, gönül birliğiyle burayı tamamladık. Bizler Ayhan Kara Vakfı’nı, iyilik adına, doğruluk adına, güzellik adına bir katkı sunmak için kurduk. Ortak paydamız memleket sevdasıydı. Bu bir başlangıç. Yönetim kurulu ve mütevelli heyeti adına hepinize söz veriyorum bu vakıf, sadece Hatay’ın ve Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen vakıflarından birisi olacak. Birbirinden güzel projelerimiz var. Özellikle üzerinde durduğumuz bir proje var ki o da Samandağ’a olağanüstü güzellikte bir botanik bahçesi kazandırmak. Gelenekselleşecek ve uluslararası çapta bir yarış olacak olan ve önümüzdeki ay Samandağ’dan Çevlik’e yapılacak olan Tarihe Saygı Koşusu da bir diğer önemli aktivitemiz. Üç yıldır üst üste düzenleniyor.” diyerek vakıf müştemilatını tanıttı.

SAMANDAĞ BELEDİYE BAŞKANI NEHİR EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ise, bu vakıf sayesinde mahallenin ve İlçenin bir kültür vahası olacağına inandığını söyledi ve bu çalışmanın hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir konuşmasında:” İnsanların doğasında var olan yardımlaşma, dayanışma duygusunun kurumsallaşması olan vakıflarımız toplumsal hayatın tesis edilmesinde önemli görevler üstlenmişlerdir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Vakıflar konusu Mühimdir.Memleket ve Milletin hakiki menfaati yönünden tetkik ve günün gereklerine uygun bir şekilde çözülmesi lazımdır,çok gereklidir” diyerek vakfın önemine vurgu yapmıştır. Ülkemizin savaş ve yokluk yıllarında dahi ihmal edilmeyen vakıflarımız bu günde işlevlerini sürdürmektedir. Bugüne uyarlanarak tarihsel koşullara uygun bir şekilde şekillendirilerek bu kültür sürmektedir. Vakıflar tarih serüveni içinde insanlar arasında yardımlaşma ve dayanışma yoluyla karşılıklı sevgi, hoşgörü, toplumsal bağların kurulmasına vesile olmuştur.Yardımlaşma ve dayanışma medeni toplumların en belirgin özelliğidir. Medeni toplumlarda insana insanca bakma, sahip olduğu maddi zenginliklerden başkalarını da faydalandırmak sosyal yardım ve dayanışmanın en iyi örneklerinin sergilendiği vakıf alanıdır. Vakıf müesseseleri bir yandan sosyal ve ekonomik yardımlaşmaya fakirliği onun doğurduğu sosyal sıkıntıyı asgariye indirmeye gayret ederken bir yandan da sanat ve kültür değerlerinin gelişmesi ve korunmasından yurdun imar ve inşasına birçok hizmete öncülük ederler. Vakıflar zengin fakir ayrımı yapılmaksızın toplumun yararına kütüphane, okul, hastane, yayın… vb. faaliyetler sürdürerek toplumun her kesimini kapsayan çalışmalar yürütürler. Vakıf hizmetlerinin temeli insandır. İnsana hizmet temelli yaklaşım vardır. Bu yaklaşım dezavantajlı bireylerin eğitim ,barınma,gıda ihtiyacı gibi bir çok insani ihtiyaca cevap verecek seviyede olmalıdır. İlçemizde bu kurumların artması, gelişmesi gerekmektedir. Eğitim alanında vakıfların faaliyetleri fırsat eşitliğinin yaratılması ve eğitimli insan sayısının çoğaltılması açısından ilçemizin, ilimizin genel olarak ülkemizin uygar medeniyetler düzeyine yükselmesini getirecektir. Samandağ İlçesi çalışkan insanı ,eğitimli gençleriyle,verimli topraklarıyla  geçmişten bugüne  biriktirdiği tarihsel,toplumsal zenginlikleriyle en iyisini hakkediyor. Toplumumuz paylaşmayı,dayanışmayı iyi bilen bir yapıya  sahiptir. Bunun kanıtı da 12 ay 4 mevsim kaynayan  kazanlarımız, bayramlarımız, örf ve adetlerimizdir. Manevi dünyamız zengindir. Ayhan Kara vakfı öğrencilere verdiği burslarla, yayınlarla, sergilerle, eğitimle, sanatla ilgili topluma hizmet eden projeleriyle güzel işler hedeflemiştir. İleriki süreçlerde bu başarının artarak devam edeceğine inanıyoruz. Mağaracık mahallesinde eski bir yapının restore edilerek toplum yararına sunulmasını takdirle karşılıyoruz. Şehrimizi güzelleştiren, geliştiren her adımı birlikte atmayı, birlikte yol almayı  borç biliriz.”ifadelerine yer verdi.

SAMANDAĞ KAYMAKAMI DR. CAHİT ÇELİK ,DOĞAYA VE TARİHE SAHİP ÇIKMAK VATANDAŞLIK GÖREVİDİR

Samandağ İlçesinin, içerisinde barındırdığı Titus Tüneli, Hz. Hızır Türbesi, Musa Ağacı, ney kamışları gibi doğal ve kültürel varlıklarıyla sadece Hatay’da değil tüm Türkiye’de ön plana çıktığını hatırlatan Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik, açılışını yapacakları bu bina da dâhil olmak üzere nereye bakılsa binlerce yıllık köklü tarihinden eserlere rastlanılacağını söyledi ve şöyle devam etti: “Ayhan Kara’ya, ilçemizin tarihi ve doğal dokusuna uygun bir şekilde böyle bir eser ortaya koyduğu için teşekkür ediyor,  bunun diğer hemşerilerimize de örnek olmasını temenni ediyoruz. Doğaya ve tarihe sahip çıkmayı ne zaman devletin görevi değil, bir vatandaşlık ödevi olarak algılarsak; o zaman her anlamda daha da gelişeceğimize inanıyorum.” dedi.

 

HATAY VALİSİ ERCAN TOPACA,HAYIR YAPMAK BU MİLLETİN RUHUNDA VAR

Tören alanına gelişinde mahallelilerin yoğun ilgisiyle karşılanan Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, yaptığı açılış konuşmasında Milletimizin ve Devletimizin tarihinin bir anlamda vakıflar tarihi olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: “Osmanlı Devleti ve daha gerilerde Selçuklu tarihine baktığımızda, devlet ve millet hayatında vakıfların çok önemli misyonlarının olduğunu görürüz. Yerine göre devletin yetişemediği yerlerde vakıflar devreye girmiş ve kamu yararını gözeterek birçok alanda faaliyet göstermiştir. İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılanmasından tutun da, sahipsiz hayvanlara ev sahipliği yapmasına kadar, yoksul çocukların eğitilmesinden tutun da yolların, sokakların temizlenmesine kadar birçok farklı alanda insanların hayatını kolaylaştıran vakıflar kurmuşuz.” dedi.

 

 

Toplumun ihtiyaçlarını karşılama, hizmet üretme ve kazancını ihtiyaç sahipleriyle paylaşma gibi hasletlerin milletimizin yaratılışında olduğunu belirten Vali Topaca, günümüzde Ayhan Bey’de de gördüğümüz gibi birçok hizmeti vakıflar vasıtasıyla hayırsever işadamlarımız üstlenmiştir dedi ve: “Bu vesileyle Ayhan Bey’in şahsında Kara Ailesi’ni ve mütevelli heyetini kutlamak istiyorum. Konu, sadece bir bina inşa etmenin ötesinde, bir hizmetin yürütülmesi ve bunun için gerekli gelirin sağlanmasıdır. Nitekim atalarımız da öyle yapmıştır. Temennimiz, milletimizin ruhunda ve özünde olan bu hayır kurumlarının çığ gibi büyümesidir. Hele ki bu vakıflar, kentlerimizin geçmişini, var olan değerlerini ortaya çıkarmaya, güzelliklerini ortaya çıkarmaya, onları aslına uygun bir şekilde korumaya yönelik olarak yapıldığı zaman daha çok kıymetli oluyor.” İfadelerini kullandı.

 

Ülkemizin neresini kazsanız tarih fışkıracağını yineleyen Vali Topaca, diğer milletlerin tarihine kıyasla Anadolu’nun ve özellikle Hatay’ın neredeyse iki bin yıllık bir geçmişe ve tarihe sahip olduğunun altını çizdi ve millet olarak bizlerin bu zenginliğin kıymetini bilip gelecek nesillere aldığımızdan daha iyi bir şekilde devretmemiz gerektiğini vurguladı. Bu gibi vakıfların da bunu başaracağına inandığını sözlerine ekleyen Vali Topaca: “Ülkemizin en önemli zenginliği, hayırsever, hayır yapmasını bilen müteşebbislerdir. Bu olursa bir taraftan refah seviyemiz artar, bir taraftan buna benzer vakıf kurumları açılır. Allaha şükür ilimizde de bu zenginliğe sahibiz. Yöneticiler olarak bizlere düşen ise onların bu tür yerleri açması, işletmesi ve onarmasıyla ilgili gerekli desteği sağlamaktır. Bunları yaparak inşallah Hatay’ımızı, mahallelerimizi daha yaşanabilir hale getireceğiz.” dedi ve Kara Ailesi’ne yaptığı hayırlardan dolayı teşekkür etti.

 

İki katlı tarihi bir taş bina olan vakıf binası, ileriki zamanda butik bir arkeoloji müzesi olacak olan bir toplantı salonundan ve mini bir amfi tiyatrodan müteşekkil. Ayrıca arka tarafında da ilgililerin bitki yetiştirip vakıf yararına satabileceği bir sera mevcut.

 

 

 

Yapılan konuşmaların ardından Vali Topaca, Kara Ailesi ve vakfın mütevelli heyetiyle birlikte, besmele ile vakfın açılış kurdelesini kesti. Ardından vakıf hizmet binasını misafirlerle beraber gezen Vali Topaca, verilen kokteyle iştirak etti.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER