Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“BUĞDAYIMIZA SAHİP ÇIKALIM”

“BUĞDAYIMIZA SAHİP ÇIKALIM”

 

 

Antakya Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu Amik Ovasında arpa, buğday hasadının yaklaşması nedeniyle uyarılarda bulundu. Hatipoğlu yaptığı açıklamada, zor ve pahalı koşullarda ürettiğimiz hububat ürünlerinin büyükçe bölümünü hasat zamanında kaybedildiğini belirterek “Ülkemizde her yıl yapılan hesaplamalara göre, üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 5,5’i üretimde, yani hasat sırasında kaybediliyor kaybedilen buğdayla 8-10 milyon nüfusun gereksinimi rahatlıkla karşılayabilir. Ekmeği pahalı tüketmemizin bir nedeni de budur” dedi.

Antakya tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, bölgemizde hububat üretim sürecinde ürün kayıplarının büyük boyutlara ulaştığını belirtti. Zararlılar, ayarsız ve eski biçerdöverler, tekniğine uygun olmayan hasat nedeniyle buğdayda dane kaybının, gelişmiş ülkelerdeki dane kaybından hayli fazla olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, dane kaybının yüzde 2’yi geçmemesi gerektiğine dikkati çekti. “Yapılan hesaplamalara göre, üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 5,5’i üretimde kaybediliyor. Bunlar, büyük oranlar. Bin bir güçlükle, zahmetle elde edilen ürünün önemli bölümü tarladan ambara girmeden kaybediliyor.  Çiftçilerimiz emeklerini tarlada bırakırken, vatandaşlarımızda daha pahalı ekmek, unlu mamuller tüketmek zorunda kalmaktadır. Buna izin veremeyiz” açıklamasında bulundu.

Başkan Hatipoğlu, açıklamasında ürün kayıplarının önlenmesi için “Ekimden hasada kadar tedbirler almamız şarttır. Arazilerimizde tohum ekim aşamasında arazi iyi tesviye edilmeli ve hasat sırasında meydana gelen tane ve sap kayıpları ile tane hasarlarını en aza indirilmelidir. Biçerdöverlerin ayar ve bakımları çok iyi yapılmalı ve hasat olgunluğuna gelmemiş ürünler kesinlikle hasat edilmemelidir. Hasat zamanında yapılmalı, geç hasadın da tane kaybına neden olacağı unutulmamalıdır. Operatör belgeleri olan sürücülere hasat yaptırılmalıdır.  Arazinin yapısı ve durumu dikkate alınarak tekniğine uygun bir şekilde biçerdöverler ayarlanmalıdır. Ayrıca, biçerdöverin özelliğine, arazinin yapısına, ürünün cinsine göre biçerdöver ilerleme hızı belirlenmelidir.” Önerilerinde bulundu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER