Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“BU KRİTİK GÜNLERDE DEVLETİMİZİN HATAY’A DESTEK VERMESİNİ BEKLİYORUZ”

“BU KRİTİK GÜNLERDE DEVLETİMİZİN HATAY’A DESTEK VERMESİNİ BEKLİYORUZ”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 8 Ağustos Salı günü saat 19.00’da Kanal B’de yayınlanan ve Duygu Çalı’nın sunduğu Günce adlı programın canlı yayın konuğu oldu.
Suriye’de yaşanan savaşın Hatay’ın sosyo ekonomisini ciddi anlamda etkilediğini dile getiren Başkan Savaş,” Yaklaşık 6 yıldır Suriyeliler ile iç içe yaşamak zorunda kalan bir şehiriz. Ve hemen bitişiğimizde de yangın yeri var. Kardeş kardeşi öldürüyor ve dışarıdan birçok ülke bunun içine karışmış. Suriyelilerin ilk buldukları yer de Hatay kapısı. Ve yaklaşık 500 binin üzerinde Suriyeli ile yaşama durumundayız. Onlar bizim misafirimizdir. Başımızın üzerinde yerleri var. Fakat şu var ki gittikçe sığlaşan ekonomi ile karşı karşıyayız. Belediyeler olarak, iş-kur olarak 3 kişilik var olan soframızla dördüncü kişiye bakmakla yükümlü olduk. Çünkü yaklaşık dörtte biri misafirden oluşan bir nüfusa sahibiz. Belediyenin İller Bankası’ndan ve vergilerden almış oldukları para miktarı 1 milyon 555 bin kişiye göre. Ama biz belediye olarak 2 milyonun üzerindeki insanlara göre hizmet veriyoruz. Yani 3 kişiye vereceğiniz hizmeti 4 kişiye vermiş oluyoruz. Böylece ekonomik olarak zorlanıyorsunuz bununla birlikte altyapı, kanalizasyon, yağmursuyu, ,isale hatları, arıtma tesisleri, çöp toplama, yollar ve yeni sosyal tesislerin yapılmasını 2 milyon üzerindeki insanlara göre yaptığınız için bu da belediyemizi gerçekten çok yıprattı. Gelen misafirlerimizin genç nüfusu bizim iş kollarımızda çalıştığı için bizim gençlerimiz işsiz kaldı. 2-3 aile bir evde yaşayan Suriyeliler daha fazla paraya ev tutabildikleri için bizim çocuklarımız da ev tutup da yaşayamaz oldu. Boşanmalar da arttı. Suriyeliler vergi vermeden esnaflık yapıyorlar. Tüm bunlar Hatay’daki ekonomiyi sığlaştırdı. Ve lojistik, tarım ve turistik sektörü olsun 13-14 ülkeye olan ihracatımızı yapamaz duruma geldik. Çünkü sınırlar kapalı ve sadece gıda sektörünün geçişine izin verebiliyorlar. Tüm bunlarla birlikte Hatay gerçekten de gittikçe sığlaşan bir ekonomik yapıyla karşı karşıya kaldı. Ve savaş sonrası Ortadoğu’daki yatırımların yapılması gerekiyor. Altyapı gerekse üstyapıda yatırımların yapılması ve Hatay’ın ayakta kalması lazım. Hatay’ın ayakta kalabilmesi için de devletimizden destek istiyoruz. 2011 yılına kadar Türkiye’de dört ayrı kategoride iller sıralanmıştı. En gelişmişler birinci sıradaydı en az gelişmişler ise dördüncü sıradaydı. Ve devletimiz dördüncü ve üçüncü sıradaki illere daha fazla vergi muafiyeti ve katkı yaparak iş yerlerinin açılması, fabrikaların açılmasına katkı sağlıyordu. 2012 yılı Haziran ayı itibariyle bu teşvik kapsamındaki bölgeler 6 bölgeye ayrıldı. Biz dördüncü bölgede kaldık. Ve o zaman bizim gelirimiz kişi başına 7 bin 63 dolardı. Ama şimdi gelmiş olduğumuz noktada 6 bin 122 dolara düştü. 4’üncü bölgede teşvik ortalamasında kişi başına düşen gelir ortalaması 8 bin 409 dolar. Biz 6 bin 122 dolara düşmüş durumdayız. Yani 4’üncü bölgenin ortalamasına göre arada uçurum var. Şuanda 5’inci bölgedeki teşvik bölgelerinde ise 7 bin 165 dolar bizimki ise 6 bin 122 dolar “ dedi.
Başlatılan imza kampanyası hakkında bilgi veren Başkan Savaş,” Hatay’da 8 gündür kampanya başlattık. 300 bin imzayı bulmuş durumdayız. Ve kampanyada 500 bin hedef koymuştuk. İnşallah en kısa zamanda 500 bini bulacağız ve Ankara’daki devlet büyüklerimizin kapısını çalacağız. Sayın cumhurbaşkanı, başbakanımız ve ekonomi bakanımızın kapılarını aşındıracağız. Ve gerçekten de Hatay’ın hakkı olan 5’inci teşvik bölgesinin Hatay’a alınmasını onlardan isteyeceğiz. Biz fitne ve zekât istemiyoruz. Hatay’ın gelmiş olduğu bu durumdan nasıl kurtarılması gerekiyorsa ona göre adımlar atacağız. Osmaniye ve Kahramanmaraş bizden çok geriydi. Şuanda bizle başa baş durumdalar. Bizim Hatay’daki ticaret hacmimiz 2011 yılında 6 buçuk milyar dolardı. Şuanda 4,3 milyar dolar. Beş buçuk yıl içerisindeki 2,2 milyar dolar kaybımız var. Bizim son bir yılda Osmaniye’ye giden müessese büyük fabrika sayımız 7 ve bu 7 fabrikada 5 bin insan çalışıyor. Biz tabi ki Kahramanmaraş ve Osmaniye’nin yatırım ve teşvik almalarını, işsizliği bitirmelerini istiyoruz. Ama bizim de buna çok ihtiyacımız var. Daha önce Hatay tek başına bir devletti. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir serhat ili olmayı tercih etti. Bizim atalarımız oy birliği ile Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olmayı kabul etti biz de bundan onur duyuyoruz. Bu kritik günlerde devletimizin Hatay’a destek vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“BİZ HEM CAZİBE MERKEZİ KONUMUNDA HEM DE 5’İNCİ TEŞVİK BÖLGESİNDE OLMAK İSTİYORUZ”
İmza kampanyanın Hatay halkına olan yararlarından bahseden Başkan Savaş,” Ortalama yılda Hatay’a 10 milyar yatırım gelecek. Yaklaşık 10-12 bin çocuğumuza ve gençlerimize iş imkânı sağlanmış olacak. Ve her eve en az %20 daha fazla para girmiş olacak. Biz şuanda kişi başına olan gelirde 6 bin 122 dolara düşmüşüz. Daha önce 7 bin 637 Dolarken 6 bin dolardan 122 dolara düşmüşüz. Bunun dışında hükümetimiz 23 tane cazibe merkezleri açıkladı. Ve bu cazibe merkezlere baktığınız zaman Hatay 2011 yılında sosyo ekonomik gelişmişlik durumuna göre 46’ıncı sırada. Ama şimdi 58’inci sıraya düşmüşüz. Ve bazı iller sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyi bizden daha yukarıda olmasına rağmen Malatya, Erzincan, Erzurum ve Ardahan gibi illerimiz cazibe illeri olarak algılanmışlar. Biz hem cazibe merkezi konumunda hem de 5’inci teşvik bölgesinde olmak istiyoruz. Hakkımız olanı Hatay’a versinler. Bundan sonra da Hatay’da yatırımlar yapılsın. Ve gençlerimiz işsizlik konusunda her yıl %2 daha az işsizliğe sahip olsunlar. Hatay’da resmi rakamlara göre %17,70 oranında işsizlik oranı var. Ama gençler arasında bu %35’e kadar çıkabiliyor. Biz Hatay’daki bu yatırımların artmasını istiyoruz. Sığlaşan ekonomik durumun yukarılara çıkabilmesi için devletimizin sıcak ellerini omuzumuzda hissetmek istiyoruz” sözlerinin altını çizdi.
“ÇETİN YOLLARI AŞMAMIZ İÇİN HATAY’IN MÜCADELE GÜCÜ VAR”
Hatay’ın altyapı eksikliğinin giderilmesi için yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Savaş,” Hatay’daki altyapı çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. 8 tane arıtma tesisi yaptık ve her ilçemizde yağmursuyu, kanalizasyon, içme suyu şebekeleri ve isale hatları yapıyoruz. Asi Nehri için de çalışıyoruz. Ulaşımın iki yıldır master planını yapıyoruz. Yani Hatay’ı bir damat ve gelinlik edası ile 2021’a hazırlamak istiyoruz. Biliyoruz işimiz zor ve meşakkatli çok çetin bir yol. Çetin yolları aşmamız için de Hatay’ın mücadele gücü var” ifadelerine yer verdi.
Başkan Savaş, programın sonunda imza kampanyasına destek veren herkese teşekkür ederek, herkesi imza kampanyasına destek vermeye davet etti.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER