Hassa ilçesinde erkekler bahçelerinde yetiştirdikleri süpürgelik bitkisinden elde ettikleri süpürgeleri örerek ev ekonomisine katkı sağlarken, unutulmaya yüz tutmuş bu zanaati yaşatmaya çalışıyor.
Hassa ilçesinde, bahçelerinde yetiştirdikleri süpürgelik bitkisinden elde ettikleri süpürgeleri ören köylüler hem evlerinin süpürge ihtiyacını karşılıyor, hem de ihtiyaç fazlası ürünleri satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Uzun kış gecelerini süpürge örerek geçiren köylüler, para kazanmanın yanında, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bir zanaati yaşatmaya çalışıyor.
Gazeluşağı Mahallesi’nde yaşayan ve 50 yıldır bu mesleği yapan Seyfettin Kara, büyüklerinden öğrendikleri ata yadigarı bu mesleği genç kuşaklara taşıma gayretinde olduğunu belirterek, “Köyde benim yaşımda bu zanaati bilenler var ancak bu işleri bıraktılar. Çarşıdan hazır alıyor. Ama çarşıda satılanlar çabucak yıpranıyor. Çarşıdan 10 liraya alacağınıza buradan 20 liraya alın, pişman olmazsınız” dedi.
Süpürge yapmanın kolay ve eğlenceli bir iş olduğunu anlatan Kara, süpürge yapımını şöyle tarif etti:
“Süpürge tohumlarını kendi bahçemize ekiyoruz. Yaz sonu süpürgelikleri kesip bir yere istif ediyoruz. İhtiyaca göre bunları leğen gibi büyük bir kapta bir iki gün ıslı bırakıyoruz. Sonrasında tohumlarını bir güzel demir taraktan geçiriyoruz. Kıvama gelen süpürgelikleri bir kütük üzerinde ağaç tokmakla döverek süpürge şekline getiriyoruz. Kıstırgaç dediğimiz aletin yardımıyla süpürgeyi sabit konumda tutuyoruz. Yöresel ismi, kıyık olan çuvaldızla sap kısmından başlayarak el emeği ve göz nurumuzu sanata dönüştürüyoruz. Uzun kış gecelerini, hane halkının bütün bireyleriyle eğlenceli bir şekilde süpürge örerek değerlendiriyoruz. Bizim burada süpürgeleri erkekler örüyor, evleri kadınlar süpürüyor. Geleneksel ata yadigarı mesleğimizi genç kuşaklarımıza böylece sevdirerek, bu mesleğin yaşamasını sağlıyoruz.”