Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi Av.Suzan Şahin, kamuoyunun gündeminden düşmeyen kadın cinayetleri, şiddet ve istismarlar sonrası açıklama yaparak, yasalarda belirtilen bir zorunluluk olan ve uluslararası sözleşmelerdeki yükümlülüklere göre belediyeler bünyesinde kadınlar ve çocuklar için sığınma evleri bulunması gerektiğini ancak mevcut sığınma evlerinin kapasitesinin yetersiz olduğunu belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı.
CHP Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi Suzan Şahin,Avrupa Parlamentosu’nun 1998’de çıkarmış olduğu tavsiye kararında her 7500 kişilik nüfus için sığınma evlerinde bir kişilik yer olması gerektiğinin belirtildiğini, Türkiye’nin ilk imzacılarından biri olduğu İstanbul Sözleşmesi’ne göre de yeterli sayıda uygun ve kolay ulaşılabilir sığınma evinin açılması gerektiği ve bu konuda Türkiye’nin gerekli yasal düzenlemeleri yapmakla yükümlü olduğunu belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
İçişleri Bakanlığı’nın denetiminde olan belediyelerin kadınlar ve çocuklar için sığınma evleri açması gerektiği beliren Şahin, ‘‘5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu yüz binin üzerindeki belediyelerin kadınlar ve çocuklar için konuk evi açma zorunluluğu olduğu belirtilmektedir. Ancak yasada belirtilen bu zorunluluğa ve uluslararası sözleşmelerdeki yükümlülüğümüze rağmen birçok belediyede kadınlar ve çocuklar için sığınma evleri bulunmamakta, olanların ise kapasitesi yetersiz kalmaktadır. AKP kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar konularında samimiyetsiz tutumundan vazgeçmeli ve yasalara karşı gelmemeli, imza attığı sözleşmelerin şartlarını yerine getirmelidir.’’ dedi.
CHP’li Şahin’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplamasını istediği sorular ise şöyle;
- Türkiye’de kadın ve çocuklar için kaç tane sığınma evi bulunmaktadır? Bu sığınma evleri hangi illerdedir?
- Türkiye’de bulunan sığınma evlerinin toplam kapasitesi nedir?
- Büyükşehir Belediyelerinin kaçında sığınma evi vardır, bu sığınma evleri hangi illerdedir, her birinin kapasitesi ne kadardır?
- Nüfusu yüz binin üzerinde olan belediyelerin kaçında sığınma evi vardır, bu sığınma evleri hangi illerdedir, her birinin kapasitesi ne kadardır?
- Büyükşehir Belediyeleri ve nüfusu yüz binin üzerinde olan belediyelerin kanunen kadın ve çocuk sığınma evi açma zorunluluğu bulunmasına rağmen kaçında sığınma evi yoktur? Bu konuda yasada belirtilen kadın ve çocuk sığınma evi açma zorunluluğu Bakanlığınız tarafından denetleniyor mu? Bu zorunluluğu yerine getirmeyerek sığınma evi açmayan belediyelere herhangi bir yaptırım uygulanıyor mu? Bu zamana kadar bu konuda herhangi bir işlem yapılmış belediye var mıdır?
- 2013-2019 yılları arasında sığınma evlerine başvuran kadın sayısı kaçtır?
- Sığınma evine başvuru yapmış olmasına rağmen bu hizmetten yararlanamayan kadın sayısı kaçtır?
- Sığınma evine kabul edilen kadınlar sığınma evinde ne kadar süre kalabilmektedir? Can güvenliği riski bulunan kadınlar ne kadar süre sığınma evlerinde barınabilmektedir?
- Sığınma evlerinde kadınların güçlendirilmesine, meslek edinmesine ve şiddetten kurtulabilmesine yönelik hangi çalışmalar yapılmaktadır?
- Sığınma evinde kalan kadınların güvenlikleri nasıl sağlanmaktadır? Bu konuda alınan tedbirler nedir?
- Sığınma evinde kalmasına rağmen öldürülen, darp edilen ya da herhangi bir yolla şiddete maruz kalan kadın var mıdır?
- Sığınma evlerinde kalan kadınların bilgilerinin gizli tutulması yönünde yaşanan sorunları önlemek ve olası şiddeti engellemek için hangi çalışmalar yürütülmektedir?
- Sığınma evi talebi kabul edilen kadınların kaçı sığınma evine ulaşamadan şiddet gördüğü yakınları/eski eşit/ailesi vb. tarafından öldürülerek hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır?
- Sığınma evi talebi ile kolluk kuvvetlerine başvuran kadınların sığınma evlerine transfer edilebilmesi için yeterli araç var mıdır? Bu konuda güvenlik önlemleri nasıl sağlanmaktadır? Kadınların başvuru esnasında işlemleri yapılırken bekleyebilecekleri güvenli yerler var mıdır?
- Sığınma evinde bulunan kaç kadına maddi destek ya da geçici yardım verilmiştir?
- Sığınma evlerinde kalan kadınların en temel yurttaşlık hakkı olan oy kullanabilme haklarının sağlanabilmesi için diğer ülke örneklerinde olduğu gibi bir çalışma yapılacak mıdır?