Hatay Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Cem Hüzmeli, yeni yıla elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen zamlarla girdiklerini söyledi. Hüzmeli, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Elektrikte EPDK tarafından onaylanarak uygulamaya giren elektrik tarifelerinde, meskenler için kademeli tarife getirilmiştir. Bu kapsamda mesken tarifeleri, tüketimin gerçekleştiği zaman dilimi içindeki gün sayısı dikkate alınmak üzere günlük 5 kWh`lik tüketim baz alınarak iki kademe olarak fiyatlandırılmıştır.
BİRİM FİYATLARINA YÜZDE 25 ZAM YAPILDI
EPDK`nın resmi sitesinde yer alan ve bu yıl ilk kez uygulanacak kademeli elektrik tarifelerine göre, meskenlerde alçak gerilim (AG) tek zamanlı abone grubu tarife faturaya esas günlük ortalama 5 kWh (150 kWh/ay) tüketim miktarı altındaki elektrik birim fiyatlarına yüzde 50; günlük ortalama 5 kWh tüketim miktarı üstündeki elektrik birim fiyatlarına ise yüzde 125 zam yapılmıştır. Elektrik fiyatları sanayi (AG) ve ticarethane (AG) abonelerinde yüzde 125, tarımsal sulamada yüzde 91.98 zamlanmıştır.
Fahiş oranlardaki zam, iktidarın tasarruf, verimlilik ve dar gelirli vatandaşlara yönelik iyileştirme iddialarının tamamen göstermelik olduğunu ortaya koymuştur.
TÜRKİYE PAHALI BİR KARANLIĞA MAHKUM EDİLMİŞTİR
Faturalardan kaldırılan Enerji Fonu ve TRT payı ise yapılan artışların yanında “devede kulak” denilecek kadar küçük kalemlerdir. Dolayısıyla, fatura üzerindeki vergi yükünün azaltılması için KDV yüzde 18`den, yüzde 1`e çekilmeli, ayrıca ilk kademe sınırı 150 kWh`ten 230 kWh`e yükseltilmelidir. Enerjide özelleştirme ve serbestleştirme politikaları ile iddia edildiği gibi ucuz, kaliteli ve kesintisiz elektriğe ulaşım mümkün olmamış Türkiye pahalı bir karanlığa mahkûm edilmiştir.
Kışın ortasında vatandaşlar soğuk ve yokluk arasında seçim yapmaya zorlanmaktadır. İthal kaynaklara bağımlılık yüksek seviyelerde seyretmekte, enerji tasarrufu ve verimlilik politikaları sadece söylemde kalmakta, yaşama geçirilememektedir. Yaz saati gibi çocukların, çalışanların karanlıkta yollara düşmesine neden olan ve daha fazla elektrik harcanmasına yol açan uygulamalarda ısrar edilirken, güya yapılan tasarruf ile ilgili bilimsel, ciddi hiçbir veri ortaya konulamamaktadır.”