Belen ilçesinde başlayıp 15 ayrı noktada çıkan Hatay yangınlarının terör eylemi olduğu yönündeki iddiaların artması üzerine CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, yangının nedeninin bir hafta geçmesine rağmen açıklanmamasını eleştirerek olayın bir terör eylemi olması durumunda 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanuna göre zararın devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.
9 Ekim’de Hatay’ın Belen ilçesinde başlayıp 15 ayrı noktada çıkan yangınlarının terör eylemi olduğu yönündeki iddiaların artması üzerine CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, yangının nedeninin bir hafta geçmesine rağmen açıklanmamasını eleştirerek olayın bir terör eylemi olması durumunda 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanuna göre zararın devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyleyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.
Hatay ilinde son bir ay içerisinde iki büyük yangın çıktığını ve bu yangınlar sonucunda doğal yaşam alanları, ev, işyeri, fabrika, depo, zeytin bahçeleri, elektrik ve telefon direkleri, tarım alanları, arı kovanları ciddi anlamda zarar gördüğünü belirten Şahin, ‘‘ 9 Ekim 2020 tarihinde başlayıp 11 Ekim 2020 tarihinde tamamen söndürülebilen yangın sonucundaki ilk hasar tespitine göre yaklaşık 300 hektarlık ormanlık alan yanmış, 41 ev, 14 işyeri, 8 fabrika, 4 araç, 3 depo, 35 adet arı kovanı ile doğal yaşam alanları ciddi zarar görmüştür. Yangından sonra yangının çıkış nedeni ile ilgili olarak üç iddia gündeme gelmiştir. Bu iddialardan birincisi Türkiye’de toplam 766 alanda maden arama ihalesi yapılacağı, bu sahalardan 9 tanesinin de Hatay’da yer almasından kaynaklı, madenlere yol vermek için bir sabotaj olduğu iddiası idi. İkincisi bu yangınların bir terör örgütü tarafından çıkarıldığı iddiası olurken, üçüncü iddia ise yangının trafo patlaması kaynaklı olduğuydu. Yangınların çıkış şekli, eş zamanlı ve birbirlerine uzak mesafelerde oluşu çok büyük oranda ihtimalini yükseltmiş, birtakım şüphelilerin gözaltına alındığı da basına yansımıştır. Bazı bakan, vali, kaymakamların kanaat ve açıklamaları ile sosyal medya da çıkan haberlerine paralel olarak iktidar milletvekillerinin TBMM kürsü konuşmalarında sabotaj ve terör eylemi olduğu açıklamalarından yola çıkıldığında yangının terör eylemi iddiaları oldukça ciddidir.’’ dedi.
Hükümet yetkililerinin yangının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hiçbir açıklama yapmadığını ve yangından zarar görenlerin mağdur olduğunu söyleyen Suzan Şahin TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde ‘‘Yangının söndürülmesinin üzerinden tam 1 hafta geçmesine rağmen gerek mülki idare amirlikler gerekse hükümet yetkililerince kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmamış, yangının çıkış sebebi, sebep sabotaj ise bu hain girişimi kim ya da kimler tarafından yapıldığı konusunda vatandaşlar bilgilendirilmemiştir. Bu konudaki iddiaların bir an önce sonuçlandırılması, yangından zarar görerek evsiz ve işsiz kalan, tarım alanları, iş yerleri, araçları, geçim kaynakları kullanılamaz hale gelen 500’den fazla vatandaş ve ailenin zararlarının karşılanması konusunda bir adım atılabilmesi için de elzemdir.’’ ifadelerini kullandı.
Vatandaşlarımızın maddi zararlarının karşılanması Anayasal bir yükümlülük olarak devlete sorumluluk yüklerken, bu yangının sebebi eğer bir terör eylemi ise 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun gereğince de terör eylemlerinden zarar gören gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin maddi zararlarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyleyen Şahin, İçişleri Bakanına şu soruları cevap vererek halkı aydınlatması gerektiğini söyledi;
- Hatay ilimizde çıkan yangınlarla ilgili iddialara ilişkin yürütülen soruşturma ne aşamadadır?
- Hatay’da 9 Ekim 2020’de başlayan ve 11 Ekim 2020’de kontrol altına alınan yangının hasar tespiti yapılmış mıdır? Yapılmış ise kaç hektar orman alanı, kaç ev, kaç iş yeri, kaç hektar tarım alanı ve kaç araç zarar görmüştür? Bu hasarlar sonrası kaç aile evsiz kalmış, kaç kişi yanan iş yerleri sonrası işsiz kalma riski ile karşı karşıya kalmıştır, kaç vatandaşımızın tarım alanı ve aracı yanmıştır?
- Hatay’da 9 Ekim 2020’de başlayan ve 11 Ekim 2020’de kontrol altına alınan yangının çıkış nedeni nedir?
- Hatay’da çıkan yangının terör eylemi olma olasılığı nedir?
- Bu yangın eğer bir terör eylemi ise yangından zarar gören vatandaşlarımızın zararları 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun gereğince “terör mağduru” kapsamında karşılanacak mıdır? Karşılanacak ise; bu mağduriyetlerin giderilmesi konusundaki tasarruflarınız ne olacaktır? Evi, iş yeri, tarım alanı, araçları yanan vatandaşlara maddi destek verilecek midir? İş yerleri yandığı için işsiz kalan iş veren ve işçilere maddi destek verilecek midir? Bu kişilere istihdam sağlanacak mıdır? Bu işsiz kalan işçiler dışında işten çıkarılmayan ancak işyerlerinin yeniden faaliyete geçinceye kadar ki dönemde işçilerin maaş ve sigorta primleri için işverene maddi destek sağlanacak mıdır?