İskenderun Engelliyim Engel tanımam Derneği tarafından hazırlanan depremzede engellilerin istihdam hakkı için yerel politika önerileri projesi engelli ve ailelerine dernek lokalinde anlatıldı.
Engelliyim Engel Tanımam Derneği üyeleri, aileleri, İlçe Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Yılmaz Balaman’ın da katıldığı bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Dernek Başkanı Kâmil Göçmen yaptı.
Deprem ve engellilik konusunun iki dezavantajlı duruma olduğunun altını çizen Proje Koordinatörü Coşkun Gök, üçüncü dezavantajlı durumun da engelliler ve deprem dönemi için istihdam konusuna işaret ederek “6 Şubat ülkenin önemli bir kısmını olumsuz yönde etkiledi. Bir yıkım, bir facia ortaya çıktı. Bu bir olumsuz yönü, tüm toplumu etkiliysen bir yönü var” dedi.
Deprem bölgesinde yaşayan ve Türkiye’nin her tarafı için aslında herkesi olumsuz etkileyen bir olumsuz tablo olduğuna değinen Coşkun Gök “Ama deprem dediğimiz şey, acil durumlar, afet felaketler, toplumun her tarafını etkiliyor ama bazı kesimleri genelde daha fazla olumsuz etkiliyor, bu görünmeyenler aslında görünmeyen kesimler denilen bir kesim var. Toplumda onlar diğerlerinden daha fazla etkiliyor. Örneğin: yaşlıları, kadınları, çocukları, engelliler ve yoksullar, bunlar deprem dediğimiz şeylerden afetlerden toplumun genelinden daha fazla etkilenir. Bu kesimlerin sorunları aslında normal zamanlarda da çocukların sorunları yaşlıların sorunları engellilerin sorunları, normal zamanlarda zaten görünmüyor. Ama deprem gibi aslında her şeyin üstünün örtüldüğü her şeyin allak bullak olduğu dönemlerde bu kesimlerin sorunları daha fazla görünmez hale geliyor. Bunlar nedir? ‘temel ihtiyaçların karşılanması, beslenme, barınma, giyim, çalışma, eğitim sağlık’ saya bileceğimiz onlarca sorun var” diye konuştu.
Tabi deprem döneminde engelliler için bu ihtiyaçların hepsinin ortadan kalktığını ifade eden Coşkun Gök “Yani engelliler için hak olmaktan çıkıyor. Ne yazık ki bunların başında gelen konulardan biri aslında istihdam. İstihdam şu açıdan önemli, sonuçta bir insan çalışabiliyorsa ihtiyaçlarını karşılıyordur, insan çalışıyorsa barınma ihtiyacını karşılıyordur, beslenme ihtiyacını karşılıyordur, eğitim ihtiyacını karşılıyordur, daha sağlıklı, kaliteli sağlık hizmetinden yararlana biliyor, çoğaltılabilir. İstihdam biraz bir şeylerden faydalanmanın başlangıcı, miladı aslında. Deprem dönemi iki yönüyle olumsuzluk yaratıyor. Zaten ülkenin büyük bir kısmında engellilerin çalışma şartlar çok sınırlı çalışamıyorlar. Türkiye’de her 10 engelliden 3’ü çalışabiliyor” şeklinde konuştu.