Salı, Eylül 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayBüyükşehirler arasında En Ucuz Su Hatay'da

Büyükşehirler arasında En Ucuz Su Hatay’da

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU) Genel Kurulu olağanüstü toplandı. Genel Kurulda 6 gündem maddesi ele alınarak karara bağlandı.

Genel Kurul gündeminde olan 2024 ücret tarifesi maddesi görüşülmeden önce HATSU Genel Müdürü Fatih Cihangir, meclise ve kamuoyuna hitaben HATSU’nun gelir gider tablosundan borç stoğuna, enerji ihtiyacından deprem sonrası planlanan yatırımlar ve ciddi artış gösteren bakım onarım maliyetleriyle ilgili sunumda bulundu.

Vatandaşlara su iletiminde yüzde 85 oranında yer altı su kaynaklarını kullandıklarını, buna bağlı olarak ciddi bir enerji tüketimi olduğunu ve en büyük giderlerden birinin enerji olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Cihangir, deprem sonrası iç göç nedeniyle özellikle nüfusta ciddi azalma yaşandığını belirtirken bunun abone kaybı anlamına da geldiğini ifade ederek su ücretinde neden artışa gidilmesi gerektiğini ana başlıkları ve detaylarıyla aktardı.

GELİRLER PERSONEL MAAŞINI BİLE KARŞILAYAMIYOR

Diğer su ve kanal idareleri gibi HATSU’nun da en büyük gelir kaynağının su geliri olduğunun altını çizen Genel Müdür Cihangir yaptığı sunumda şu bilgilere yer verdi; “HATSU’nun aylık 45 milyon su geliri var. 41 milyon 500 İller Bankası payı ve 2 milyon 100 bin diğer gelir payımız var.

HATSU’nun aylık geliri başlı başına personel giderini bile karşılayamamaktadır. Benzer durum elektrik giderinde de mevcut. Aylık gelirimiz 88 milyon, her ay 267 milyon civarında bir giderimiz var. Bütçemiz her ay 179 milyon açık veriyor. Biz süreci Büyükşehir Belediyemizden borçlanarak yürütmeye çalışıyoruz.

Büyükşehir Belediyemize olan borcumuz 2 milyar TL bandını aşmış durumdadır. Kurumun sürdürülebilir olması, kendi hizmetlerini zamanında üretebilmesi ve yürütebilmesi adına kendi gelirleriyle ayakta kalması büyük önem taşımaktadır.

MARKETLERDEN 15 LİRAYA ALINAN SUYU HATSU 6,38 LİRAYA SATIYOR

Marketten suyun litresi 15 liraya alınırken, 1000 litresi kırsal bölgelerde 1.60 lira, şehir merkezlerinde ise 6,38 liraya fatura ettiklerine dikkat çeken Genel Müdür, depremden sonra kırsala göçün artmasıyla beraber indirimli tarifeden yararlanan abone oranının arttığını ve abone sayısının da azaldığını bunun da ciddi bir gelir kaybı olarak HATSU üzerine maddi yük oluşturduğunu ifade etti.

Cihangir deprem sonrası yaşanan göçlerle beraber tahsilat oranının % 90’dan %78 oranına düştüğünün de altını çizerken içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmının terfi merkezlerinden sağlanıyor olmasından dolayı kurumun enerji tüketiminin %93’ünü su terfi merkezlerinin oluşturduğuna ve enerji kaleminin de ciddi bir gider kalemi olduğuna vurgu yaptı.

“SAHADA AKTİF BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ”

Konuşmasına devam eden Genel Müdür Cihangir “sahada sürekli aktif bir şekilde çalışıyoruz. Sahada ciddi düzeyde biriken işleri bakım ve onarım hizmet alımları işiyle süpürmeye çalışıyoruz. Bu durum kurumun işletme giderlerinin artmasına sebep olmuştur.

ALTYAPIYA CİDDİ YATIRIMLAR

Dörtyol 1. Kademe Ve 2. Kademe İçme Suyu, Payas İçme Suyu, Samandağ Tekebaşı İçme Suyu işlerine ait yapım ihaleleri yapılmış olup, Hassa Aktepe Kanalizasyon Ve Atık Su Arıtma Tesisi ve Arsuz Grup İçmesuyu Şebeke İnşaatı Yapım İşleri ihale süreçleri halen devam etmektedir. Bu işlerin toplam maliyeti 1.9 milyardır.

Yüzde 75’lere varan kayıp kaçak oranının aşgari düzeylere indirilmesi, mevcut tesislerimizin yenilenmesi, işletme faaliyetlerinin etkin ve verimli yöntemlerle yapılabilmesi; sahip olunan personel, araç ve donanımlardan en verimli düzeyde faydalanılabilmesi amacıyla;

CBS Sisteminin Geliştirilmesi ve Tüm Birimlerin Entegre Edilmesi İşi, SCADA Sisteminin Geliştirilerek İşletme Faaliyetlerinin Otonom Hale Getirilmesi İşi İçmesuyu Hatları Katodik Koruma İşi planlanan yatırımlar arasında. Bu planlanan yatırımlar toplam maliyeti yaklaşık olarak 200 milyon TL’dir.” diyerek şehrin yeniden ihya ve inşa sürecinde devam ettirmek zorunda oldukları altyapı projelerine de değindi.

30 BÜYÜKŞEHİR ARASINDA EN UCUZ SU HATAY’DA

Hatay’ın su fiyatlarında 30 büyükşehir arasında en son sırada yer olduğunu bütçe açığını kısmen de olsa kapatıp sürdürülebilir hizmet vermek amacında olduklarını devam eden işlerin sekteye uğramaması ve yapmayı planladıkları yatırımları hayat geçirebilmeleri için yeni bir ücret tarifesi hazırladıklarını ifade eden Genel Müdür, konuşmasını “Hatay’ımızın altyapısıyla üstyapısıyla ayağa kalkması için bu yatırımların yapılması gerekiyor.” diyerek sonlandırdı.

ÖNTÜRK: HATSU’YU KENDİ AYAĞI ÜZERİNDE DURACAK SEVİYEYE GETİRMEMİZ LAZIM

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, “HATSU’yu kendi ayağı üzerinde duracak seviyeye getirmemiz lazım. Her ay 109 milyon 500 bin TL personel giderimiz var. Elektrik giderlerimizi ödeyeceğiz mecbur. Geldiğimiz günden bu yana akaryakıtta %10 tasarruf sağlamışız. Lüzumsuz harcamaları engellemişiz. HATSU’yu her ay 150-200 milyon finanse ediyoruz. Bu sürdürülebilir değil. Bugün 150-200 milyon TL demek, her ilçeye fazladan hizmet gitmesi demek.” ifadelerini kullanarak HATSU’nun mali tablosunun pek iç açıcı olmadığına dikkat çekti.

Başkan Öntürk, “su fiyatında artış yaparken yine son sırada kalalım. Gönül ister ki zam yapmayalım. Bu kuruma hep beraber sahip çıkacağız ve bu sorumluluk hepimizin sorumluluğu. Hizmet bekleyen vatandaşlarımızı ve şehrimizi; susuz, kanalizasyonsuz kalma korkusundan kurtaracağız.” açıklamalarında bulundu.

Tarife Komisyonuna havale edilen tarife teklifi, büyükşehir belediyeleri konut tarife sıralamasındaki mevcut durum gözetilerek revize edilerek komisyonun tüm üyelerinin müşterek kararı doğrultusunda Genel Kurulca karara bağlanmıştır. Kabul edilen tarifeye göre; Konutlardan 1 aylık dönemde 12 m³’e kadar tüketim için 8,10 TL/ m³, atık su tarifesi ise 4,05 TL/ m³ olmak üzere toplam 12,05 TL/ m³ olarak belirlendi.

Meclis kararıyla belirlenen su fiyatı tarifesine göre Hatay yine 30 Büyükşehir arasında son sırada yer aldı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER