İlahiyatçı Yazar Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Antakya’da Anadolu Gençlik Derneği Hatay Şube Binası Konferans Salonu’nda, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Hatay Şubesi’nin her hafta düzenli olarak gerçekleştirdiği “Şuur Dersleri” etkinliğinin bu haftaki konuğu oldu.
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan İlahiyatçı Yazar Doç. Dr. Necmettin Çalışkan “ırkçılık” kavramı üzerine bilgilendirmelerde bulundu.
Irkçılık Nedir?
Doç. Dr. Çalışkan, “Allahu Teala bazı şeyleri insanın seçimine vermişken bazı durulmalarda tercihi kendisini belirlemiştir. Bunlar; hangi coğrafyada var olacağı, hangi renkte olacağı, hangi ırka mensup olacağı ve ana diline Allah karar vermiştir. Bu yaratılışla Rabbimiz insanların birbirleriyle tanışıp kaynaşmalarını istemiştir. İnsanoğlunun seçimleri dışında verilen bu yaratılış halinin tartışılmasına Irkçılık diyoruz” ifadesinde bulundu.
İnsanoğlu, İfrat ve Tefritten Uzak Durmalıdır
Doç. Dr. Çalışkan, “İnsan; “İfrat ve tefrit” yani aşırılıktan uzak durmalıdır. Dinimiz orta yolda olmayı tavsiye emretmiştir. Sevgide de düşmanlık ta da mutedil olmalıdır. Adaletli olmalıdır. İnsanları alaya almak, lakap takmak, aşağılamak dinimizin yasakladığı davranışlardır” sözlerine yer verdi.
Irkçılığın Doğuşunun Başlıca Nedeni: “Kibir”
Doç. Dr. Çalışkan, ırkçılığın doğuşuna ve neden oluştuğuna ilişkin yaptığı konuşmada “Bunların başında “Kibir” gelir. Yani İnsan kibirlendikçe kendisini üstün görmeye başlar ve benlik duygusuyla kendisini başkasıyla mukayese edemeyecek dereceye gelir. Böyle olunca firavunlaşır ve ayrımcılık hastalığı olan ırkçılık yapmaya başlar. İşte içimizdeki bu putları yıkmak gerekir.
Irkçılık yapmanın temelinde bir başka huy “Taassup/bağnazlık” tır. Yani körü körüne birilerinin ve bir şeyin peşinden gitmektir. Kayıtsız şartsız her yanlışını savunmaktır.
Bir diğeri “Ucb”; Yani, bir insanın kendisini üstün ve faziletli sanıp başkalarını daha aşağıda görmesidir. Bir başka ırkçılık hasleti insanları dışlayıp yüz çektirmektir.” dedi.
Irkçılık Hastalığından Kurtulmanın Yolları
Doç. Dr. Çalışkan, ırkçılık hastalığından kurtulmanın yollarını anlattı. Doç. Dr. Çalışkan, “Çözümü; öncelikle güçlü bir imana sahip olarak Allah’ın yüceliğini, kudretini, her şeyin sahibi olduğunu bilip kendisini de aciz bir kul olduğunu bilmesidir.
Ümmet ve kardeşlik bilincine sahip olması gerekir. Yani kardeşlik ruhu dediğimiz Allah’ın da Kur’an-ı Kerim’de bildirdiği gibi “Müminlerin kardeş olduğu” ayeti bilinciyle ve insanları da yaratılandan ötürü sevip tebliğ etme şuuruyla onları kazanma yönelik hareket etmektir.
Üstünlük ancak iyilikte yarışmakla takva ile olur. Kardeşini düşünmek Allah’ın emirlerini yerine getirmekle ırkçılıktan uzak durmakla olur” ifadesine yer verdi.
Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber