Çarşamba, Eylül 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayEğitim Dönemi Sorunlarla Başladı

Eğitim Dönemi Sorunlarla Başladı

6 Şubat depremlerinin üzerinden 19 ay geçti. Başta Hatay olmak üzere depremi yaşayan şehirle birçok sorunla yeni bir eğitim-öğretim yılına başlangıç yaptı.

Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş’ın eğitimde ortaklaştığı sorunların başında, tadilatı bitmeyen okullar, yetersiz ulaşım ve öğrencilerin yeterli gıdaya ulaşamaması geliyor.

HASARLI BİNA TADİLATI GEÇ BAŞLADI’

Defne ve Antakya ilçelerinde birçok hasarlı binanın tadilat ihalesi 1 Ağustos itibariyle yapıldı. Bu onarımlar geç kaldığı için birçok okul ve öğrenci, 9 Eylül’de kendi okulunda eğitime başlayamadı. Şu anda hâlâ bir okul binasını, iki okul birden kullanıyor.

Okulların açılacağı tarihin belli olduğunu, az ve orta hasarlı binaların tadilatının aylar önceden yapılması gerektiğini vurgulayan Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, “Okullar öğrencilerimizin sadece akademik bilgi yüklendiği yerler değil. Çocuklarımızın sosyalleştiği, travmasını atlattığı, kaynaştığı ve kendini güvende hissettiği ortamlardır. Bir okul binasını birden fazla kişi kullanınca haliyle sıkıntı çıkıyor. İki lise aynı binayı kullanınca 40 dakika olan dersler 30 dakikaya düştü” dedi.

‘ÖĞRENCİLER KONTEYNERDE DERS ÇALIŞAMIYOR’

Hatay’da 300 bine yakın kişi konteyner kentlerde yaşıyor. Aileleriyle 21 metrekarede yaşayan çocuklar hem zaman geçirme hem de ders çalışma açsından çok zorlanıyor. Tıraş, bu kadar eşitsizliğin olduğu ortamda deprem bölgesinde yaşayan öğrencilerin, üniversite ve liseye giriş sınavlarında pozitif ayrımcılık yapılarak muaf olması gerektiğini söyledi.

Okullarda bir diğer önemli sorun da beslenme. Depremde işi, evi yıkılan, hala işsiz olan birçok aile var. Okulda bir su ve yemek alamayan çocukların olduğunu belirten Tıraş, “Bir küçük su markette 4-5 TL, kantinde 8-10 TL’den satılacak. Her şeyini kaybetmiş aileler var, nasıl ödesin? Bir öğrencim ‘Çeşmeden su içebilir miyim’ diye sordu, ‘hayır içme’ dedim ve suyumu paylaştım. Bazen yağmurda yırtık ayakkabıyla gelen ya da gözleri dolan, ayrı duran öğrenci görüyorsunuz. Kışın annesinin montuyla gelen ya da montsuz gelen çocuklar var. Çocuklar okulda yemek yiyemiyor. Derslere aç gelip, aç gidiyor. En azından bu çocukların okula devam etmesi için günde bir öğün yemek ve temiz içme suyu sağlamak lazım” şeklinde konuştu.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER