Çin devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, kardiyolog Yi Fan ve ürololog Hu Weifeng’e 18 Ocak günü Wuhan’da corona virüsü teşhisi kondu. Wuhan Pulmoner Hastanesi’nde tedavi gören iki doktora, kalp-akciğer makinesi ile kana doğrudan oksijen verilmesi dahil, ağır bir tedavi süreci uygulanırken doktorların ten rengi değişti.
Doktor Hu hastalığı o kadar ağır geçirdi ki, 100 gün boyu yoğun bakımda kaldı; yeniden konuşabilmeye 11 Nisan’da başladı.
Kandan Oksijen Verildi
Ancak iyileştiklerinde, iki doktorun da cilt pigmentasyonlarında koyulaşma meydana gelmişti. Doktor Yi, bu durumu ilk öğrendiğinde endişelendiğini anlatarak, “Bilincim açıldığında, özellikle de durumumu öğrendiğimde korktum. Sık sık kâbus gördüm” dedi.
‘Demir Karaciğerde Depolanamadı’
Doktorların ten renginin neden değiştiği ise tam olarak bilinmiyor. Çin’deki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Song Jianxin, iki doktorun da organlarının tedavi sürecinde zarar gördüğünü söyledi. Song, karaciğerlerin düzgün çalışmaması nedeniyle, burada depolanması gereken demirin damarlara sızdığını, bu durumun da yüzde pigmentasyona yol açabileceğini belirtti.
İlaçlar Mı Yol Açtı?
Hu Weifeng’i tedavi eden doktor Li Shusheng ise ten rengindeki değişikliğin, iki doktora da ilk başta verilen ilaçtan kaynaklandığını öne sürdü. Li, iki doktorun da cilt renginin zamanla eskiye dönmesini beklediğini söyledi. CCTV’nin haberinde, doktorlara hangi ilacın verildiği belirtilmedi.
Karaciğer Doğrudan Etkileniyor Mu?
Saygın tıp dergisi Lancet’te mart ayında yayımlanan bir araştırmada, coronavirüsü hastalarındaki karaciğer hasarının, virüsün karaciğer hücrelerini doğrudan etkilenmesinden kaynaklanıyor olabileceği belirtilmişti. Araştırmada, kritik durumdaki hastalarda karaciğer yetmezliği görülebileceği, hastalığı hafif atlatanların karaciğerlerinin ise zamanla kendiliğinden normale döndüğü bilgisi verilmişti.
etiketler: coronavirüs, coronavirüs haber,