Türkiye İşçi Emeklileri Derneği İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, emekli maaşlarıyla ilgili yürürlüğe giren ek maddeyi değerlendirdi.
TBMM’de kabul edilen 7161 sayılı Kanununun 42. Maddesi ile ek ödeme dahil olmak üzere, en az aylığın bin lira olarak ödeneceğinin hüküm altına alındığını kaydeden Göde, “Madde metni şu şekildedir; MADDE 42- 55 10 sayılı kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
EK MADDE 19- Bu kanun veya bu kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve aylıklar ile birlikte her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamı dosya bazında 8/2/2006 tarihli ve 5454 sayılı kanunun 1. Maddesi uyarınca yapılacak ek ödeme dahil 1.000 Türk lirasından az olamaz. Ölüm sigortasından yapılan ödemeler toplamı ise bu tutarın hak sahiplerinin hisseleri oranı esas alınarak tespit olunacak tutarından az olamaz.
Bu Kanun kapsamında hesaplanan aylıklar, bu madde ile belirlenen tutardan düşükse aradaki fark Hazineden tahsil edilir.
Uluslararası Sosyal Güvenlik sözleşmeleri gereğince bağlanan kısmi aylıklar için bu madde hükümleri uygulanmaz.” Yürürlük: 42. Madde yayımı tarihini takip eden ilk ödeme döneminde” şeklinde kanun maddesini emeklilerle paylaştı.
Maddenin farklı şekillerde değerlendirilirken, kendilerinin maddeyi pozitif yorumladıklarını ifade eden Göde; “Maddenin net olarak yazılmaması, farklı değerlendirmeleri de beraberinde getirmiştir. Milletvekilleri tarafından verilen teklifler ile maddenin düzeltilmesi istenmiş, 1000 liranın ne şekilde uygulanacağının net yazılması ve taban aylığın 1000 liraya yükseltilmesi ile ilgili verilen önergeler kabul edilmemiştir.
Bu durumda 18 Ocak 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, 7161 sayılı Kanunun 42. Maddesi ile en az ödeme 1000 lira olarak düzenlenmiştir. Bin liranın altında kalan aylıkların bin liraya gelene kadar zam yapılmayacağı yorumları ve tartışmaları yapılmaktadır. 1000 liranın altında kalan emekli aylıklarının 2019 ve 2020 yıllarına sürekli bin lira ödeneceği sonucu çıkmaktadır. Örneğin emekli aylığı 800 lira olan bir emeklimizin 2020 yılına kadar sürekli bin lira alması yeni bir mağduriyet ve eşitsizlik öngörmektedir.
Kanun maddesinde netlik olmadığından, emekli aylıklarının bin liraya yükseltildiği ve emekli zamlarının bin liraya yapılması gerektiği yorumları da yapılmaktadır. Türkiye Emekliler Derneği, maddeyi pozitif yorumlamakta ve taban aylıkların bin liraya yükseltildiği görüşünü savunmaktadır.
Kanunun 18 Ocak 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi nedeniyle, 17 Ocak 2019 tarihinde başlamış olan emekli aylık ödemeleri takvimine, farkların yetiştirilmesi mümkün görülmediğinden, bin liranın altında aylık alanların farklarının Şubat 2019 ayında ödenmesi beklenmektedir. SGK, uygulama genelgesi ile bu durumu açıklığa kavuşturacaktır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu