Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Yürütme Kurulu adına Genel Başkanı Deniz EZER , ENAG ve TÜİK Mart Ayı Enflasyon Rakamları ile ilgili basın açıklaması yayınlayarak Enflasyon rakamları Maaşların Eridiğini söylüyor

Başkan Ezer basın açıklamasında: “Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı 2025 enflasyon rakamlarını açıkladı. Bağımsız akademisyen ve ekonomistlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Mart ayı enflasyon hesaplamalarını açıkladı. Mart ayında enflasyon, aylık bazda yüzde 3,91 artarken, yıllık enflasyon yüzde 75,20 olarak gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre, Ocak ayında enflasyon aylık yüzde 5,03 olarak gerçekleşirken, Şubat ayında yüzde 2,27 seviyesinde kaydedildi. Mart ayında ise enflasyon yüzde 2,46 oranında artış gösterdi ve yıllık enflasyon yüzde 38,10 olarak hesaplandı. Bu rakamlar, her ne kadar hükümetin sunduğu ekonomik tabloyu bir nebze olumlu göstermeye çalışsa da, halkın gündelik yaşamındaki zorlukları ve geçim sıkıntısını gözler önüne seriyor. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir dönemde, ücret artışlarının yetersiz kalması, halkın yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürüyor.
Kira artış oranları, son 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirleniyor. Şubat ayında kira artış oranı yüzde 56,35 olarak açıklanmıştı. TÜİK verilerine göre, Mart ayının da eklenmesiyle bu oran yüzde 53,83’e geriledi. Ancak TÜİK’in gerçek verileri ne kadar manipüle etmeye çalışsa da, gerçekte açlık ve yoksulluk daha da derinleşmiş durumdadır. Ailelere çocuk yapma teşvikinde bulunan iktidar, geçim sıkıntısındaki halkı rahatlatmak bir yana, temel ihtiyaçlar konusunda bile bir çözüm bulamamaktadır. Örneğin, ev kiraları ciddi bir sorun haline gelmiştir. Barınma, en temel haklardan birisidir. Ancak, ENAG’ın gerçek enflasyon miktarını baz almanın bir kenara, TÜİK’in yayınladığı enflasyon verisi bile kiracılar için ızdıraba dönüşmektedir. Bu durum, ev kiralarının giderek daha fazla insanın ulaşamayacağı seviyelere gelmesine neden olmaktadır.
Buna göre, Nisan 2025’te yeni kira oranı şu şekilde olacak:
Örnek en düşük konut kirası: 15.000 TL
Kira artış oranı: Yüzde 53,83
Nisan 2025 Kira Artış Tutarı: 7.450 TL
Nisan 2025 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 22.450 TL
Üç aylık verilere göre, enflasyon farkı dahil edildiğinde, memurların 2025 Temmuz ayı zammı için yüzde 3,83’lük bir enflasyon farkı oluştu. Temmuz ayında memurlara yüzde 5’lik zam oranına ek olarak enflasyon farkı da yansıtılacak. Şu anki verilere göre toplam zam oranı yüzde 9,02 olarak hesaplandı. Bu oran, memuru yoksulluk sınırının altında, emekliyi ise açlık sınırının altında yaşamaya mahkum ediyor. 2025 yılının Ocak ayında yapılan memur maaşı artışı, daha yılın ilk çeyreği dolmadan eridi. Yandaş yetkili konfederasyon ve Hakem Kurulu’nun işbirliğiyle, memura reva görülen zam oranı ile kamu görevlilerimiz ve emeklilerimiz enflasyon karşısında ezilmeye devam ediyor.
Maaşlarımız ne temel ihtiyaçları karşılamaya yetiyor ne de geçim derdini hafifletiyor. Bu şartlarda yaşamaya mahkum edilmek, adaletsizlik olduğu gibi insan hakları sorunudur. Zira, insanca yaşam koşulları herkese sunulmak zorundadır. Bu ortamda, yalnızca kamu çalışanları değil, ülkenin her kesimindeki insanlar zorluklarla mücadele etmektedir. Çalışanlar, emekliler, öğrenciler ve gençler arasında geçim derdi her geçen gün daha büyük bir sorun haline gelmektedir.
Her gün yeni vergiler ve zamlarla uyanıyoruz, her gün bir önceki günden daha da yoksullaşıyoruz. Kiraya, faturalara, markete, giyime ve beslenmeye yetişemeyen kamu çalışanı, artık geçinmek ve insanca yaşam koşulları içinde yaşamak istiyor. Bizlerden sürekli sabır isteyenler, daha da zenginleşirken bizler yoksulluğa mahkum bırakılıyoruz. Öte yandan, ağızlarından “refah payı”nı düşürmeyenler, artık refah payını maaşlara yansıtmalıdır. Refahın sadece bir kesimin elinde toplanmaması, her bireyin bu refahtan pay alabilmesi gerektiği açık bir gerçektir.
Yeter! İnsanca Yaşam Koşullarında Yaşamak İstiyoruz!
1. Hakkımız olanı istiyoruz. 6 aylık periyodlarla güncellenen maaş artışı yerine, aylık güncellenen maaş artışına geçiş yapılmalıdır. Ayrıca, göstermelik değil gerçek bir refah artışı talep ediyoruz. Maaşlar, enflasyon karşısında erimemeli, her çalışan insanca yaşam koşullarına sahip olmalıdır.
2. Kamu emekçileri ve doğrudan toplu sözleşme masasının kararlarından etkilenen memur emeklileri; insanca yaşam koşulları sağlayacak zam miktarını bekliyor. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde yetkili konfederasyon ile bakanlık arasında oynanan orta oyunu ile memur ve memur emeklisi ezilmemelidir. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde tüm sendikalar bulunmalı ve tüm sendikalar dinlenmelidir. Toplu sözleşmeler, sadece birkaç kişinin çıkarlarını değil, tüm kamu çalışanlarının haklarını gözetmelidir” dedi.