Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiBM, Türkiye'nin İnsan Hakları Karnesini Masaya Yatıracak

BM, Türkiye’nin İnsan Hakları Karnesini Masaya Yatıracak

Bugün Cenevre‘de toplanacak olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Türkiye’nin insan hakları karnesini masaya yatıracak.

BM, Türkiye’nin İnsan Hakları Karnesini Masaya Yatıracak

BM İnsan Hakları Konseyi’nin son yıllarda attığı en önemli adımlardan biri olan BM’nin 193 üyesi hakkında her beş yılda bir yayınlanan UPR raporu, ülkelerdeki insan haklarını güçlendirmeyi amaçlıyor. İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin üye ülkeleri, Türkiye hakkındaki en kapsamlı insan hakları raporlarını görüşecek.

Bugün, Türkiye’nin insan hakları karnesi, Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) Çalışma Grubu tarafından detaylı bir şekilde incelenip, üye ülkelerin soruları yanıtlanacak.

UPR Raporu Nedir?

UPR raporu, bütün ülkelerin insan haklarına ilişkin yükümlülüklerini, eksiklerini ve taahhütlerini yerine getirme hususunda kaydettiği ilerlemenin evrensel ve periyodik incelemesini sunuyor. BM çatısı altındaki bu çalışma tüm devletlere eşit muamele uygulayarak nesnel ve güvenilir bilgi temelinde yürütülüyor. İncelenen ülkeler de bu çalışma kapsamında, insan hakları konusunda alınan önlemleri açıklama fırsatı bulurken, diğer devletler ise sorularını yöneltip, sivil toplum örgütleri de tartışmalara katkı sağlayabiliyor. Her ülke için toplantı yaklaşık 3 saat sürüyor.

Türkiye’nin Hazırladığı 3 Farklı Rapor Görüşülecek

Birleşmiş Milletler, Türkiye ile ilgili UPR raporlarını en son 2010 ve 2015 yıllarında yayımladı. Bugün Cenevre’de yapılacak toplantıda Türkiye UPR mekanizması kapsamında, üçüncü kez gözden geçirilecek. Toplantıda, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, STK’lar ve Türkiye tarafından hazırlanan üç farklı rapor görüşülecek. Diğer ülkeler de kasım ayında yayınlanan bu raporlar üzerinden Türkiye’ye sorularını yöneltecek.

UPR incelemesine katılacak Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı başkanlık edecek. Perşembe günü de BM’den çıkacak nihai raporda Türkiye’ye yönelik tavsiyelerde bulunulacak.

Türkiye’de Hapiste Tutulan Gazeteci ve Siyasetçilerin Oranı Olağanüstü

HRW Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson, “Hapiste tutulan ve yargılanmakta olan gazetecilerin, siyasetçilerin ve muhaliflerin sayısının olağanüstü oranı, Türk hükümetinin ülkedeki insan hakları durumuna ilişkin kamuoyuna yaptığı açıklamalarla büyük bir tezat teşkil ediyor” sözlerine yer verdi.

Williamson, BM’in gözden geçirme toplantısına katılacak ülkelere, temel insan hak ve özgürlüklerine riayet edilmesi konusunda ülkede yaşanan sert gerilemenin ele alınması ve gerçek reformlar yapılması için “Türkiye’ye acilen baskı uygulamalıdır”dedi.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER