Perşembe, Ekim 24, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayEsnafın Vergi Yükü Hafifletilmeli

Esnafın Vergi Yükü Hafifletilmeli

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. NeÇalcmettin Çalışkan, esnafların üzerindeki ağır vergi yükünü hafifletmek amacıyla yeni bir kanun teklifi sundu. Özellikle işyeri kiralarında esnaflar tarafından ödenen stopaj vergisinin kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) teklif veren Çalışkan, bu düzenlemenin esnaf ve sanatkarlar için büyük bir rahatlama sağlayacağını ifade etti.

VERGİ YÜKÜ ESNAFI ZORLUYOR

Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, mevcut sistemde esnafın, kiraladığı işyeri için mal sahibine ait gelir vergisinin %20’sini stopaj vergisi olarak devlete ödediğini belirtti. “Esnaf, daha iş yerini tutarken ağır vergiler altında eziliyor. Bu durum, esnafımızın sermayesini büyütmesine engel oluyor,” diye konuşan Çalışkan, özellikle küçük işletmelerin bu yükten dolayı zor günler geçirdiğini ifade etti.

ESNAF RAHAT BİR NEFES ALACAK

Çalışkan, sunduğu kanun teklifinin esnafın sorunlarını çözmeye yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladı. “Esnafımız, hem ekonomik hem de toplumsal açıdan Türkiye için büyük bir öneme sahip. Usta-çırak ilişkisiyle nitelikli elemanlar yetiştiren esnafımız, ülkenin gelir dağılımında da denge unsuru. Stopaj vergisinin kaldırılması, esnafımızın işini büyütmesine ve yeni işyeri açmak isteyenlere teşvik olacaktır.” dedi.

ESNAFIN KAPANMA SAYILARI KORKUTUYOR

Çalışkan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) verilerine dikkat çekerek, “Yılın ilk dokuz ayında 55 binden fazla esnaf kepenk kapattı. Bu, esnafımızın nasıl zorlu bir süreçten geçtiğinin en net göstergesi,” şeklinde konuştu. Stopaj vergisinin kaldırılmasının esnaf için ciddi bir rahatlama sağlayacağını belirten Çalışkan, bu adımın atılmasının aciliyetine vurgu yaptı.

EKONOMİYE UZUN VADELİ KATKI

Çalışkan, stopaj vergisinin kaldırılmasıyla devletin kısa vadede vergi kaybı yaşar gibi görüneceğini ancak uzun vadede ekonominin canlanacağını belirtti. “Esnafımızın üzerindeki vergi yükü azaldıkça, sermayesini işine aktarma imkânı bulacak. Sermayesi büyüyen esnaf, iş hacmini genişletecek ve böylece istihdam artacak,” ifadelerini kullanan Çalışkan, uzun vadeli ekonomik kazanımlara dikkat çekti.

Milletvekili Çalışkan’ın sunduğu kanun teklifi kabul edilirse; esnaf, işyeri kiralarında stopaj vergisinden muaf olacak

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER