Cumartesi, Aralık 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunDeprem Bölgelerinde Güncel Konular

Deprem Bölgelerinde Güncel Konular

Deprem Bölgelerinde

Faaliyet Gösteren Vergi ve SGK Mükelleflerimiz İçin

Çok Önemli ve Acil Çözümü Gereken Güncel Bazı Konular

İbrahim YARAN

Yeminli Mali Müşavir

 0532 432 46 12

Seri No: 2 Bazı Alacakl. Yeniden Yapıland.Dair 7020 S. Kan. Genel Tebliği

3 Haziran 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30085

 

Amaç ve kapsam

MADDE 1

(2) 7020 sayılı Kanunun yayım tarihi olan 27/5/2017 tarihi itibarıyla mücbir sebep süresi iki yılı aşmış Van İlinin tamamı, Ağrı İli Patnos ve Bitlis İli Adilcevaz İlçelerinde mücbir sebep hâlinin sonlandırılması, vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilmesi ile ödeme sürelerine ilişkin açıklamalar bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

 

Mücbir sebep hâlinin sona ermesi

MADDE 3

(1) 23/10/2011 tarihinde Van İlinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle Van İli ile Ağrı İlinin Patnos ve Bitlis İlinin Adilcevaz İlçelerindeki tüm mükellefler için 23/10/2011 tarihinden başlamak üzere Bakanlığımızca mücbir sebep hâli ilan edilmiş ve mücbir sebep kapsamındaki mükellefler için, 23/10/2011 tarihinden itibaren verilmesi gereken tüm vergi beyannameleri ile bildirimlerinin verilme ve ödeme süreleri ileride belirlenecek bir tarihe kadar uzatılmıştır.

 

(2) Maddenin birinci fıkrasında “Bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla 213 sayılı Kanunun 15 inci maddesine göre mücbir sebep hâli ilan edilmiş ve mücbir sebep süresi iki yılı aşmış yerlerde, mücbir sebep hâli devam eden mükelleflerin mücbir sebep hâli bu Kanunun yayımlandığı ayın son günü itibarıyla sona erer.” hükmü yer almaktadır.

 

Buna göre, Bakanlığımızca Van İlinin tamamı, Ağrı İli Patnos ve Bitlis İli Adilcevaz İlçelerinde 23/10/2011 tarihi itibarıyla ilan edilen mücbir sebep hâli, mücbir sebep hâli devam eden tüm mükellefler bakımından, Kanunun yayımlandığı ayın son günü olan 31/5/2017 tarihinde herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın kendiliğinden sona ermiştir.

 

Vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilmesi

MADDE 4

(1) Maddenin ikinci fıkrasında, “Mücbir sebep ilanı nedeniyle verilmeyen; beyanname ve bildirimler bu Kanunun yayımını izleyen üçüncü ayın sonuna kadar verilir, geçici vergi beyannameleri, mükellef bilgileri bildirimleri ve kesin mizan bildirimleri verilmez…” hükmüne yer verilmiştir.

 

Bu hükme göre, mücbir sebep hâlinin ilan edildiği 23/10/2011 tarihinden mücbir sebep hâlinin sona erdiği 31/5/2017 tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin Kanunun yayımını izleyen üçüncü ayın sonu olan 31/8/2017 tarihine kadar ilgili beyanname ve bildirimin ait olduğu her bir dönem itibarıyla ayrı ayrı verilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, mücbir sebep süresi içerisine rastlayan geçici vergi beyannameleri (2011 yılı üçüncü ve 2017 yılı birinci geçici vergi dönemleri dâhil), mükellef bilgileri bildirimleri ve kesin mizan bildirimleri verilmeyecektir.

 

 

 

(2) 31/8/2017 tarihine kadar verilmesi gerektiği halde verilmeyen beyanname ve bildirimlerle ilgili olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli takdire/incelemeye sevk işlemleri gerçekleştirilecektir. Söz konusu işlemler neticesinde tarh edilen vergiler ve/veya kesilen cezalarla ilgili olarak madde hükümleri çerçevesinde taksitlendirme imkânı bulunmadığı tabiidir.

 

Ödemelerin yapılması

MADDE 5

(1) Maddenin ikinci fıkrasında, “…Tahakkuk eden vergilerin vadesi beyanname ve bildirim verme süresinin son günü kabul edilir ve ilk taksiti 2018 yılının Ocak ayından başlamak üzere ikişer aylık dönemler hâlinde otuz eşit taksitte ödenir. Bu şekilde ödenen vergilere herhangi bir zam, faiz, katsayı uygulanmaz…” hükmü yer almaktadır.

 

Bu hükme göre, verilen beyanname ve bildirimlere ilişkin olarak tahakkuk eden vergilerin vadesi 31/8/2017 tarihi olacak ve ilk taksiti 2018 yılının Ocak ayından başlamak üzere ikişer aylık dönemler hâlinde otuz eşit taksitte ödenecektir. Madde hükmüne göre ödenen bu vergilere herhangi bir zam, faiz, katsayı uygulanmayacaktır.

 

Söz konusu taksitlendirme işlemi için mükelleflerden herhangi bir başvuru alınmayacak olup bu işlem vergi dairesi tarafından re’sen yapılacaktır.

 

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın:

 

* 23.10.2011 t. VAN depremi felaketi uygulaması (03.06.2017 t.ve 30085 sayılı R. Gazetede yayınlanan Genel Tebliğine göre) ve

* 06.02.2023 tarili Asrın Felaketi uygulaması

 

Aşağıdaki yer verdiğim tabloda görüldüğü gibidir:

 

 

 

T.C. Anayasası

Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

……………….…

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

 

 

 

 

 

 

ÖNCELİKLİ YAPILMASI GEREKENLER:

 

1-Mücbir Hal Süresi;

06.02.2023 tarihli asrın felaketi depreminde 1 yıl 10 ay uygulanan mücbir hal,

“VAN depreminde uygulandığı gibi” 6 YIL olarak uygulanmalıdır.

2-Taksit Sayısı ve Ödenmesi:

06.02.2023 tarihli asrın felaketi depremi mağdurları 24 taksit, her ay yani toplamda 24 ayda ödenecek.

Taksitlerin “VAN depreminde uygulandığı gibi” 30 taksit ve iki ayda bir toplamda 60 ayda ödenmesi sağlanmalıdır.

3-Vergi ve SGK Prim Borçları:

06.02.2023 tarihli asrın felaketi depremi mağdurları “Yazılı Bireysel Müracaat” yapmak zorundadır.

“VAN depreminde uygulandığı gibi” Kurumlar, Gelir, KDV ve Muhtasar vergileri ile SGK borçları “Yazılı Bireysel Müracaat aranmadan”, şartsız koşulsuz taksitlendirilmelidir.

4-Taksitlendirmede Teminat Uygulaması:

06.02.2023 tarihli asrın felaketi depremi mağdurlarından taksitlendirme sırasında “Teminat istenilmekte” olup, bunun;

“VAN depreminde uygulandığı gibi” taksitlendirmede “Teminat Aranılmaması” sağlanmalıdır. Zira, asrın felaketi mağduru vatandaşlarımızın teminat gösterecek ekonomik gücü kalmamıştır.

5-Deprem bölgesinde halen, 3.500 esnaf konteynerde faaliyet gösteriyor, esnafın satacak malı yok, alacak parası yok.

6-Van depreminde 644 şehidimiz var maalesef, keşke hiç olmasaydı…!

06.02.2023 asrı felaketi depreminde 53.537 şehit verdik, bunun 24.147’si Hatay’da toprağa düştü maalesef…! Yani durum çok daha vahim.

7-T.C. Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan “eşitlik ilkesine” uygun olarak, en azından VAN depreminde vatandaşlarımıza sağlanan imkanların, 06.02.2023 tarihli asrın felaketi deprem bölgeleri için de uygulanması, daha adil olacaktır.

 

Diğer Bir Önemli Konu, KOBİ Vasfının Kaybedilmesi:

KOBİ Yönetmeliğine göre “Aktif toplamı 500 Milyonu aşan” firmalar KOBİ vasfını kaybetmektedir.

31.12.2024 tarihinde yapılan “Enflasyon Düzeltmesi” uygulamaları sonucunda bir çok KOBİ’nin “Aktif Büyüklüğü” fiktif olarak 500 Milyonun üzerine çıkmış olup, bu durum tüm mükellefleri olumsuz etkilediği gibi, deprem bölgesindeki mükellefleri daha da mağdur etmektedir. Bu durumun acilen düzeltilmesi mağduriyetleri gidereceği gibi genel ekonomiyi de canlandıracaktır.

 

Lütfen yukarıda yer verdiğim konuları gündeme taşıyalım ve ilgililere iletip, takip edelim.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER