Yaklaşık 30 milyar dolarla Türkiye’nin en büyük giderinin enerji olduğunu ifade eden Baş, Bağımsız Türkiye Partisinin parti programında yer alan Milli Ekonomi Modeli’nin konuya bakışını anlattı.
“Milli Ekonomi Modeli adres adres, petrol ve doğalgaz yataklarını yazar” diyen BTP lideri, “Enerji üretimini uranyumdan da değil toryumdan sağlayabileceğini yazar. Bunlar zor şeyler değil, yapacağım dediğin anda yapabileceğin şeyler. Hükümet yetkilileri hatta muhalefetler, ‘Ne yazık ki bizim kaynağımız yok, ne yazık ki bizim hiçbir şeyimiz yok, ne yazık ki biz Irak gibi, Suudi Arabistan gibi petrol zengini, Rusya gibi doğalgaz zengini değiliz’ dediler.
Ama son 2-3 yıldan beri de müjde haberleri veriyorlar. Yakında daha farklı madenler de bulacaklar. Bakın göreceksiniz, ‘Müjde, altın bulduk, petrol bulduk’ diyecekler. Çok şey bulmaya başlayacaklar ama biz bunlar için zaten var dedik”
İktidara “müjde” cevabı
“Biz bu kaynakları kendi lehimize kullanıp bu açıkları kapatabiliriz” diyen Hüseyin Baş şöyle devam etti; “Müjde vermesine gerek yok, zaten Tekirdağ’daki doğalgazı ABD’li şirkete verdin. Bu müjdelik bir şey değil ki, sen de biliyorsun verdiğini… Güneydoğu’daki, Mardin’deki, Batman’daki petrol yataklarını gittin Kanadalı firmalara, Hollandalı firmalara verdin.
Bunları ben vermedim sen verdin! Bugün müjde diye açıklamana gerek yok, Karadeniz açıklarındaki doğalgazı bundan 15 yıl önce sen zaten tespit ettin. Bu zaten vardı burada. Bunu müjde diye anlatmana gerek yok. Buradaki sorun, sen bunu Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti lehine hiçbir zaman kullanmadın. Bu açık buradan kaynaklanıyor.”
“Bilinçli olarak fakirleştirildik”
Akaryakıt fiyatlarına gelen gün aşırı zamların nedeninin, dünyada petrol fiyatlarının artması olduğu yönündeki açıklamalara da cevap veren BTP lideri Baş, “Petrol 2012-13 veya 14’lü yıllarda 120 dolar civarındaydı. Bugün yine bu civarlarda. O gün 120 dolar olan petrolü bizim vatandaşımız benzinlikten litresini 3,5 liraya alıyordu. Bugün ise 20 liraya dayandı. Buradaki fark, dövizin fiyatı arttı. Bizim dövizimiz o günkü ederinde olsaydı bizim bugün pompaya yansıyan fiyat 3,5 lira olacaktı.
Velhasıl şunu demek istiyorum; bizim ülkemizde bazı şeyler pahalı hale gelmedi, biz bilinçli olarak fakirleştirildik. Bir şeyler pahalı hale gelmedi, en kötü ihtimalle olduğu yere geldi. Mesela altının ons fiyatı 1900 dolar. Altının onsu 2010’larda da 1900 dolardı. Ama bugün gram altın 900 liraya gelmiş. Altın 2010’larda da 1900 dolarken altının gramını 30-40 liraya alıyorduk. Şimdi ne oldu? Biz bilinçli olarak fakirleştirildik” dedi.
“Bu zamlar daha hiçbir şey”
Türkiye’nin içinde bulunduğu durum itibariyle çok büyük bir darboğaz içinde olduğunu belirten Hüseyin Baş şu değerlendirmeyi yaptı; “Türkiye çok çok daha büyük bir darboğazın eşiğinde. Bizim şu anda yaşadığımız zamlar daha hiçbir şey. Ben 2022 yılbaşı gecesi çıktığım televizyon programında, ‘Bu zamlar daha hiçbir şey daha neler göreceğiz’ demiştim. Aradan yaklaşık 3 ay geçmişken yine tekrar edelim; bu zamlar da hiçbir şey, daha neler neler göreceğiz.”
“Benzinin 35 liraya kadar yolu var”
2008 yılında dolar 1.4 lirayken brent petrolün yine bugün olduğu gibi 120 dolar olduğunu ve o şartlara 1 litre benzinin 3.5 lira olduğunu belirten Baş, “Bunlar çok değil 2008’deki rakamlar. Bugün dolar 14 lira, dolar 10 katı artmış, brent petrol fiyatı yine 120 dolar ve şu anda biz benzinin fiyatına 20 lira yazıyoruz.
Bu demek oluyor ki 10 katı ise 35 liraya kadar da yolu var. Bu basit bir matematik, bir iddia değil. Şunu da söyleyeyim, 3.5 lirayken devlet sübvanse yapıyordu şu anda onu da kaldırdı, belki de 45 liraya kadar yolu var” şeklinde konuştu.