Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. M. Emin Birpınar, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinin yayınladığı Asbest raporu ile ilgili Sosyal Medya hesabından açıklama yaptı.
1. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından, Hatayda döküm sahası olarak kullanılan 3 adet sahadan 8 adet katı malzeme ( eternit, sıva ve izolasyon malzemesi ) numunesi alındığı ve bunlardan 4 adedinde asbest tespit edildiği belirtiliyor.
2. Asbest tespit edilen numunelerin tamamı eternit çatı malzemesi. Bu malzemelerde asbest tespit edilmesi zaten beklenen bir durumdur. Çünkü 2011 yılından önce inşaat malzemelerinde yalıtım amaçlı asbest kullanımı serbestti.
3. İzolasyon malzemesi ve sıva örneklerinde asbest bulunmadığı belirtilmiş.
4. Havadan numune alınarak herhangi bir çalışma yapılmamış.
5. Döküm sahalarının uygun yerler olmadığı ve ayrıştırma sırasında asbestli malzemeler ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığı ifade edilmektedir.
6 Bilindiği üzere asbest havaya karışıp solunduğu zaman tehlikeli olan bir madde olup, bu konuda da Çalışma Bakanlığı ile birlikte yaptığımız çalışmalarda havada asbest bulunmadığını tespit ettik.
7. Asbest içeren katı haldeki maddelerin usülüne uygun yönetilmesi bizim açımızdan önemli olan husustur. Bakanlık olarak bu konuda döküm sahalarının geri dönüşüm ve ayrıştırma ihalelerinde kullanılan şartnamelerde, asbest içeren katı maddelerle ilgili gerekli tedbirlerin alınmasının yüklenici firmaların sorumluluğuna verilmesine yönelik madde eklenmiştir.
8. Denetimlerimiz ve numune alma çalışmalarımız analizlerle beraber devam etmektedir.
9. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız rahat olsun, asbest konusunda çok dikkatli çalışıyoruz.