Perşembe, Temmuz 4, 2024
No menu items!
Ana SayfaDörtyolDeğirmenci'den grevci işçilere destek

Değirmenci’den grevci işçilere destek

 

“YOLBULAN’DA HAKKIMIZI ALMAK İÇİN TALEPLERİMİZİ HAYKIRMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Hatay Dörtyol’da faaliyet gösteren Yolbulan Metal’de toplu iş sözleşme sürecinde üyelerinin talep ve beklentilerinin karşılanmaması üzerine, Özçelik-İş Sendikası aldığı grev kararını 20 Haziran 2024 tarihinde, fabrika önünde düzenlediği mitingle uygulamaya geçirmişti.


13 gün önce grevin startını işçilerle beraber düzenlenen mitingde veren HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, grev sürecine ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Yolbulan Metal’de haklı bir mücadele ateşi yaktıklarını kaydeden Genel Başkan Yunus Değirmenci, “Sözleşme sürecinin masa başında, iş barışı ve huzurunun sağlanmış bir şekilde tamamlanması, grev aşamasına geçilmemesi, üyelerimizin talep ve beklentilerinin sözleşme masasında karşılanması, işçi-işveren-sendika üçgenin tüm tarafların memnuniyetiyle bu sürecin sonlanması öncelikli hedeflerimiz arasındaydı. Fakat işveren tarafının ücret dayatması bizleri buralara kadar getirdi. Elbette grev nedeniyle fabrikanın kapalı olmasından dolayı huzursuzuz. Bizler çalışmak istiyoruz fakat günümüz geçim şartlarında işverenin verdiği ücret teklifini kabul etmek demek, Yolbulan’ın fedakar emekçisini bu ekonomik zorluklarda çaresizliğe sürüklemek demektir. Grev öncesinde üyelerimiz adına dile getirdiğimiz tüm talep ve beklentilerimiz de aynı şekilde devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yolbulan Metal’deki üyelerini maddi ve manevi olarak asla yalnız bırakmayacaklarının ve sonuna kadar birlikte mücadele edeceklerinin altını çizen Genel Başkan Değirmenci, “Haklı bir mücadelenin içerisine girdik. Grevi Yolbulan’daki üyelerimizle birlikte büyük bir coşkuyla başlattık. Bu süreçte üyelerimize her türlü desteği vereceğiz. Hem genel merkez olarak hem de İskenderun Şubemiz sürecin tüm aşamalarında üyelerimizin yanında olmaya devam ediyor ve sonuna kadar olmayı sürdürecek” diye konuştu.

“BU ÜCRET TEKLİFLERİNİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Greve giden sürecin kilit taşlarını döşeyen ücret zam tekliflerine ilişkin de bir takım bilgiler paylaşan Değirmenci sözlerini şöyle sürdürdü:
“1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücrete yüzde 49,11 oranında yapılan zammın işveren tarafından yeni TİS ücret zammı olarak değerlendirmesi asla kabul edilemez. Bu asgari ücrete gelen zam oranı, ancak 31 Aralık 2023 tarihindeki asgari ücret ve üzeri ücret dengesini aynı oranda korumakta, 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yeni TİS’e ilave bir ücret sağlamamaktadır. 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle Yolbulan Metal’de üyelerimizin aldıkları ortalama aylık maaş 14 bin 390 TL iken 1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücrete yüzde 49,11 oranında yapılan zam ile birlikte Yolbulan Metal’de üyelerimizin aldıkları ortalama aylık maaşları 21 bin 586 TL olmuştur. İşte rakamlar ortadadır. İkramiyeler ve diğer sosyal hakları maaşa ekleyerek işveren tarafından ortaya konulan ‘işte işçilere bu maaşı veriyorum” söylemi asla gerçekleri yansıtmamakta ve kamuoyunu yanıltmaktadır. Öte yandan Türkiye’nin birçok bölgesinde faaliyet gösteren Yolbulan Metal emsali işyerlerinde, çalışanların ikramiyeleri 90 ila 120 gün arasında değişkenlik gösterdiği bir çalışma ortamında, üyelerimize 60 gün ikramiye dayatması kabul edilebilir değildir.”

“AYNI İNANÇ VE AZİMLE GREVİMİZE DEVAM EDİYORUZ”

“Yolbulan’da alınan ücretler ortadayken, ülkemizdeki ve bölgedeki geçim koşulları bizi bir çıkmaza sokmuşken asla geri adım atmayacağız” diyen Değirmenci, “Bizlerin öncülüğünde, Yolbulan Metal’deki üyelerimizin ve İskenderun teşkilatımızın kararlığı doğrultusunda uygulamaya koyduğumuz grevimize aynı inanç ve azimle devam ediyoruz. Bu sürecin üyelerimizin refah ve mutluluğunu arttırarak, işyerinde üretimin yeniden iş barış içerisinde başlatılarak sonuçlanması en büyük temennimizdir. Bunun için de ne gerekiyorsa yapacağız.” diyerek taleplerinin kabul edilmesi yönünde işverene bir kez daha çağrıda bulundu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER