Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği iştiraki ile İskenderun´da Sabun Şenliği düzenlendi. Şenlikte Defne Sabunu üretimi geleneği yaşatıldı. Hatay’ın soyut kültürel mirasları arasında bulunan sabun şenliği’nde sabun üretimi görsel olarak anlatıldı.
Kısmi atölye çalışması kapsamında üretilen sabunlar sergilendi. Birçok vatandaş etkinlik çerçevesinde ilk kez sabun üretimini gördü. Bazı vatandaşlar üretim sırasında sabunu karıştırmaya destek olurken, bazıları da fotoğraf kareleri ile etkinliği ölümsüzleştirdi.
Defne Sabunu Mitolojisi Anlatıldı
Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği yöneticilerinden Mehmet Berkyürek, katılımcılara Defne sabunu mitolojideki hikayesini anlattı.
Defne sabunu, kazanda pişirildikten sonra yere serilen kalıplara döküldü. Sabun ustası Ali Kiremit ve yardımcısı Ahmet Tümkaya tarafından gerçekleşen sabun dökümünün ardından Defne sabunu kurutulmaya bırakıldı. Kesilip, damgalanan Defne sabunu kullanıma hazır hale getirildi. Şenlikte, 50 kilo civarında zeytinyağı ve Defne kullanıldı.
Her hafta geleneksel Çarşamba toplantısı düzenleyen Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği, konuklarına Defne sabunu ile İskenderun kartpostalları hediye etti.
Defne Sabunu Nasıl Yapılıyor?
Sabun ustası Ali Kiremit, Defne sabununun yapımının görüldüğü kadar kolay olmadığını ve kullanılan malzemelerdeki ayarların önemli olduğunu dile getirdi. Defne sabununun, zeytinyağı ve defne yağına suda eritilen kostiğin ilave edilerek, macun kıvamına gelinceye kadar karıştırıldığını belirten Kiremit, kostiğin, sabunun kıvamına gelmesi, donması ve köpürmesi için kullanıldığını, 10 litre zeytin ve defne yağına iki buçuk litre su ve kilo 750 gram kostik karıştırıldığını kaydetti.