Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Veteriner Hekim Şerif Akçalı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 1945’ten beri her yıl kutlanan“16 EkimDünya Gıda Günü”ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“16 Ekim Dünya Gıda Günü ”nün her yıl belirli başlıklar altında kutlandığını belirten Şerif Akçalı, “2019 yılı ‘Eylemlerimiz Geleceğimizdir. Sağlıklı Beslenme İle Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya’ olarak ilan edilmiştir. Bu etkinliklerde gıda üretimi, gıda tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınmaktadır. Burada özellikle küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. Dünyada açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, gıda üretimi ve planlamanın birlikteliğinin sağlanması, gıdaların planlı üretimi- tüketimi, paketlenmesi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli sağlıklı ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanmaktadır.
Sağlıklı gıda, sağlıklı insan, sağlıklı nesiller ülkelerin geleceklerinin teminatıdır. Devletlere düşen; insanlarının yeterli ve güvenli gıdaya erişimini sağlamaktır. Maalesef günümüzde sağlıklı, güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşmadaki adaletsizlik artış göstermiştir. Açlığın getirdiği hastalıklar ve ölümler tüm dünyanın problemidir. Özellikle dünya nüfusunun %20’sinde açlık ve yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybeden kişi sayısı oldukça fazladır. Her insanın sağlıklı ve dengeli beslenmesi için her öğünde sofralarda dört ana besin grubundan (et, yumurta, süt, ekmek tahıl, sebze- meyve) gıdanınbulunması gerekmektedir.
Bir başka sebep ise gıda israfıdır. Çöplere atılan yiyeceklerin dünyada açlıktan ölen insanların yaklaşık10 katını besleyecek miktarda olduğu bilgisi raporlara geçmiştir. Bu anlamda gıda üretimi planlı yapılmalı, israfa meydan verilmemelidir. Paylaşım adil olmalı, gelecek nesillerimiz adına gıdanın ve geleceğinin ön yargılardan uzak, gerçekçi ve doğru analizlere ihtiyacı vardır.
16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle ülkelerin üniversiteleri, sivil toplum örgütleri, bilim adamları açlığa son verilmiş bir dünya adına bir araya gelmelidir. Global bir çalışma yaparak çocukların dengesiz beslenmesini engellemek, yetişkinlerin sağlıklı ve üretken bir hayat sürmesi içinihtiyaç duydukları gıdalara sahip olması gerekir.
Son olarak bir yandan çevre korunurkenbir yandan da doğal kaynakların da adil ve etkili şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı, güvenilir ve gıdaya her zaman ulaşılabilir bir dünya, bir ülke özlemiyle üreticilerimizin ve tüm dünyanın 16 Ekin Dünya Gıda Gününü kutluyorum,” ifadelerini kullandı.