Perşembe, Eylül 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiDiyarbakır Genelevinde 1 Gün Çalışmama Protestosu

Diyarbakır Genelevinde 1 Gün Çalışmama Protestosu

1991 yılında Diyarbakır’ın 5 km uzağında açılan ve etrafına 3-4 metrelik duvarlar örülmüş olan Diyarbakır Genelevi (Beyaz Evler) çalışanları 1 günlük protesto yaptı. Diyarbakır Genelevi’nde yaşanan “pencere” skandalı nedeniyle çalışanlar 1 günlük protesto yapma kararı aldı.

Diyarbakır Genelevinde 1 Gün Çalışmama Protestosu

189 yıl önce İstanbul Beyoğlu’nda Sultan Abdülaziz (1830-1876) döneminde Türkiye’nin ilk genelevi açıldı ve günümüzdeki genelevler yüz yıldan fazla önce çarşı içerisinde kalması nedeniyle kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını şart koşan tüzük ile yönetilmeye devam ediyor.

Demir Parmakların Ardından Müşteri Bekliyorlar

Diyarbakır Genelevi’nde 3-4 metrelik duvarlar nedeniyle içeriden dışarıyı görmek mümkün olmadığı gibi gelen müşterilerle ilk görüşme ve pazarlık pencereden yapılıyor. Hayat kadınları, demir parmaklıkların ardında müşteri bekliyor.

Hayat Kadınlarının Pencereden Görüşmesi Yasaklandı

5 ay önce Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne bağlı Ahlak Polisleri, Osmanlı döneminden kalan tüzük maddeleri kapsamında, hayat kadınlarının pencereden görüşmesini yasakladı ve ağır cezalar getirdi.

Diyarbakır Genelevinde 1 Gün Çalışmama Protestosu

Bazı evleri tüzük ihlali gerekçesi ile mühürleyen Ahlak Polisleri’ne genelev işletmecisi D.P. ve kimi hayat kadınları bu duruma tepki gösteriyor. Aradan 5 ay geçmesine rağmen polis aynı gerekçelerle D.P’ye ait 4 evle ilgili daha işlem yapması protestoya götürdü.

1 Gün Çalışmama Kararı Aldılar

Tutanağın ardından uygulamayı protesto etmek için genelev işletmecisi ve çalışanları bir gün çalışmama kararı alırken kadınlar adına açıklama yapan D.P, “Burası devletin izniyle kurulun bir işletme ve ben yıllık 2 milyon vergi ödüyorum. Ancak Ahlak bürü ekipleri kapı pencereyi bahane edip sürekli tutanak tutuyorlar. Devlet büyüklerimize sesleniyorum, sesimizi duyun” ifadesinde bulundu.

80 Kişinin Sigortasını Ödüyorum

Genelevinde yaşanan sorunlar üzerine genelev işletmecisi ve çalışanları uygulamayı protesto etti. Diyarbakır Genelevi’nde bünyesinde 60 kişi çalıştıran işletmeci D.P, “Birkaç ay önce de benzeri sorunlar yaşadık. Ama yetkililer sesimizi duymak istemiyor. Bahanelerle üzerimize geliniyor, tutanaklar tutup evlerimizi kapatıyorlar. Burada baskı altında çalışıyoruz. Oysa biz sadece hakkımızı arıyoruz. Buradaki insanların tümü ekmeğini buradan kazanıyor ve çocuklarına bakıyor. Biz devletimize vergimizi ve sigortamızı veren resmi bir işletmeyiz. Devlete yıllık 2 milyon vergi, 80 kişinin de sigortasını ödüyorum. Burası devletin bize sağlamış olduğu yasal bir yer. Ama sanki dışarıda fuhuş operasyonu yapılıyormuş gibi Ahlak Büro ekipleri gelerek keyfi bir şekilde kapı pencereyi bahane edip sürekli tutanak tutuyorlar. Biz daha öncede bu insanlardan şikayetçi olmuştuk. Savcılığın başlatmış olduğu soruşturma sürüyor. Bizim kurumlarla bir sorunumuz yok, kurumlarda çalışan birkaç memur kurumların adını da lekeliyor. Buradan İl Emniyet müdürümüze ve Valimize sesimizi duyurmak istiyorum, bize sahip çıkın. Şikayet dilekçelerimizi okursanız bu insanların bize neden bu şekilde baskı yaptığını görürsünüz.”

Gerekçe yine camda görüldü, camda müşteri ile konuştu. Ben sormak istiyorum burası neresi, burada yapılan iş belli. Buraya gelen insanların amacı, kadınların da yaptığı iş belli. Bunların hepsi bahane. Herkes yeni yıla umutla girerken biz yine acıyla zulümle giriyoruz. Yeter artık, buna biri dur desin. Lütfen şikayet dilekçelerimizi inceleyin” sözlerine yer verdi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü kaynakları ise, sürecin yargıya intikal ettiğini ve soruşturmanın sürdüğünü belirterek, konuyla ilgili açıklama yapmak istemediklerini söyledi.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER