Perşembe, Kasım 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelDünya Basın Özgürlüğü Günü'nde ülkemizde tablo karanlık

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde ülkemizde tablo karanlık

 

Türkiye, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne yüzlerce gazetecinin tutukluluğuyla girdi.
Basın meslek örgütlerinin temsilcileri, Türkiye’nin gazeteciler için açık cezaevine dönüştüğünü söylüyorlar.
Bildiğiniz gibi , Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 3 Mayıs, 1993 yılında Dünya Basın Özgürlüğü Günü ilan edildi.
Ve biz Basın Mensupları dün “özgürlük günümüzü” kutladık
Türkiye’de ise her geçen gün gazeteciler üzerindeki baskılar artıyor. Son bir yılda çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yüzlerce basın-yayın organı kapatıldı. Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGC) verilerine göre 168, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) verilerine göre de 159 gazeteci şu anda cezaevinde tutuluyor. Geçen günlerde Freedom House 199 ülkenin basın özgürlüğü durumuna ilişkin yayınlanan raporda, Türkiye’ye 163’üncü sırada yer aldı. Yine aynı raporda; basın özgürlüğü açısından ‘özgür’, ‘özgür olabilir’ ve ‘özgür olmayan’ kategorileri arasında Türkiye, ‘özgür olmayan’ ülkeler arasında yerini aldı.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye’deki basın özgürlüğünü değerlendiren Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, Türkiye’nin açık bir cezaevine dönüştüğünü söylediler . Basın meslek örgütü temsilcilerinin konu ilgili verdikleri mesajlar şöyle:
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş:
159 gazetecinin tutuklu ve aylardır iddianamelerinin dahi hazırlanmadığı bir günde 3 Mayıs’ı kutlayacağız. Sözde olacak bu kutlama, çünkü bizim için 3 Mayıs bir mücadele günüdür. Burada önemli olan, halkın haber hakkına sahip çıkmasının gerektiğidir.
DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren:
Türkiye’de tuhaf bir gün yaşayacağız. Bugün basın özgürlüğü günü ama Türkiye’de basın özgür değil. Hem gazetecilik hem de insan hakları alanında, Türkiye en alt sıralarda yer alıyor. KHK’lerle onlarca gazete, TV ve radyo kanalı kapatıldı ama mücadeleye devam!
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş:
Tutuklu 159 gazetecinin bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gazeteciler yazdıkları ve savundukları fikirler nedeniyle tutuklanmamalı.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç:
Gazetecilerin düşünceleri ve yazdıkları nedeniyle tutsak kalmasından dolayı son derece üzüntülüyüz ve bunu kabul etmiyoruz. Gazetecilere yönelik işkence, sansür ve tutuklamalarının bir an önce son bulmasını ve bu tür alışkanlıklardan vazgeçilmesini talep ediyoruz.
ÇGD Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya:
Türkiye de uzun bir süredir, basın görevini yerine getiremiyor. Dikensiz bir gül bahçesinde ülke yönetmek isteyen bir siyasi anlayışla karşı karşıyayız. Ve asıl sorun, ‘halkın haber alma’ özgürlüğünün ortadan kaldırılmış olmasıdır.
Bu şartlarda Tablo Hakikaten karalık
Ne dersiniz

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER