Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Sosyal Haklar Derneği(SHD)’nin termik santraller hakkında düzenlediği ‘Deneyimler, tanıklıklar, yapılanlar, yapılamayanlar ve yapılacaklar’ konulu forumda, Kale Mahallesi’nde yapılması planlanan termik santralin askıya alındığı izlenimi olduğunu, ancak iptal kararı alınıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Gazeteci Rıfat Doğan, İstanbul Kuzey Ormanları Savunması Aktivisti Özgür Barış Akbayır, SHD Avukatı Deniz Özen, Adana Çevre Platformu Temsilcisi Yaşar Gökoğlu, Hatay Tabipler Odası Arzu Cengiz, Arsuz Termik Santral Platformu adına Eser Yangın’ın konuşmacı olduğu forumda konuşan Başkan Culha, enerji üretiminde termik santraller yerine rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji çeşitliliğinden yararlanılması gerektiğinin altını ısrarla çizerken, Türkiye’deki enerji politikasının yeniden gözden geçirilmesi ve şebekedeki kayıp kaçak oranlarının önlemesi gerektiğini vurguladı.
Desteklere teşekkür
Kale Mahallesi’nde kurulması planlanan termik santralle ilgili ÇED bilgilendirme toplantısının halkın iradesi, tepkisi ve kararlılığı sayesinde ertelendiğini hatırlatarak, bu mücadelede kendilerine destek veren ve olumsuz görüşlerini bildirerek yalnız olmadıklarını hissettiren herkese teşekkür eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Termik santral konusu yıllardır Türkiye gündemini meşgul ediyor, ancak son 5 yıldır Hatay’ı, son 3 aydır da Arsuz’u meşgul ediyor. Özellikle körfezimizde kömüre dayalı termik santral kurulması için 14 firma lisans ruhsatı almış, hatta ikisi hayata geçmiştir. Körfezde termik santral yapılmaması için kurulan platformun da üyesiyim. Kale mahallemizde yapılması planlanan termik santrale başta Arsuz olmak üzere, İskenderun ve Hatay’ın yanı sıra Adana, Mersin ve birçok ilden de çevre temsilcileri, demokratik kitle kuruluşları, odalar ve kurumlar bize omuz verdi. Bizler, yerel ve ulusal düzeydeki yöneticilerle de konuyu görüştük. Onların da mücadelemizi destekler ifadeleri vardı. Sizlerle birlikte yaptığımız çalışma sonucunda şu anda Arsuz’daki termik santralin askıya alındığı izlenimi var. Tabiî ki, bunu yapmaktan vazgeçildi anlamında söylemiyorum. Ama bu işin peşini bırakmayacağız, mücadelemizden de kesin bir sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Mücadeleye devam
Termik santral için, ihtiyaç duyulan kömüre hem ulaşım kolaylığı sağlaması, hem de soğutma suyuna ihtiyaç duyulmasından dolayı deniz bölgelerinin tercih edildiğini anımsatan Başkan Culha, santrallerin ekolojik dengeye vereceği zarara dikkat çekerek, ” Termik santrallerin doğaya bıraktığı partiküller hem hava kirliliği oluşturuyor, hem de bu partiküller toprağa düştükten sonra toprağın verimini düşürüyor. Ayrıca, bu tür santrallerin soğutulması için de deniz suyu kullanılıyor. Soğutma suyu olarak kullanılan suyunun deşarjı direk olarak denize yapıldığından, su sıcaklığının 1 – 2 derece değişmesi hem suyun PH seviyesini değiştiriyor, hem de deniz canlılarına büyük zarar veriyor. Türkiye’nin yeşil sebze ihtiyacının yüzde 40’ı Hatay’dan ve özellikle de Arsuz’dan karşılanıyor. Jumbo karides, lagos gibi balık türleri sadece bu bölgeden çıkıyor. Bu nedenle tarım ve turizm şehri Arsuz’da kurulacak bir santralle hem tarımı yok etmiş olacaksınız, hem turizmi başlamadan bitirmiş olacaksınız, hem de deniz canlılarını bir bütün yok edeceksiniz. Biz toprağımıza, havamıza, sebzemize, ağacımıza, denizimize, suyumuza, turizm değerlerimize zarar verecek olan her türlü yatırıma karşıyız. Dolayısıyla, ne İskenderun’da, ne de Arsuz’da termik santralin kurulmasına uygun bir alan yoktur. Termik santral kurulmaması yönünde ne yapılması gerekiyorsa bunun mücadelesini hep birlikte vereceğiz” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan panelistler, Adana’da, Gebze’de, Yılca’da, Artvin’de kurulması planlanan termik santraller için verilen mücadelelerden örnekler vererek, mücadelelerin zaferle sonuçlanmasında halkın direnişinin önemine dikkat çektiler ve halkın gücünün farkına varması gerektiği çağrısında bulundular.