Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, Bankalar ile yapılan promosyon sözleşmelerinin yeniden değerlendirilmesini talep etti.
Yürütme Kurulu adına yaptığı basın açıklamasında, Eğitim emekçilerinin promosyon miktarlarının güncellenmesi için birkaç çalışma yaptıklarına dikkat çeken Şube Başkanı Özgür Tıraş, “Enflasyon artışı nedeniyle kamu emekçilerine ödenen promosyon miktarları çok düşük düzeyde kalmıştır. Enflasyon farkı nedeniyle artan maaşlardan dolayı promosyonları güncellenmesi gerekmektedir.
Eğitim Sen Hatay Şube Yürütme Kurulu olarak 02.08.2002 tarihinde İl Mili Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük’ e yaptığımız ziyaretimiz de bu talebimizi iletmiştik.Ayrıca talebimizi içeren yazıları da Antakya ve Defne İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü’ne verdik. Taleplerimizin karşılanması için sürecin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.” ifadelerini kullandı.
Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, Defne ile Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine verdikleri yazının içeriğini şöyle dile getirdi:
DEFNE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE
Defne İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı görev yapan 1948 eğitim emekçisini kapsayan Banka promosyon ihalesi 21.09.2021 tarihinde yapılmış ve Yapı ve Kredi Bankası ile Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere 3 yıllık (01.01.2022/ 31.12.2024) 5760 ( Beş bin yedi yüz altmış) TL tek seferde ödenmesi karşılığında promosyon anlaşması imzalanmıştır.
Yıl başından bu yana Türk lirasında yaşanan aşırı değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle, daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri nedeniyle kamu emekçileri ciddi anlamda ekonomik zararla karşı karşıyadır.
Enflasyonun yüzde 20’nin altında olduğu ve çalışanların bu enflasyona göre maaş ve ücret zammı aldığı dönemde imzalanan sözleşmeler, resmi enflasyonun yüzde 80’leri aştığı ve çalışanların maaşlarının enflasyon farkı nedeniyle arttığı dönemde bütün anlamını yitirmiştir.
Kamu emekçilerinin bankaya yatan maaşlarında ‘enflasyon farkı’ nedeniyle artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlar komik düzeyde kalmıştır.
Promosyon sözleşmelerinin enflasyona göre ayarlama bulunmaması nedeniyle çalışanlar ciddi anlamda mağdur olmuştur. Bankalarla imzalan promosyon sözleşmeleri ekonomide beklenmeyen olağanüstü durumlar (yüksek enflasyon, döviz krizi) nedeniyle yeni koşullara uyarlanmak zorundadır.
Bankaların kârlılık oranları yüzde 300’leri aşan oranlarda artmıştır. Bir yandan ücretli çalışan açısından büyük ekonomik kayıplar söz konusuyken, diğer yandan bankaların bilançolarında dikkate değer kar ve kazançların ortaya çıkması, promosyon sözleşmelerinin mevcut ekonomik koşullara uygun olarak güncellenmesini gerektirmektedir.
Resmi verilere göre yıllık tüketici fiyat enflasyonunun (TÜFE) %79,60 ve üretici fiyat enflasyonunun (ÜFE) %144,61 olarak açıklandığı bir ortamda eğitim ve bilim emekçilerinin maaş, ek ders ve diğer ödemelerdeki artışlar dikkate alınarak bankalar ile yapılan promosyon sözleşmeleri yeniden değerlendirilmeli, eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik kayıplarının giderilmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz.