CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, salgının seyrinde yüksek riskli iller arasında giren Hatay’da vaka artışlarının çok hızlı artmasının nedenlerini ve alınacak tedbirleri verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP’li Güzelmansur, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Hatay’da vaka artışlarının olağanüstü olduğunu bu nedenle de olağanüstü tedbirler alınması gerektiğini belirtti.
Vaka Artışı Olağan Üstü, Ama Tedbirler Olağan
CHP’li Güzelmansur önergesinde şu açıklamalara yer verdi: “Kasım ayının son haftasında yapılan açıklamada, Hatay, son hafta içinde %50’nin üstünde vaka artışı olan iller arasındayken, Aralık ayının ilk haftasında yapılan açıklamada Hatay %125 vaka artışıyla en riskli il haline gelmiştir. Yine yapılan açıklamalara göre Hatay’da yoğun bakım doluluk oranı %70’lerden %86’lara çıkmıştır. Hatay’da koronavirüs kaynaklı ölümler de, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı sayıların çok ötesinde ve katlanarak artmaktadır. 2 haftada %187,5 vaka artışı olağanüstü bir durumdur. Olağanüstü durumlar ise olağanüstü tedbirler gerektirmektedir. Oysa Hatay’da standart tedbirlerle yetinilmektedir.”
500 Bin Suriyeli Yok Sayılarak Yapılan Sağlık Yatırımları Yetersiz
CHP’li Güzelmansur’un Bakan Koca’nın yanıtlamasını istediği sorular şunlar:
- Hatay’da son 1,5 ayda yapılan test sayısı ve pozitif vaka sayısı nedir?
- Tüm koronavirüs semptomlarını taşıdığı halde hastaya test yapılmadığı, ancak koronavirüs tedavi ilaçlarının yazıldığı, pozitif olup olmadığını bilmeyen hastanın da izolasyon sürecine girmediği için etrafına virüsü bulaştırdığına dair çok sayıda örnek vaka bulunmaktadır. Bu uygulama Bakanlığın bir talimatı mıdır? Öyle ise amaçlanan nedir?
- Hatay’da filyasyon ekibi ve çalışmalarının yetersiz olduğu bu yetersizliğin de vaka artışlarında etkili olduğu iddiaları doğru mudur?
- %187,5 gibi olağanüstü vaka artışının yaşandığı Hatay’da bu artışı durdurmak için olağanüstü tedbirler almayı düşünüyor musunuz? Bunlar nelerdir?
- Hatay 11 yıldır nüfusunun 1/3’i kadar yani yaklaşık 500 bin Suriyeli’ye ev sahipliği yapmaktadır. Ancak Hatay’ın hastane ve sağlık personeli ihtiyacı belirlenirken 1,6 milyonluk nüfus esas alınmakta, 500 bin Suriyeli yok sayılmaktadır. Hatay’da %187,5 vaka artışında, 500 binlik bir nüfusu görmeyerek belirlenen yetersiz hastane, yatak ve sağlık personelinin etkisi nedir?
- 2,1 milyon nüfusu olan bir ilde hastane, yatak ve sağlık personeli sayısı ne olmalıdır? Bu sayılar Hatay İli için kaçtır?