Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay Haber“Eğitim Öğretim Adı altında Çocukların Kişiliği, Yetenekleri, Zihinsel ve Bedensel Gelişimleri Engelleniyor!”

“Eğitim Öğretim Adı altında Çocukların Kişiliği, Yetenekleri, Zihinsel ve Bedensel Gelişimleri Engelleniyor!”

İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Eş Başkan Servet Üstün Akbaba,bir açıklama yaparak EBA canlı sınıf uygulama esasları kapsamı altında  Öğrencilerin her gün 6 saat veya 9 saat  bilgisayar, televizyon karşısında geçirmelerinin pedagojik  açıdan gelişimlerine katkı sağlamadığına dikkat çekmiştir. Akbaba’nın açıklaması şu şekilde;

“EBA canlı sınıf uygulama esasları konulu ve ilgili 19.11.2020 tarih 83203306-10.03-E.16964289 sayılı yazısı okullara iletildi. Yazı da belirtildiği gibi ‘’20 Kasım 2020 gününden 04 Ocak 2021 Pazartesi gününe kadar resmi ve özel örgün eğitim ile hayat boyu öğrenme kurumlarındaki eğitim öğretim faaliyetlerine uzaktan eğitim yoluyla devam edilecektir.’’ denilmektedir.

Ayrıca Pazartesi ve Cumartesi günleri dahil her gün 9 saat ders olmak üzere haftalık 54 EBA Canlı Ders yapabilmesine olanak sağlanmaktadır. Öğrencilerin sokağa çıkma yasağının olmadığı 13.00-16.00 aralığı her ne kadar dikkat edilmesi gerekiyor denilse de öğretmenlerin bu saatte ders atmalarında herhangi yasal ve teknik engel bulunmamakta ve net ifadeler içermemektedir. Süreci planlarken bu kadar öngörüsüz ve karmaşık hale getirmenin anlaşılır hiçbir yanı olmamaktadır. Öğrencilerin her gün 6 saat veya 9 saat  bilgisayar, televizyon karşısında geçirmelerinin pedagojik  açıdan öğrencilerin gelişimlerine katkı sağlamak yerine; fiziksel ve ruhsal olarak rahatsızlanmalarına yol açacaktır . Öğretmenlere günde 9 saat ders yapabilme olanağı tanımak bir ödül değil her açıdan cezalandırmadır. Bu açıkça mevcut uygulama bir insan hakkı ihlalidir.

Tabloda görülmektedir ki; her hafta Pazartesi , Çarşamba ,Cuma günleri 14.30 ile 20.20 arasına canlı ders saati konularak çocukların uluslar arası kabul edilen hakları engellenmektedir. Bu nedenle  ‘’ 14.40 ve 16.00 saatleri  Canlı Ders Aralığında’’ kapatılmalıdır .

‘’Ayrıca Pazartesi ve Cumartesi günleri dahil her gün 9 saat ders olmak üzere haftalık 54 EBA Canlı Ders yapabilmesine olanak sağlanmaktadır.’’Denilmekte ,çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence (etkinliklerinde) bulunma ve kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tümüyle engellenmektedir .

Eba ve Zoom üzerinden canlı derslere öğrencilerin çoğu teknolojik imkanlardan dolayı eğitime erişim imkanı bulamamakta.Hala tablet ,bilgisayar ve internete  sorunları yaşanmaktadır;bu oranda yaklaşık yüzde 27.5 tir.Eğitime erişim imkanı bulamayan öğrenciler tespit edilerek acilen ihtiyaçları giderilmelidir .Öğretmenlerin hafta da bir gün okula giderek işlediği derslerle ilgili formları teslim etmesi de ayrıca  sağlık açısından ciddi riskler içermektedir .

Tüm bu nedenlerden ötürü sizin imzaladığınız uluslar arası sözleşmeleri hayata geçirmeniz ve uygulama sırasında oluşan sorunları gidermenizdir. Hak  ihlallerine  neden olacak uygulamalardan ve planlamalardan  vazgeçin .

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin maddelerinden ;27 Madde : Taraf Devletler, her çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlâksal ve toplumsal gelişmesini sağlayacak yeterli bir hayat seviyesine hakkı olduğunu kabul ederler. Madde 29: Çocuğun kişiliğinin, yeteneklerinin, zihinsel ve bedensel yeteneklerinin mümkün olduğunca geliştirilmesi. Madde 31: Taraf Devletler çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence (etkinliklerinde) bulunma ve kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tanırlar. Taraf Devletler, çocuğun kültürel ve sanatsal yaşama tam olarak katılma hakkını saygı duyarak tanırlar ve özendirirler ve çocuklar için, boş zamanı değerlendirmeye, dinlenmeye, sanata ve kültüre ilişkin (etkinlikler) konusunda uygun ve eşit fırsatların sağlanmasını teşvik ederler.

 

Türkiye’nin de imzacı olduğu, onayladığı, yürürlüğe koyduğu ama yükümlülüklerini yerine getirmediği Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin gerekliliklerini ısrarla ve inatla hatırlatmaya, talep etmeye devam ediyoruz.

Çocuk hakları hiçbir bahaneyle’’ Eğitim Öğretim’’ adı altında çocukların oyun ,dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence (etkinliklerinde) bulunma ve kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tümüyle engellenmektedir .”

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER