Hassa’nın Mazmanlı mahallesinde kaçak kazı sırasında keşfedilen ve 5 yıl önce Hatay Arkeoloji Müzesine taşınan Bağbozumu mozaiği yapılan çalışmalarla 19 Kasım’da ziyaretçilerle buluşuyor.
Hatay Arkeoloji Müzesinde Zeytinin ve üzümün, tarihe kazınmış izlerinin yer aldığı enfes bir sergi 19 Kasım tarihinden itibaren ziyaretçilere açılıyor. Hassa ilçesindeki Mazmanlı Mahallesi’nde, kaçak kazı sırasında keşfedilen ve daha sonra yapılan çalışmayla gün yüzüne çıkarılan 6 metrekarelik mozaik, 2016 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi’nin deposuna taşınmıştı.
Özenle muhafaza edilen ve milattan sonra 5. ve 6. Yüzyıla, Geç Roma Dönemi’ne ait olduğu değerlendirilen mozaiğin, ziyaretçileriyle buluşması için çalışmalar son aşamaya getirildi.
Üzerinde üzüm hasadının resmedildiği, Geç Romalı tarafından bir eşeğin küfesinde taşınan üzümler yansıtılıyor. O yıllarda da Hassa ilçesinde ekonomide ve besin kaynağı olarak üzümün çok önemli bir yeri olduğunu anlatan mozaik, Antik çağlardan bugüne kadar Hassa hep bağları ve üzümleriyle ünlü bir yerleşim yeri olduğuna işaret ediyor.
Restorasyon çalışmaları yaklaşık altı ayda tamamlanan ve üzerinde üzüm hasadını anlatan figürlerin yer aldığı mozaik, “Bağ Bozumu Mozaiği” ismiyle müzede ziyaretçiyle buluşmak üzere yerini aldı. ‘Zeytin ve Üzümün Tarihe Kazınmış İzleri Gün Yüzüne Çıkıyor’ projesi kapsamında, ziyaretçiye açılacak olan sergi ile zeytinin Hatay topraklarındaki önemi, Anadolu’ya ve Avrupa’ya yayılışı, üzümün yöre için önemi aktarılacak.
Bölgenin tarımsal faaliyetlerinde önemli bir yere sahip üzümün ‘tarihe kazınmış’ izleri, yerli ve yabancı turistlere tanıtılacak.