Orta Asya‘dan bugüne kadar yaşatılan bir gelenek olan ve Hatay’ın Payas İlçesi Dörtyol ilçesinde ve Bölgemizde özdeşleşen kömbe için bayrama sayılı günler kala, hazırlıklar başladı. Payaslı ev hanımları, bayram kömbesi yapma geleneğini yaşatmak için yoğun çaba harcıyor.
Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan ‘Kömbe’ bayramlarda geleneksel olarak sofralara iniyor. Ev hanımlarının bin bir emekle yaptığı bayram kömbesi, sadece Hatay, Osmaniye ve Adana’da biliniyor.
Sıvı yağ, un, şeker, süt, yoğurt, maya ve çeşitli baharatlar eklenerek yapılan kömbe, bayramda ağızları tatlandıracak. Kömbe geleneğini yıllardır sürdüren Erzinli kadınlar sabah saatlerinde toplanıyor ve bu geleneksel lezzeti hazırlamak için bin bir emek harcıyor. Yöresel lezzetin devam ettirilmesine katkı sağlayan ev hanımları, hamurun hazırlanması, şekil verilmesi ve pişirilmesi aşamalarında ter döküyor.
Eskiden savaş dönemlerinde kömbenin cephanede askerlere yapıldığını anlatan Erzinli ev hanımlarından Fatma Kargaoğlu, ‘‘Bayram kömbesinin en büyük özelliği uzun süre bozulmamasıdır. Bu eşsiz lezzeti Erzinliler çok fazla yapar. Bazı çevre illerde de bilinir. Eskiden savaş dönemlerinde cephede askerlere yapılırdı. Hem doyurucu, hem de hamuru ve içine katılan malzemeden dolayı uzun süre bozulmadan kalabiliyor.’’ şeklinde konuştu.
Bayram kömbesi yapmanın kendilerine ayrı bir neşe kattığını söyleyen ev hanımı Ümmühan Esen ise ‘‘Annemizden kaldı bize bu kömbe yapma işi. Gelenek devam etsin, bozulmasın diye sabah erken saatlerde kolları sıvayıp oturduk hamur başına. Bu lezzeti bayramda evlerimize gelen konuklara ikram edeceğiz.’’ ifadelerini kullandı.