Bağımsız Türkiye Partisi ( BTP) Hatay İl Başkanlığı gıda ürünlerinde artan maliyet ve dışa bağımlılığa dikkat çekerek gıda milliyetçiliği kapıda. “Çiftçi acil desteklenmeli” şeklinde uyarıda bulundu.
Türkiye gıda ve içecek sektöründe 5,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriliyor.2021 Yılının ilk 8 ayına ait dış ticaret verileri sektörlere göre incelendiğinde Şeker ve Şekerli Mamuller, Sert Kabuklu Meyveler, Yaş Meyve, Bitkisel Yağ ve Balıkçılık ve Su Ürünleri sektörleri en fazla ihracat yapan sektörler olarak sıralandı. Toplam ihracatın yüzde 42,8’i bu 5 sektör tarafından gerçekleştirildi.
Aynı dönemde Hayvan Yemi, Bitkisel Yağ, Un, Kakao-Çikolata ile Tütün ve Mamulleri sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralanmaktadır.
Savaşın başladığı şu dönemde ülke olarak maalesef tahıl ürünlerinin büyük bir kısmını Rusya ve Ukrayna’dan ihraç ediyoruz. Bu ortamda tahıl ürünlerinin ulaşım maliyetleri daha da artacak ve öyle bir duruma gelecek ki paranız olsa da bu ürünleri alma imkanınız olmayacak. Çünkü tüm devletler için öncelik kendi halkının ihtiyaçlarını karşılamaktır. Yani Gıda milliyetçiliği meydana gelecektir.
Bu nedenle üretici desteklenmeli , çiftçiye faizsiz kredi ve ürün yetiştiriciliği desteklenmeli ziraat mühendislerinden oluşan kadro ile üretim ekimden hasada kadar kontrol altına alınması ve çiftçiye ürün alım garantisi verilmek zorundadır. Bu projenin şifreleri Ebedi Genel Başkanımız Prof Dr Haydar Baş beye ait olan ve parti programız olan Milli Ekonomi Modelinde mevcuttur. Üretim ve çiftçi desteklenmez ise tamamıyla dışa bağımlı olacağımız gıda ve içecek sektöründe büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız.
Hükümet ve tüm siyasi partileri ,tüm kurumları üretimi ve dahilinde tüketiciyi desteklemek için Milli Ekonomi Modelini uygulamaya davet ediyoruz. Çözüm açık ve net bir şekilde ortadadır. Bunu hayata geçirecek bilgi deneyim ve kadrolarımızla her zaman hazırız yeter ki Milletimiz bu buhrandan kurtuluşa ersin. Aziz Türk Milletine saygılarımızla.” ifadeleri kullanıldı.