Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 19 Eylül Salı günü Özlem Ataş’ın sunduğu Tempo FM’in canlı yayın konuğu oldu.
“BİZ SEÇİM SLOGANIMIZDA ÖNCE HUZUR ONDAN SONRA DA HİZMET DEDİK”
Hatay’ın birlik, beraberlik ve kardeşçe yaşanan medeniyetler şehri olarak önemli bir coğrafyada yer aldığını ifade eden Başkan Savaş,” Bu duygu ve düşüncelerle huzur içinde yaşadığımız Hatay’a hizmet etmenin oldukça gurur verici olduğunu dile getiren Başkan Savaş,” Biz herkese eşit, sevgi, saygı ve samimiyetle aynı zamanda adil yaklaşma peşindeyiz. Hatay’ın 15 ilçesinde eşit ve ayrım yapmadan hizmet etme gayesi içerisindeyiz. Bunu yaparken de adaletli, eşitliği ve insanlarımızı ön planda tutarak Hatay’ımızı geleceğe taşırken sağlıklı bir şekilde yapılandırma peşindeyiz. Tabii ki Hatay zor ama aynı zamanda çok renkli bir coğrafya. Yıllardır bir konuda beklentileri zirve yapmış bir şehir. Hem bu coğrafyanın beklentilerini yerine getirmek hem de bu kadar renkli bir tabloya hizmet etmek gerçekten de zor. Ama biz büyük oranda bu zorluğu aştık. Bunu sadece şahsım değil, belediyelerimiz, ilçelerimiz ve hemşehrilerimiz ile beraber aştık. Hatay iyi yönde ilerliyor. Biz seçim sloganımızda önce huzur ondan sonra da hizmet dedik. Huzur adına kendimiz, partimiz, çalışanlarımız ve Hatay’daki tüm dinamiklerimiz elinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bu konuda şanslı bir iliz” dedi.
“SURİYE 6 YILDIR OLDUKÇA SIKINTI ÇEKİYOR”
Ortadoğu’da ve Suriye’deki savaşın ülkeye ve insanlara vermiş olduğu zararlardan bahseden Başkan Savaş” Maalesef eskiden insanlar savaşırken topla tüfekle birbirlerinin ülkesini veya bölgesini istila ederlerdi. Şimdi elin taşı ile elin kuşunu vurma ve aynı zamanda elin bahçesini kullanma adeti gelişti. İnsanlar önce bulundukları toplumdaki ayrıştırılacak ne varsa bu algılarla o toplumun zihnini bulandırıp ayrıştırıyorlar. Daha sonra dışarıdan destekle o toplumunu ikiye üçe bölüp birbiri içinde kaos çıkartıyorlar. En sonunda da kardeşkanının dökülmesine sebep oluyorlar. Bunu yakın tarih ve tarihlerimizde görmek mümkün. Suriye 6 yıldır oldukça sıkıntı çekiyor. Daha önce Irak ve Suriye ile eşgüdümlü giden Mısır var. Libya ve Filistin var. Yani Ortadoğu’da deyim yerindeyse kazan kaynıyor ve bizim insanlarımız yani bizim toplumumuza benzeyen insanlar birbirlerini öldürüyorlar. Dışarıda bu işleri kovalayanlar elin bahçesinde elin taşıyla elin kuşunu vurma derdindeler.
“HUZUR VE ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ MİRAS ADINA DA HATAY’DAKİ TÜM RENKLERİMİZLE KUCAKLAŞMAYI BİLMEMİZ LAZIM”
Dış mihrakların düzenledikleri oyunlara karşı Hatay’ın hiçbir şekilde taviz vermediğini belirten Başkan Savaş,” Hatay olarak düzenlenen tuzaklara düşmediğimiz için şehrim adına mutluyum ve umutluyum. Ama şu bir gerçek ki bizim bölgemizdeki tehlike de bitmiş değil. Biz bu şehrin dinamikleri olarak ve birbirini seven insanlar olarak dikkatimizi bu konuda hiçbir şekilde dağıtmamamız lazım. Huzurumuz ve çocuklarımıza bırakacağımız miras adına da Hatay’daki tüm renklerimizle kucaklaşmayı bilmemiz lazım. Yaptığımız bütün bu hareketleri de devam ettireceğiz. Biz de bu şehre bu şuurla hizmet ediyoruz. Ve kardeşliğin pekişmesi için de koşturuyoruz. Ama şu da çok önemli hemşehrilerimiz bizim bu koşturmamıza sağduyulu bir şekilde yaklaşıyor. Toplumumuzdaki huzurun sağlanmasında en az bizim kadar hemşehrilerimizin de duyarlılığı ve katkısı söz konusu. Bu şehirde olmak bu şehirde hizmet etmek belki zor bir görev ama benim için kutsal bir görev. Eve gittiğinizde güzel şeyler yaptıktan sonra huzurlu uyuyoruz. Ama istiyoruz ki komşularımızdaki kaos da artık bitsin. Onlar da normal hayatlarına geçsinler. Ortadoğu’daki insanlar edilgen durumdan etken duruma geçsinler. Savaşların yapıldığı meydanlar ne bizim coğrafyamızda ne komşumuzda ne de dünyanın hiçbir yerinde olmasın” ifadelerine yer verdi.
BAŞKAN SAVAŞ ORTADAOĞU’DAKİ SAVAŞIN HATAY’A OLAN OLUMSUZ ETKİLERİNİ ANLATTI
Suriye’deki savaşın Hatay’a olan olumsuz etkilerinden bahseden Başkan Savaş,” Belediye başkanlığı iddialı bir görev. Sizi batırabilir de zirveye de taşıyabilir. Belediye başkanlığı yaparken şehrin sorunlarına, şehrin beklentilerin ve şehrin vizyonuna katkı sağlayacak bir dağarcığa sahip olmanız gerekir. Ve adımlar atarak o yolda toplumu birleştirmeniz gerekiyor. Önce huzur sonra hizmet sloganıyla yola çıktık biz. Hizmet de yapıyoruz ama baktık ki bu 6 yıllık Ortadoğu’daki kaostan dolayı Hatay gittikçe kaybeden bir il haline geldi. Eskiden biz nüfus olarak 13’üncü ildik. Ekonomik olarak da Türkiye’de 7’inc il konumundaydık. Maalesef şuanda bu tablo tam tersine döndü. Nüfus olarak 7’inci il durumuna geldik. Ekonomik verilere göre de 13’üncü sıradayız. Bizim 2012 yılında 6 buçuk milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz varken 2016 yılının sonda verilere baktığımız zaman 4.3 milyar dolarlık ticaret hacmine düşmüşüz. Yani dört yıl içerisinde 2,2 milyar dolar gerileyen ticaret hacmimiz var. Bu bir il için çok önemli bir veri. Türkiye’de ihracat artarken bizde ihracat düştü. Nüfus bakımından bakacak olursak 500 bin Suriyeli misafir var Hatay’da. Bütün bunlara baktığınız zaman Hatay’daki kişi başına düşen gelir 2012’de 7 bin 637 dolar iken şuanda geldiğimiz noktada 6 bin 122 dolara düşmüş. Kişi başına düşen gelirde 1515 dolar gerilemişiz. Bu da hane gelirinin %20 kaybı demektir. Hatay’da iş yerleri kapanıp Osmaniye ve Maraş’a gitmekte. Son bir yılda 7 müessese gitti. Bunların kaybı da 5 bin işçi demek. Bizim lojistik sektörümüz gerilemiş durumda. 12 binlerden 2500’e düşmüş durumdayız. İhracatımızı Suriye’deki savaştan dolayı 13-14 ülkeye yapamaz olmuşuz. Çimento, demir çelik, yaş sebze ve meyve, narenciye ve hububat neredeyse durma noktasında. Turizm sektöründe de %65 civarında da daralma var. Bütün bunlar Hatay ekonomisini geriye götüren hadiseler” dedi.
“BİZ YÖNÜMÜZÜ DOĞUYA DEĞİL BATIYA ÇEVİREN BİR BELEDİYE BAŞKANIYIZ”
Konuşmasının devamında Akdeniz Bölgesindeki illerde barınan Suriyeli insan sayısının %46’sının Hatay’da olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, “ TR63 bölgesi dediğimiz DOĞAKA’nın kapsamında yer alan Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay illerine bakıldığı zaman buradaki Suriyelilerin %74’ü bizde, Türkiye nüfusuna göre baktığınız zaman en çok Suriyeli barındıran iller arasında 2’inci sıradayız. 1’inci Kilis, 2’inci de Hatay. Suriyeli oranına bakıldığı zaman %16’sı İstanbul’da yaşıyor, %14’ü Şanlıurfa’da yaşıyor, %12’si ise Hatay’da yaşıyor. En fazla yük çene illerden bir tanesiyiz. İhracat, lojistik ve turizm sektörü durmuş ticaret hacmi de 2,2 Milyar Dolar gerilemiş bir şehirde belediye başkanı olarak benim de sorumluluklarım var. Eskiden belediye başkanları alt yapı üst yapı gibi hizmetlerle ilgileniyordu ama Avrupa ve Amerika’da belediye başkanları şehrin her noktasında ekonomisinden eğitimine, kültüründen sportif faaliyetlerine gibi birçok alanda hizmet veriyor. Belediye şehrin en büyük dinamiği ve şehri yönlendiren bir kurumdur. Biz de yönümüzü doğuya değil batıya çeviren bir belediye başkanıyız. Batıdaki bu birikimden faydalanmak, batı gibi ülkemizin ekonomik seviyesini ve beklenti çıtasını yükseltmek ve batı ile aynı istikamette şehrimizin koşmasını sağlamak istiyoruz. Bu anlamda biz “Hatay Halkı Hakkını İstiyor” sloganı ile yola çıktık. Şu durumda hakkı teslim etmek lazım. Biz 6 aylık bir program ile bu yola çıktık. Bu kampanya sırasında hemşehrilerimizle görüşme konuşma imkanımız oldu. Çalışanlarımız, STK’larımız, muhtarlarımız ve partililerimiz 21 günde bizim 6 ayda gelmek istediğimiz yere taşıdı. Demek ki Hatay halkı hem davasına sahip çıkıyor hem de bize inanıyor ve inancı doğrultusunda bize destek veriyor. Biz bu kampanyayı 6 ay uzatsak eminim ki 1 milyon imzayı çok rahat toplarız. Şu anda sayıda 550 bini bulmuş durumdayız. Bu benim adıma, şehrimin adına onur duyulacak bir hadise. Ben hemşehrilerime canı gönülden teşekkür ediyorum hepsinin emeğine sağlık” dedi.
Ankara’daki ilgili bakanlıklardan randevu talep ettiklerini ifade eden Başkan Savaş, “Ben bu durumda da herkesi tüm STK’ları, belediye başkanlarımızı, siyasi partilerdeki milletvekillerimizi ve il başkanlarımızı aynı istikamet doğrultusunda Ankara’da bu davaya sahip çıkmaya ve bu davanın sonucu alınana kadar birlikte hareket etmeye davet ediyorum. Biz zoru başardık artık bundan sonra mesele Ankara’da. Bu işin sonucunda Hatay’ı ya 5’inci teşvik bölgesine getirmek ya da ekstra yatırımlar adına muafiyetler elde etmek istiyoruz. 5’inci teşvik bölgesi ile 4’üncü teşvik bölgesi arasında yatırım adına çok büyük bir fark var. Sadece 7 adet müesseseyi son bir yılda Osmaniye’ye taşındı. Osmaniye’de bulunan bu işletmelerde şu anda 5 bin işçi istihdam ediliyor. Hatay 1939’dan bu yana devlet olmayı bırakarak Türkiye’nin bir serhat ili olmayı seçmiş ülkesine bağlı bir şehir. Hatay halkı olarak devletimizin sıcak elini hissetmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.
“HİÇ KİMSE SİT ALANI OLAMAYAN ARMUTLU BÖLGESİ’NDEN BU KADAR ÇOK TARİHİ KALINTININ ÇIKMASINI BEKLEMİYORDU”
Uğur Mumcu Alanı’na yapılan battı çıktı projesi ile ilgili görüşlerini bildiren Başkan Savaş, “Defne Belediye Başkanımız Dr. İbrahim Yaman benden bir ricada bulunarak bu caddeyi benden istedi. Aslında orası Büyükşehir’e ait. Ben ricasını kırmayarak meydanda bir proje gerçekleştirilmesi için caddeyi Defne Belediyesi’ne teslim ettim. Bir süre sonra Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden arkadaşlarımız projeyi incelemeye gitti. İnceleme sonucunda projenin tamamlanması ile birlikte Çekmece ile Şükrü Güçlü Köprüsü arasının kapanacağını bildirdiler. Çözüm olarak da ya projenin revize edileceğini ya da HBB olarak bizim o bölgeye bir battı çıktı yapmamız gerektiğini söylediler. Bu durumda hemen bir battı çıktı projesini başlattık. Armutlu bölgesi sit alanı değil. Hiç kimse oradan çeşitli mozaiklerin, hamam ve kilise duvarlarının çıkmasını beklemiyordu. Böyle olunca hemen Kültür Müdürlüğü’ne başvurduk. 60 kişi ve 2 sanat tarihçisi ile kazmaya başladık. Tabi kazma işlemlerini mozaik ve kalıntıların olduğu yerde kazma kürekle yapamıyorsunuz. Elle ya da kaşıkla milim milim ilerleyebiliyorsunuz. Tam bu esnada Bizans Dönemi’nde 5’inci Yüzyıl’dan kalma bir ‘Şap Ev’ çıktı. Bu tarihi eserden Dünya’da sadece 5 tane varmış ama Hatay’da bulunan en iyisiymiş. Hal böyle olunca Adana’daki Anıtlar Kurulu projeyi bu şekilde yapmamamızı Uğur Mumcu Caddesi’nde bir üst geçit yapmamızı istediler. Bu durumda bütün manzara kapanacak, bütün dükkânlar zarar görecek ve şu anda orada bulunan evlerin değerleri de düşecekti” ifadelerine yer verdi.
“
BAŞKAN SAVAŞ: YIPRATILMAYA ÇALIŞILDIM
Arsuz, Defne ve Samandağ gibi CHP’li belediyelere yapılmak istenen hizmetlerin Meclis kararlarıyla engellenmek istenip istenilmediğine ait soruya da samimiyetle cevap veren Başkan Savaş, konunun 30 Mart 2014 seçimlerine dayandığını ve yürütülen politika ile kendisinin yıpratılmaya çalışıldığını ifade etti. Hatay’ın çok renkli yapısını bildiğini ve bu doğrultuda hizmet ürettiklerini de belirten Lütfü Savaş, “Amacımız Hatay’ın çok renkli yapısına göre hizmet etmek ve bunu da başarıyoruz. Kavgadan, gürültüden ve ayrıştırıcılıktan uzak bir şekilde çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak için çaba harcıyoruz. İnsani duruşumuz ve kaostan uzak tavrımızla, memleketimize hizmet etmeye ve bu çıtayı üst seviyelere çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.
MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYEN BAŞKAN LÜTFÜ SAVAŞ
Geçen 3 buçuk yıllık süreç içinde bazı yorgunluklar yaşasa da mücadelesinden vazgeçmediğini sözlerine ekleyen HBB Başkanı Savaş, “Hemşehrilerimizin sevgisi ve teveccühünden bunu anlıyoruz. EXPO 2021 ve Hatay Halkı Hakkını İstiyor imza kampanyamızı sahiplenerek destek verdiler. Yanlışlarımızı, eksiklerimiz, doğrularımızı beraber tartışıyoruz. Ve anlıyorum ki; doğru şehre, doğru insanlara doğru hizmet yapıyoruz” diyerek kendisinin de şanslı olduğunu ifade etti.
Programın son bölümünde önümüzdeki seçimde yeniden başkanlığa aday olup olmayacağı sorusunu cevaplayan Lütfü Savaş, Hatay halkına hizmet etmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Ben ve ekibim Hatay’a hizmet etmekten mutluyuz. Siyasi ayrım gözetmeksizin her şeyi vatandaşlarımızla birlikte başardık. 30 Mart seçimlerinde çok zor şartlarda mücadele verdik. Yelpazenin sağından ve solundan oy aldık. Bu süreçte emeği geçen herkese tekrar teşekkür ederim. Bundan sonra da aynı kararlılık ve azimle vatandaşlarımızın mutluluğuna mutluluk katmak için yine birlikte çalışacağız” dedi.