Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayDönemin Belde Belediye Başkanı İzin Verdi

Dönemin Belde Belediye Başkanı İzin Verdi

Hatay’da ‘Cennetten bir kare’ diye pazarlanan, depremde yıkılan 250 konutlu Rönesans Rezidans‘a yönelik izinler Ekinciler Belde Belediyesi tarafından verildi. Dönemin Ekinciler Belde Belediye Başkanı Seyfettin Yeral, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “İzin verdik ama denetim bizde değildi. Zaten bizim denetim memurumuz yoktu. Benim de evim yıkıldı” dedi. Yeral, “Müteahhidi tanıyor muydunuz?” sorusuna ise “Hayır” yanıtını verdi.

Hatay’ın Antakya ilçesi İnönü Bulvarı’nda, 2013 yılında tamamlandığı belirtilen, 250 dairesi bulunan, 12 katlı Rönesans Rezidans, 7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremde yerle bir oldu. Yüksek standartlarda inşa edileceği belirtilerek “cennetten bir kare” görselleriyle pazarlanan, lüks yaşam koşulları vaat eden rezidans vatandaşlara cehennemi yaşattı.

Diğer binalardan farklı biçimde tamamen öne doğru düşerek yıkılması dikkati çeken binadaki güncel daire fiyatlarının 1 ila 3 milyon lira arasında değiştiği öğrenildi. “Hayallerinizdeki yaşam başladı” sloganıyla 2013’te yapılan ilk satışlarda da büyük dairelerin bedeli 500 bin lirayı buldu. Rönesans Rezidans’taki kurtarma çalışmaları depremin ilk gününden bu yana sürüyor. Halen kayıp olduğu belirtilen çok sayıda kişinin binanın enkazı altında olduğu değerlendiriliyor.

Öte yandan, rezidansın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, yurt dışına kaçarken İstanbul Havalimanı’nda yakalandı ve tutuklandı. Rezidans, reklamlarının yapıldığı dönemde firmanın en önemli projesi olarak da gösteriliyordu.

Yüzlerce kişinin enkaz altında kalmasına yol açan yaklaşık bin kişinin yaşadığı, binanın yapımı için gerekli izinleri kimin verdiği de tartışma konusu oldu. T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre; Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, binanın yapımı ve binada oturumun başlaması ile ilgili izinlerin kim tarafından verildiği konusunda Büyükşehir Yasası’nı işaret etti. Savaş, Büyükşehir Yasası’nın 2012 yılında yürürlüğe girdiğini, belde belediyelerinin de bu kapsamda 2014 yerel seçimleri ile kapandığını hatırlatarak, imar ruhsatının Büyükşehir Yasası’ndan önce Ekinciler Belde Belediyesi tarafından verildiğini belirtti.

MEVZUAT YETKİYİ BELDEYE VERMİŞ

2012’de yürürlükte olan mevzuat da Savaş’ı doğruluyor. Rönesans Rezidans’a inşaat izninin verildiği dönemde İmar Kanunu ve Belediye Kanunu, inşaat izni verme yetkisini belde belediyelerine bırakmış. Her iki kanunda yer alan düzenlemelere göre il belediyeleri o tarihte “nazım imar planı” hazırlamakla yetkiliydi. Bu plan belediye meclisinde onaylandıktan sonra yürürlüğe giriyordu. İlgili bakanlıklar da bu planı denetleme yetkisine sahipti.

Bu plan doğrultusunda uygulama imar planı hazırlamak ve uygulama imar planına göre inşaat izni vermek yetkisi de ilçe ve belde belediyelerine bırakılmıştı. Bu tarihte henüz büyükşehir statüsünde olmayan Hatay’da belediye, merkez belediye olarak hizmet veriyordu. Hatay, 6 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren ve 13 ilde büyükşehir kurulmasını öngören kanunla büyükşehir statüsüne alınmış ve Hatay Büyükşehir Belediyesi kurulmuştu.

İMAR PLANLARI, BÜYÜKŞEHİR KANUNU’NDAN ÖNCE HAZIRLANDI

Rönesans Rezidans’a ilişkin imar ve inşaat planları da bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce hazırlanmıştı. Hatay, bu sırada büyükşehir statüsünde olmadığı için de Rönesans Rezidans’ın inşa edildiği bölgenin imar planı, Ekinciler Belde Belediyesi tarafından hazırlanmış ve onay da yine Ekinciler Belediye Meclisi tarafından verilmişti.

Aynı şekilde o dönem yürürlükte olan belediye kanununa göre inşaat ruhsatı onayı da belde belediyesi yetkisi dahilinde olduğu için, yine Rönesans Rezidans’ın inşaat ruhsatı onayını Ekinciler Belde Belediyesi vermişti.

YETKİLERİNİ 2014 SEÇİMLERİNE KADAR KORUDULAR

Bu arada belde belediyelerinin yetkilerine ilişkin tartışmalar üzerine İçişleri Bakanlığı 24 Nisan 2012 tarihinde bir genelge yayınlamış, yıl sonunda çıkacak Büyükşehir yasası ile belediyeleri iptal edilecek beldelerin yetkilerini valiliklere devretmişti.

Ancak bu genelgede de belde belediyelerinin imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı işlemlerine yönelik yetkileri kapsam dışı tutulmuştu. Böylece, belde belediyeleri, 2014 yılında yapılan yerel seçimler sonrasında kapanana kadar, büyükşehir olmayan kentlerde imar planı, inşaat ruhsatı ve iskan ruhsatına yönelik yetkilerini korumuş oldu. Belde belediyeleri ile merkez belediye sınırları içerisindeki imar planlarına yönelik denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaydı.

‘MECVUT İMAR PLANINA GÖRE RUHSAT VERDİK’

Ekinciler Belediye Başkanı ise “Biz belde belediyesi olarak mevcut imar planına göre ruhsat verdik. Ruhsattan sonra inşaat yapılırken projesine uygun yapılıp yapılmadığını Yapı Denetim Şirketleri yapıyordu. İşin başından sonuna kadar inşaatın denetimi bu yapı denetim sorumluluğundaydı. Yapı Denetim bize belediyeye yüzde 100 İş bitirme tutanağını getirdikten sonra biz Yapı Kullanma İzin belgesini verdik. O dönemde bu işi hangi yapı denetim denetliyordu hatırlamıyorum.” açıklamasını yaptı.

‘SADECE RÖNESANS DEĞİL, TOKİ BİNALARI DA YIKILDI’

Ekinciler Beldesi’nin o dönem belediye başkanı olan CHP’li Seyfettin Yeral ise izinlerin kendileri tarafından verildiğini doğruladı. Yeral, “Evet ruhsatı vermiştim ama denetim benim işim değil. Çünkü bizim denetim memurumuz yoktu” dedi. Yalnızca inşaat ruhsat izni verdiklerinin altını çizen Yeral, “Müteahhidi tanıyor muydunuz?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi. Kendi evlerinin de yıkıldığını belirten Yeral, “Şimdi Anamur’a geldik, canımızı zor kurtardık. Aslında bütün Antakya yıkıldı. Sadece Rönesans değil ki, TOKİ binaları bile yıkıldı” ifadesini kullandı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER